De ce n-ar fi o problemă ca Soros chiar să plătească oameni

De ce n-ar fi o problemă ca Soros chiar să plătească oameni

George Soros chiar plătește (pentru) oameni. Se estimează că, în ultimii 40 de ani, fundația lui a donat peste 15 miliarde de dolari în întreaga lume pentru:

  • caritate;
  • acces la educație și îngrijire medicală;
  • drepturile omului, în special ale minorităților;
  • presă liberă;
  • gândire critică;
  • infrastructură (în special în state ex-comuniste);
  • state libere și democratice, cu instituții independente, cu puteri bine delimitate, alegeri libere și sisteme de justiție verticale și obiective.

Sincer, nu știu nici oameni, nici ONG-uri din România care să fie plătite, direct sau indirect, de Soros sau fundația lui. Dar, și dac-aș ști, ar fi o falsă problemă. De fapt, chiar mă îngrijorează că nu știu, aș prefera ca Soroș să arunce mult mai mulți bani în România decât spun inamicii lui c-ar face. Nu e nimic în neregulă să plătești oamenii ca să fie critici (inclusiv cu tine și valorile tale) și liberi în gândire, nici să-i plătești ca să-i educe pe copii în același spirit. Nu e nimic în neregulă să oferi suport financiar minorităților sexuale, religioase sau etnice, în lupta pentru drepturile lor. Nu e nimic în neregulă să descurajezi oameni de la a crede în puteri absolute (fie ele de natură religioasă sau politică) și infailibile. Ceea ce ne duce la…

Împotriva a ce și pentru ce luptă Soros (și ar trebui să lupte fiecare dintre noi)

E supraviețuitor al holocaustului, miliardar, filantrop, pacifist și om de afaceri briliant și discret, dar eu consider că principalul lucru care trebuie știut despre George Soros este că a fost elev al lui Karl Popper, căruia îi duce învățăturile mai departe.

Popper (și astăzi Soroș) se luptă împotriva ”societăților tribale, închise”. Societățile închise sunt cele dominate de superstiții și tabuuri. Membrii lor cred în forțe magice (Dumnezeu, horoscop, you name it), nu gândesc liber și critic, nu contestă autoritatea (legile ori poruncile sunt ”tabu”, adică nu se discută ori negociază), cred că fenomenele din jur, chiar și cele naturale, pot fi mai degrabă explicate prin existența unor forțe supranaturale decât prin știință. Educația în spirit critic și transparent este descurajată, recte se cere predarea religiei în școli și renunțarea la educația sexuală, de exemplu.

Acest tip de societate (cum tinde să devină România, mai ales de când cu noua guvernare Dragnea) duce inevitabil către totalitarism, dictatură și suferință.

Așadar, George Soros luptă pentru DESCHIDEREA SOCIETĂȚILOR ÎNCHISE (fundația lui se numește Open Society Foundations), adică pentru încurajarea oamenilor nu să creadă în ceva sau cineva, ci pur și simplu să gândească. Să gândească critic, să se exprime liber, să își pună întrebări înainte de a-și da răspunsuri, să caute ei înșiși adevărul în mod corect și obiectiv. În concluzie, să crezi că dacă cineva e plătit de Soros asta îl face subiectiv, militant și tezist, e o tâmpenie enormă. Pentru că Soros plătește fix pentru reprimarea acestor însușiri. Soros te plătește să fii liber și să gândești cu capul tău, dar abia după ce te ocupi să-ți educi acel cap. Spune-i ”mersi frumos”, fraiere.

PS – în must read-ul ”Societatea deschisă și dușmanii ei”, Karl Popper avertizează că o societate deschisă veritabilă nu va avea niciodată o fundație stabilă, pentru că tendința părții tribale a populației, cea dominată de frică, ignoranță și apelul la supranatural, va fi mereu să revină la forma închisă a acelei societăți. Asta apropo de ce se întâmplă în așa-numitele guvernări ”iliberale” europene, cum ne dorește Dragnea și pe noi, mai nou. 

2 thoughts on “De ce n-ar fi o problemă ca Soros chiar să plătească oameni

  1. doamne fereste. pe bune,ai citit pe wikipedia si stii cine e si ce face soros? si ce plateste si cui, si cat de destept e? se atacurile speculative impotriva dolarului n ai citit? de faptul ca e persoana non grata prin vreo 7 tari nu?aia cu societatile inchise e maxima – sunt si la noi – o plateste pe elena calistru si pe angi seban sa se dea cu curu de parchet in parlament, si sa faca lobby pro/anti rosia montana, in functie de cum are afaceri pt gazele de sist..dar nu, primu link de la goagal e destul – soros e baiat – vai mama ta , neuronu ala e zdruncinat rau

Leave a Reply

Your email address will not be published.