Golanul, câinele și bunicuța pesedistă

Golanul, câinele și bunicuța pesedistă

Un câine de talie mică, plouat și vădit speriat, stă, totuși, cuminte, la trecerea de pietoni, așteptând ca un om să pună piciorul pe trecere și mașinile să se oprească, ca să poată traversa și el. Pe trecere calcă (de pe partea opusă a străzii față de câine) o bătrână pe la 60 de ani, cu o plasă în mână, ochelari, haine groase și buze subțiri. Mașinile se opresc, iar bătrâna și cățelul încep traversarea. Câinele traversează grăbit, dar, exact înaintea momentului în care urma să se intersecteze cu bătrâna, un șofer claxonează, câinele întoarce capul spre locul de unde vine zgomotul și, din cauza sperieturii, se abate de la linia dreaptă pe care părea să traverseze și se apropie de drumul bătrânei. Nimic în purtarea lui nu arată agresivitate și, de altfel, băbuța nu e deloc speriată, continuându-și traversarea firesc. Cu toate astea, exact când câinele trece pe lângă ea (subliniez faptul că animalul trecuse deja de ea, adică se îndepărta și era cu spatele, deci nici vorbă să se mai pună problema de o eventuală mușcătură) bătrâna găsește timp și resurse fizice să-i dea un picior în burtă. Câinele icnește surd, cotește un pic dreapta ca să se îndepărteze, dar altfel nu reacționează nicicum, deși e clar că l-a durut. Când termină traversarea, aflat deja pe trotuar, se oprește și se uită lung în spate, parcă mirat, încercând să realizeze cine l-a lovit, iar privirea aia dezorientată și dornică să înțeleagă ceva ce nu poate fi înțeles nici măcar de către om, darămite de către câine, mi-a frânt inima.

Am urmărit-o cu pas alert pe băbuță și, când eram la un metru de ea, am întrebat-o:
– Nu vă supărați, de ce ați lovit câinele?
Nu se oprește din mers, întoarce doar capul, mă măsoară scurt din ochi și pufnește. Mă enervez și mai tare și insist:
– Nu credeți că ar trebui să vă dau și eu un picior în fund acum, ca să se facă dreptate?
Grăbește pasul și-mi aruncă peste umăr:
– Marș dracului de golan!

M-am oprit la fel de mirat ca și câinele. Golanii încă există. La fel și Iliescu. La fel și partidul lui. Un domn care venea din spate mă privește urât, mai-mai să-mi dea și una că mă iau de bătrânici pe stradă. Mă uit către celălalt trotuar, căutând din priviri câinele, dar nu-l mai zăresc. Și atunci mă cuprinde așa, un sentiment de singurătate totală și dezesperantă, în mijlocul orașului, în acea intersecție aglomerată. Am oftat, am zâmbit pentru mine și m-am gândit cu tristețe și dragoste la toți golanii care s-au simțit singuri în România, în ăștia 26 de ani. Până când?

8 thoughts on “Golanul, câinele și bunicuța pesedistă

  1. Ba Mantog, ești prost! De vina e Iliescu ca viata ta măruntă e de cacat. Dacă o baba e senila tot vina fosilei de Iliescu e. Ce o sa va mai faceți voi ăștia elitistii când o sa moara ăla?

  2. trebuie intrebata si baba..sa vedem si parerea ei..poate se cunostea cu ciinele, poate a votat cu constantinescu si ciuvica, poate a-ntirziiat la antena 3, poate e marcata de cei 30 de ron ai ciinelui, poate e doar o muratura proasta.

  3. scrii frumos, cu talent si sensibilitate. nu esti indiferent in fata suferintei. ceea ce gandesti si simti se asterne in cuvinte ce ajung la suflet. sper ca nu esti in solda nimanui si ca nici nu ai sa ajungi vreodata. e asa eliberator sa asculti oameni cu ganduri si sentimente proprii..

  4. totusi sa stii ca nu-s de acord cu tine cand tii partea ungurilor. te asigur ca in loc de lapte de la sanul mamei sunt hraniti cu ura etnica fata de romani. primele cuvinte invatate de ei nu sunt mama si tata ci “Transilvania este Ungaria” si “urasc romanii”. toti strainii care cunosc un ungur ma intreaba daca Ardealul este unguresc. ungurii stabiliti afara duc o propaganda antiromaneasca de speriat. am trait langa ei si ma intrebau de ce nu stiu ungureste. singura unguroaica cumsecade era Judith, o evreica unguroaica ce si-o tragea intr-o veselie cu toate natiile existente in Romania …. daca ar fi dupa ei, ar pune mana pe Ardeal in clipa asta. e un adevar nu doar o simpla afirmatie. sa nu crezi niciodata ca etniile din Romania iubesc romanii si Romania. e aceeasi situatie peste tot. noii veniti in Europa urasc Europa si europenii pentru stilul “libertin” de viata si gandire si incearca mereu sa-si impuna neamul si religia si traditiile.
    alta situatie ingrijoratoare pentru noi e ca in publicatiile straine se scrie negru pe alb ca 80% din romani sunt tigani!!! si nu se aude nici o voce romaneasca sa protesteze.
    ahhhhh sunt asa de multe de facut in tara asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published.