Acestea sunt cuvintele interzise de Facebook, dar tu nu ai voie să dai share la asta pe Facebook

Acestea sunt cuvintele interzise de Facebook, dar tu nu ai voie să dai share la asta pe Facebook

Facebook a făcut publică lista de atitudini și cuvinte interzise. Am luat informația din postarea unui prieten care (cred) ar zice că e activist. Cu toate astea, nici lui, nici comentatorilor lui, nu li s-a părut că este ceva cu adevărat scandalos în înșiruirea de termeni scoși în afara legii de Ministerul Adevărului al lui Zuck. Unii dintre acei comentatori s-au mulțumit să comenteze obiectiv, cumva ca și când ar fi fost de pe altă planetă, informația; dar cei mai mulți erau pe ironie. Ironie impotentă, mai exact, cancerul oamenilor relativ inteligenți și relativ bineintenționați din societatea de astăzi. Da, e cancer, pentru că impotența oamenilor buni face mai mult decât să ucidă (cum ar face, zice-se, corupția): distruge speranța. Iar distrugerea speranței este mai rea decât moartea, vă asigur.

Revenind, acestea sunt cuvintele interzise de Facebook, luate dintr-o postare pe Facebook care, ca s-o spun cât de scurt pot, a trecut neobservată:

În ”1984” (o carte pe care probabil a citit-o cap-coadă cam un om din mia aia pe care îi cunoști pe internet), George Orwell nu vrea să fie profet. Aș zice chiar că se roagă să nu fie. Nu spune că un regim dictatorial și bazat pe cenzură SE VA ÎNTÂMPLA. Spune că așa ceva S-AR PUTEA ÎNTÂMPLA, dacă oamenii nu au nicio reacție atunci când li se încalcă cel mai de bază drept: dreptul de a gândi și de a vorbi după capul lor. Și ghiciți ce!…

Big Brother, dictatorul cel rău din roman, era mult mai permisiv decât este Facebook-ul astăzi. Iar Facebook este, legal vorbind, SPAȚIU PUBLIC. Dar toți preferă să uite asta. În continuare, își vor trăi viața pe Facebook (adică în agora, adică în spațiul public). În continuare, își vor lua știrile de pe Facebook. În continuare, vor crede că știu ce vor, ce gândesc, ce visează și ce le face rău oamenilor de pe Facebook. Doar că se înșală tocmai pentru că Facebook a interzis sinceritatea în favoarea unor adevăruri proprii, cosmetizate și cuminți. Interzicând dreptul la exprimare, Facebook și-a distrus fiecare utilizator, unul câte unul, începând de la acela care spunea lucruri importante pentru societate și până la acela care posta exclusiv poze cu pisici. Din fericire pentru Facebook și din păcate pentru ei, utilizatorii nu știu asta. Și vor continua să fie pe Facebook și să tacă iar, când vorbesc, s-o facă fără să pomenească ceva din lucrurile despre care nu putem vorbi. În fond, și furioși să fie, ce altceva ar putea face? Dacă nu tac, Big Brother e acolo să le dea un block de 30 de zile. Și dacă nu s-au învățat minte, le mai dă unul. Și apoi încă unul. Și încă unul. Și la final ori te înveți minte, ori te șterge de tot. Asta e lumea în care trăiești tu și nu, nu doar Big Brother, în ficțiune, ci nici comuniștii, în viața reală, nu au mers vreodată atât de departe.

Frate om, îmi pare rău să-ți spun, dar ești motivul pentru care generația viitoare, copiii tăi, mai exact, vor fi umiliți și marginalizați. E drept, li se va întâmpla asta doar dacă vor spune adevărul și vor fi oameni buni, în general. Au și altă opțiune, una singură. Și, dacă ar fi să te pun acum în situația de a alege între cele două rele, ce ai alege?

  1. Să ai copii idealiști, care spun adevărul și luptă pentru dreptate, dar sunt învinși și umiliți, deprimați și ratați, considerați nebuni de semeni, niște eșecuri ale noii societăți?
  2. Să ai copii care se pliază la cerințele noii societăți și la noile interdicții ale celor care stabilesc ce avem și ce nu avem voie să spunem, devenind astfel niște jeguri morale de succes?

Orice ai alege, din păcate, începând din acel punct, adevărul și justiția vor fi fost pierdute deja.

One thought on “Acestea sunt cuvintele interzise de Facebook, dar tu nu ai voie să dai share la asta pe Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.