Presa și publicul din România, în două povești scurte

Presa și publicul din România, în două povești scurte

O știți pe bunica? Nu cred. De unde naiba? Nici nu trebuia. Bunica a stat toată viața ei la țară. A fost cea mai frumoasă femeie din sat, când s-a măritat, la 16 ani, cu bunicul. Nu l-a iubit, ne-o spune și acum, când atât bunicul cât și al doilea ei soț sunt morți. Singură de mulți ani, bunica a rămas în satul în care s-a născut. Doar că acum are televizor, măcar.

Pe vremuri, când nu avea nici măcar curent electric în sat, mai venea pe la noi, la oraș. Și-i plăcea să se uite la televizor mult. Emisiunea ei preferată era ”Trăsniți în NATO”. Eram tânăr adolescent și mă uitam la bunica fascinat, pentru că nu îmi imaginam cine dracului s-ar uita la serialul ăla. Bunica era fascinată de cretinii ăia și-i privea, râzând cu zgomot, eu eram fascinat de fascinația ei, și-o priveam, zâmbind în tăcere.

Mai târziu, în ultimul an de facultate, scriam scenarii pentru Mondenii (care se difuzau tot la Prima) și îmi amintesc, de la ședințele cu scenariștii, că producătorii emisiunii erau extrem de invidioși pe ”Trăsniți în NATO”. Vedeți voi, era nu doar cea mai veche emisiune a postului, dar de departe și cea mai de succes. Cifrele de audiență erau de patru ori cât ale noastre, deși în mod clar noi aveam o oarecare tangență cu umorul și decența, spre deosebire de ei. Și asta se întâmpla acum 10 ani.

Astăzi, citesc asta în presă, despre show-ul care înțeleg că e deja ”cel mai longeviv sitcom din lume” (conform Wikipedia):

În text, se detaliază: ”Gogoașe” (?!) a povestit cum din copilărie își folosește doar jumătate din creier, urmare a unui accident cerebral suferit când era mic.

Sigur, e o poveste tristă. Sufăr pentru Gogoașe. Dar nu foarte tare, că nu pare că asta l-a încurcat foarte mult. Din contră. În România, să-ți pierzi brusc jumătate din creier te transformă într-un geniu al maselor. Vă dați seama cum va fi dacă voi rămâne și eu cândva cu 5%? Tot mai deștept decât Gogoașe, normal, dar muuult mai celebru decât acum. Așteptați doar. Pregătesc marele hit ”Cretini în UE”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.