Și încă un text pe care mi l-a cenzurat Facebook, da, tot despre români

Și încă un text pe care mi l-a cenzurat Facebook, da, tot despre români

60% dintre români erau analfabeți, în 1918. Iar 1918 a fost practic ieri, la scara istoriei.

În 1506, Da Vinci picta Mona Lisa. În același secol XVI scria Shakespeare, care probabil încă e cel mai jucat dramaturg din lume.

Nu mult timp după aceea, Franța și SUA elaborau primele declarații de drepturi ale omului.

Epopeea lui Ghilgameș a fost scrisă acum 3000 de ani. Primul roman românesc acum vreo 150.

Iar acum 2500 de ani, când dacii probabil nu descoperiseră bine nici focul sau roata, grecii inventau științele, artele, democrația, filosofau (și sunt relevanți și azi) despre concepte complexe precum libertatea, liberul arbitru, fericirea, destinul, binele și răul. Cam tot pe atunci, Eratostene realiza nu doar că Pământul e rotund, folosindu-se doar de un băț și de propria minte, ci îi și calcula diametrul, cu o precizie uluitoare.

La noi, în 2018, 42% dintre elevii de liceu sunt analfabeți funcțional. Adică știu să citească (aparent analfabeții ar mai fi doar cam 300.000, acum), dar știu degeaba, că nu înțeleg ce citesc. Și probabil nu vor înțelege nimic nici când vor mai crește și vor avea drept de vot.

Poate că ar trebui să fim mai îngăduitori cu România. E o țară prea nouă și prea vai de mama ei ca să voteze orice altceva decât PSD, pentru moment.

O singură rugăminte, însă: să n-o mai considerăm o țară remarcabilă, că nu e. Suntem un popor prost și evident înapoiat față de astea din UE cu care ne tot comparăm (mereu în dezavantajul nostru), o spune statistica, deci e fact, nu e loc de opinii aici.

Dacă vreți o opinie chiar favorabilă poporului român, aș zice că e extraordinar cât de aproape suntem totuși de megacivilizațiile occidentale, având în vedere cât am avut și încă avem de recuperat. Un lucru e cert: că primul pas înspre rezolvarea unei probleme este acceptarea ei. Să acceptăm că suntem mai proști decât occidentalii, așadar, ca popor. Și să încercăm să nu mai fim sau măcar să luptăm să mai reducem din handicap.

17 thoughts on “Și încă un text pe care mi l-a cenzurat Facebook, da, tot despre români

 1. Buna
  Pe scurt eu stiam povestea asta cam asa:
  la 1590 Galileo Galilei preda geometrie la universitatea din Padova noi deabia invatam sa pastem oile

   1. Nu a scris Mantzy textul, l-a copiat dupa o piatra dacica si dateaza de la inventarea limbii despre care vorbiti. Iar evenimentele ulterioare perioadei, mentionate in text, sunt doar premonitii foarte exacte care l-au inspirat mult mai tarziu si pe Nostradamus.

  1. Iar italienii pasteau capre. Si ce-i cu asta ? Faptul ca intr-o tara existau elite nu inseamna ca 99% la suta din populatie nu era analfabeta.

 2. Daca doresti prost te poti face pe tine cel ce ai scris acest text , pe langa faptul ca nu ai nici-o treaba cu Istoria ,Dacia a fost un leagan al culturii si civilizatiei drepturile omului existau inca din vremea cand grecii se omorau intre ei , comunismul a transformat experti in genetica si mari inventatori precum Henry.
  Romania nui plina de prosti e plina de lenesi satui de hoti si tradatori , indiferent de schimbarea politica de mitinguri pro sau contra unui guvern Romania va fi tradata si furata in mare parte de imbecili ce scriu texte ca cel de mai sus .

 3. Ai reusit sa emotionezi publicul cu cunosti tele tale vaste de istorie, congruenta geo-politica si sociologie aplicata dar cred ca nu realizezi ce inseamna analfabetism functional ata timp cat redactezi astfel de texte.
  Te rugam eu si inca nu multi amici ai mei sa ti cumperi o oglinda, un avion cu reactie, un stilou, sper sa nu ai nevoie de insulina, un laser, sa sintetizezi “modernismul” si nu in ultimul rand sa ti mai cumperi o oglinda in care sa te vezi.
  Mult succes in demersul tau . Dar sa nu creZi ca esti altfel decat cei pe care i persiflezi.

  1. Ai uitat de calorifer, jupane. Tot noi l-am inventat si pe ala.
   De oglinda nu stiam. Mea culpa, trebuia sa-mi dau seama si singur. N-ai cum sa ajungi la ‘avion cu reactie’ pana nu-ti faci mana cu ceva fleacuri. Pare ca si ibricul tot de-al nostru e.

  2. @Tudor
   Tu si amicii tai aia putini si cu pareri foarte solide aflati ca romanii care au inventat ceva nu au facut acele inventii in Romania, adica in mijlocului poporului astuia foarte destept si iubitor de cunoastere. Au facut-o dupa ce au emigrat definitiv, luaindu-si cetatenia statelor care i-au primit. Nu si-au negat originile, dar nici nu au mai mentionat ca sunt romani. Vezi ca manualele alea de istorie proletcultista au expirat de mult.

   Iar ca detaliu concret, Coanda nu a inventat motorul cu reactie, a descoperit accidental un efect care-i poarta numele si pe care l-a patentat. Motorul cu reactie a fost adus la stadiul de motor viabil de nemti, prin 1938.

 4. In 1918 aproape toata Europa era analfabeta. Nu uita ca odata cu reformele lui Cuza, toata lumea, de la vladica pana la opinca, a prins dragoste de carte iar intre cele doua razboaie mondiale, lumea de la tara si de la oras era educata si cu respect si bun simt.

  Epopeea lui Ghilghames? Unde sunt azi, cei care au scris-o si cum traiesc azi intr-o societate musulmana care i-a trimis inapoi in epoca intunecat a lui Ghilghames?

  Grecii filozofau intr-o societate pedofila si homosexuala.

  Romania este o tara noua asa cum sunt majoritatea tarilor europene.

  Analfabetii sunt analfabeti din cauza loazelor de profesori, niste prosti cu diplome cumparate.

  Romanii nu au scrieri vechi dar au legende, balade, povesti, cantece populare la fel de vechi ca neamul romanesc.

  Romanii de pana acum 30 de ani nu au fost prosti. Romanii de azi, poate. Dar asta numai si numai din cauza mafiei neocomuniste de la putere.

  1. Asa e maestre, tare vechi e neamul asta, cam de pe la 1859, ca pana atunci nu prea se inghiteau aia din Valahia cu aia din Moldova. Notiunea de neam era total necunoscuta in evul mediu, se bateau si se omorau intre ei cei din satele vecine. Alde Fane Babanu se alia cu turcii cand ii convenea, ca sa i-o traga varului Vladut Tepes. Da, eram mare popor, cu istorie milenara.

   La 1200 in Bologna era universitate, oamenii aia intelegeau ce e cu ledurile de pe cer. Noi nu avem documente scrise de la 1200. Aveam pe Gelu, Glad, Menumorut, care numai romani nu erau, ca nici notiunea de roman nu exista. Barza, branza, viezure, manz.

 5. te-a cenzurat pt ca esti un retardat cu ifose de scriitor :), care isi face parintii de rusine afisand un limbaj murdar pe fb si jignind pe oricine comenteaza impotriva ideilor tale cretine.

 6. “Nu mult timp după aceea, Franța și SUA elaborau primele declarații de drepturi ale omului.”

  Iar acum tarile astea doua se sterg cu drepturile omului la fund din cauza unui virus similar cu gripa.
  Trecutul nu prea conteaza, ci prezentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.