La Cotroceni, Pitești și Târgoviște s-a protestat pentru PSD; în Piața Victoriei, s-a protestat pentru votanții PSD.

La Cotroceni, Pitești și Târgoviște s-a protestat pentru PSD; în Piața Victoriei, s-a protestat pentru votanții PSD.

Observându-i atent atât pe oamenii care protestează împotriva guvernului PSD, cât și pentru cei care fac mitinguri de susținere a guvernului, poți găsi, surprinzător, câteva elemente comune. Cel mai important: toți știu că PSD-iștii sunt hoți. Că PSD-iștii cei hoți au vrut să se pună cumva la adăpost de justiție prin deja celebra ordonanță, de asemenea o știu, sau cel puțin o simt, toți. Sau aproape toți. În orice caz, o știe și majoritatea votanților PSD și chiar și majoritatea celor care i-au făcut pe piteșteni și târgovișteni să se rușineze că sunt din Pitești sau din Târgoviște.

Dar, odată stabilit că PSD-iștii (și în general politicenii, dar ăștia-s cei mai de succes dintre ei) fură și vor să nu fie prinși, școlile de gândire se despart. În rândurile oamenilor amărâți și disperați, demnitatea obținută prin accesarea unor concepte morale precum cinstea sau onestitatea nu înseamnă mare lucru, când o compari demnitatea obținută prin a mânca atunci când ți-e foame.

”Fură, dar mai și fac” este sloganul care îi unește pe susținătorii PSD, unde „fac” este egal cu ”ne și dau”. Și, până la proba contrarie sau până la prăbușirea în legătură cu care economiștii tot trag semnale de alarme, chiar le-au dat. Când ai nopți în care nu poți dormi de foame, lăsând astfel baza piramidei lui Maslow dublu descoperită, nici Isus însuși, cu tot calmul, bunătatea și talentul Lui oratoric, nu te-ar putea convinge că 15 sau 25 de procente în plus la salariu, ba chiar 200% în plus la bursă, dacă ești student, nu te vor face să trăiești un pic mai bine. Și până și Gică Hagi știe că să-ți fie mai bine e mai bine decât să fie mai rău. De la o limită a veniturilor în jos, idealismul se risipește și materialismul crește exponențial. Cum să te convingă cineva că mai mult e de fapt mai puțin? Cum să aperi adevărul și dreptatea când îți ghiorțăie mațele? Sigur că îi poți convinge că, luptând împotriva corupției, într-un viitor incert și întrucâtva utopic va fi mai bine, pentru că statul mafiot va fi pus cu botul pe labe și înlocuit treptat cu o societate dreaptă și principială. Dar, în așteptarea efectelor luptei tale morale, ei îți vor spune că mor de foame astăzi și vor muri și mâine, până una-alta.

Am simțit un puternic vibe (scuze, dar e intraductibil în română) de stânga în piață, în ciuda steagului ăla mare al României pe care nu l-am înțeles, mai ales că, în rest, pornirile naționaliste ale câtorva grupuri răzlețe au fost rapid sancționate de mulțime. Mi-am amintit că PSD-ul nu e de stânga, că nu poate fi. Și că, în orice țară civilizată, intelectualii sunt de stânga, nu de dreapta.

Și, cu acest val de altruism și interes pentru toți oamenii în spate, vreau să le zic tuturor votanților PSD: pentru voi am protestat, băi! Mai ales pentru voi! Mai ales pentru prizonierii cărora răpitorii le-au mărit rația zilnică de mâncare. Mai ales pentru victimele care acceptă violul în schimbul salamului. Mai ales pentru voi, săracii, atâta timp cât sunteți niște săraci dispuși să muncească și să trăiască într-o societate corectă și echitabilă.

Doar că ei mă vor întreba: ”așa, ai protestat pentru mine; așa, îi pui pe ăștia pe fugă; dar ce pui în loc? Cum te asiguri c-o să am ce mânca și mâine, când Băsescu ne-a explicat deunăzi tot nouă că trebuie să facem foamea pentru binele țării aflate în criză, în timp ce toți prietenii, ba chiar membrii familiei lui, furau milioane cu sacii? De unde furau Udrea, Cocoș și ceilalți, dacă era criza așa mare, ă?”

Și adevărul este că mi-e greu să le răspund la asta. Un om mai de dreapta decât mine le-ar spune că e democrație și toată lumea are șanse egale, deci de ei depinde ce vor mânca mâine. Dar eu trăiesc în România și știu că șansele nu sunt egale, de fapt. Nu-i atât că-s de stânga cât că-s realist. Știu că dacă te naști sărac și marginalizat e de zeci de ori mai greu să te ridici decât dacă te naști într-o familie care își permite luxul real de a cumpăra cărți. Știu, educația de nivel mediu e gratuită în România. Dar cine să te învețe să apreciezi asta, când părinții se-ngrijesc să nu mori de foame și profesorii tăi se-ngrijesc să nu moară ei?

Am înțeles perfect de ce oamenii și-au luat copiii la protestele de la Victoriei și e absolut admirabil că acei copii sunt învățați de mici ce înseamnă moralitatea. Dar știu că și acei părinți s-au asigurat mai întâi ca acei copii să fie bine hrăniți. Și mai știu că acei copii trebuie să învețe că moralitatea înseamnă nu doar să-i sancționezi pe cei care fură, ci și să-i ajuți pe cei care suferă, să le întinzi o mână celor căzuți, nu să le mai dai un șut și să le spui să se ducă dracului la muncă.

Vreți să faceți un bine copiilor sau prietenilor voștri? Spuneți-le că politica nu e rea. Spuneți-le să se implice, atâta timp cât au suflet curat și intenții bune. Spuneți-le să fie ei schimbarea, să fie ei alternativa la ”fură, dar și fac”. Spuneți-le să fie ei primii care fac fără să fure. Spuneți-le să facă primul partid de stânga din România, unul care luptă și pentru o societate corectă, fără nepotisme, șpăgi și privilegii nemeritate, dar și pentru nevoile și păsurile acelora care, în lipsa acelei societăți deocamdată utopice, votează cu cei care le dau 200 de lei în plus pe lună. O alternativă la USR, una care astăzi chiar nu există – de asta avem nevoie, cu toții. Pentru că asta ne va scăpa și de PSD, rapid. Preocupați să facem zeci de partide și partidulețe de dreapta, după revoluție, am uitat să facem măcar unul de stânga real și onest. Abia ăla va scoate PSD-ul de pe piață.

Leave a Reply

Your email address will not be published.