Ai vrut să le faci rău copiilor mei, Victore! Pentru asta n-o să te iert niciodată.

Ai vrut să le faci rău copiilor mei, Victore! Pentru asta n-o să te iert niciodată.

Trebuia să se întâmple ceva pentru ca eu să mă reapuc de scris. S-a întâmplat nesimțirea lui Victor Ponta. Mulțumesc, VVP!

Salut, Victor! Sunt eu, Andrei. Acum doi ani ți-am dat un sms în care îți spuneam că, dacă tot mi-ai băgat unchiul la pușcărie (o glumă, desigur, nu am informații că ai reușit să-ți întinzi influența până acolo, dar cu siguranță te-ai fi bucurat s-o faci), ar fi frumos din partea ta să îmi dai un interviu pentru Kamikaze, în care să-mi acorzi șansa la remiză. Am precizat clar că e ceva fair, ca între bărbați, că vreau să mă bat cu tine în vorbe chiar dacă tu pleci favorit. M-am oferit să vin la tine la birou ca-n filmele alea cu mafioți din care se inspiră pesediștii: singur și fără nici o altă armă în afara unui reportofon. SMS-ul era mai lung și conținea și două glumițe benigne, din păcate nu-l mai pot reproduce exact, pentru că am schimbat telefonul și nu mi s-a părut suficient de important încât să-l păstrez. Mi-ai și răspuns, asta îmi amintesc. Mai știi ce mi-ai zis? ”:)”, așa ai zis. Un zâmbet și atât. Mai bine mă înjurai de mamă, pe cuvânt! Emoticonul ăla m-a făcut să regurgitez toate șaormele pe care le mâncasem în ultimele două luni. Pentru că, în două caractere atât de simple, te-am găsit pe tine. Două puncte și paranteză, ăla ești tu. Zâmbetul ăla mieros pe care-l afișezi și la TV când ești pus în situații incomode. Zâmbetul ăla fals și forțat, dar cumva amenințător. Zâmbetul ăla de ”te-aș înjura, dar m-au învățat la servicii să fiu diplomat”. Zâmbetul ăla de ”lasă că vezi tu!”. Zâmbetul ăla de ”doar eu n-oi fi prost să zic adevărul”. Zâmbetul ăla de căcat.

Când o să mori, istoria va avea de consemnat un singur citat relevant pentru ceea ce ai însemnat. ”:)” (Victor Ponta)

Dar nu pentru că nu mi-ai dat interviu atunci ți-am purtat pică. Ți-aș spune exact motivele pentru care îmi provoci scârbă, dar m-am hotărât să mă reapuc de scris cu o postare pe blog, nu cu un roman. Să zicem că am văzut în tine tot ce a mers prost în țara asta în ultimii 25 de ani. Știu, știu, nu ești tu vinovat pentru toate, chiar și PSD-ul e departe de a fi singur în boxa acuzaților. Dar, dintre toți politicienii pe care i-am văzut până acum (și, Doamne iartă-mă, am văzut ceva ticăloși), tu reușești să întrunești cele mai multe defecte din cauza cărora eu (niciodată înregimentat politic, niciodată băsist și niciodată votant, până în 2014) cred că suntem, astăzi, în groapa cu rahat în care suntem.

M-am apucat să votez special pentru tine. M-am apucat să votez pentru că am simțit că e groasă. Cred c-ar trebui să-ți mulțumesc. Tu, mișelule, m-ai făcut să mă maturizez în câteva luni cât nu mă maturizasem în 29 de ani. Deși am fost anti-PSD-ist de când am învățat să citesc, am simțit nevoia să votez anti abia când TU ai candidat pentru ceva. Da, exact, ești mai rău decât PSD-ul. Ești mai rău decât PSD-ul pentru că ești un tânăr care putea cu adevărat să schimbe ceva. Ai făcut școală (hei, ai mai și copiat, e drept, dar asta e viața de student ambițios, nu?), ai vrut să fii cineva. Dar ai vrut să fii cineva în același ceva și cu aceleași metode. Niciodată, nesimțitule, nu ți-ai propus să fii cineva într-o țară altfel. De aceea ești mai rău decât au fost Iliescu și Năstase. Pentru că ești exponentul tinerilor care n-au înțeles nimic din trecut. Sau, mai grav, care au înțeles tot și au decis să continue pe aceeași linie. Au înțeles că ăia dinaintea lor au fost niște jeguri, dar au realizat că asta își doresc și ei de la viață: să continue cu minciuna, cu manipulările, cu hoția, cu egoismele, cu nepotismele, cu lipsa totală de valori capitaliste sau de orice fel, cu aroganța, cu primitivismul, cu mentalitatea ”v-am păcălit să ne votați, asta înseamnă că acum putem să facem ce vrem!”. Îmi pare rău să-ți subliniez evidența, dar ai jucat o carte greșită, doctore. Nu știu de ce, dar uite că fix ție ți s-a înfundat. Nu doar că istoria te va consemna ca pe un cineva doar în măsura în care vei rămâne în amintirea urmașilor drept un mare păcălici. Nu doar că vei dispărea din politică. E mai rău: ai furat și o să faci pușcărie. Știu, era greu de crezut că vei păți ceva, acum niște ani. Dar ăsta e jocul, bănuiesc că ți-ai asumat acest risc, pe vremea când încă dormeau procurorii și tu furai ca înecatul, alături de prietenul tău Șova. Ai intrat all in și acum toată lumea așteaptă să se întoarcă ultima carte. River-ul, îi zic jucătorii de poker. Doar că, vai!, DNA-ul are deja patru ași. Ce ar putea să-ți intre ca să nu intri, Viorele?

Mulți tineri ca mine au votat pentru prima oară în decembrie 2014, Viorel. Și, cu mici excepții care îți seamănă și pe care îi așteaptă aceeași soartă, toți au votat contra ta, din exact motivul pe care ți l-am spus eu mai sus. Pentru că, în loc să faci parte din generația care să pună cruce nenorociților, ai făcut parte din aceea care a dat nenorocirii un avânt tineresc. Nenorociții 2.0. Ai învățat meserie de la Năstase, ticălosule, și ai decis de unul singur că și copiilor mei le va fi la fel de rău pe cât le-a fost părinților mei și pe cât mi-a fost mie. Asta nu o să ți-o iert niciodată. Nu-s așa pornit pe tine pentru c-ai furat, mințit sau copiat. Sunt furios pentru că ai făcut toate astea conștient fiind că o să-i condamni la suferință pe copiii mei. Da, pe ai mei și pe ai ăstora ca mine, oamenii care vor de la viață fericire și împlinire, dar vor și ca acestea să vină în urma unui trai cinstit, demn, liniștit, normal. Sigur, copiilor tăi și copiilor trepădușilor tăi de partid urma să le faci bine. Pentru că ei, odraslele sistemului, erau cei care se vor fi bucurat, în planurile voastre, de toate bucuriile care le vor fi fost interzise copiilor noștri.

Nu, Viorele, n-o să te iertăm niciodată! Cu toate astea, avem forța să ne dorim ceva de care tu nu ai fost capabil: vrem ca și copiii tăi să aibă aceleași șanse la fericire sau nefericire ca și ai noștri. Să plece la aceeași linie de start și să simtă că, dacă vor fi dat greș, o vor fi făcut doar din cauza lor. Să simtă că trăiesc într-o țară normală și să nu mai trăiască niciodată cu impresia cu care am trăit noi: că liderii politici vor să le facă rău pentru a le fi lor bine. Îmi doresc sincer să le fie bine copiilor tăi, Victore! Din păcate, nu pot spune că vreau același lucru pentru tatăl lor.

10 thoughts on “Ai vrut să le faci rău copiilor mei, Victore! Pentru asta n-o să te iert niciodată.

 1. Ponto, nu-l lua în seamă pe Manțog, nu te detestăm pe tine. Detestăm fiecare genă a ta, fiecare moleculă, fiecare fir de mătreață, dar nu e ceva personal. Cu tine n-avem nimic.

 2. Îmi amintesc perfect posterul cu Ceaușescu de pe peretele din casă, pe care cu toții scuipam când treceam pe lângă el; era în aceeași perioadă când milițianul bătea la ușă în fiecare zi ca să îi oblige pe ai mei să mă dea la școală de la 6 ani, cum era modelul deși stabilisem clar că cei 7 ani de acasă sunt sfinți, lucru care s-a și întâmplat. Teroarea pe care o simțeam când trebuia să stăm fără să scoatem o vorbă, până milițianul ceda și pleca de la ușă e încă vie în amintirea mea. Cu atât mai scârbită sunt acum, după atâția ani, când știu că urmașii acelor nenorociți fac jocurile în țara asta. Și oricât de greu a fost și încă este, eu mă simt învingătoare pentru că nu am lăsat să îmi înfrângă spiritul.

 3. Bun articolul d-stra!
  Noi ne dorim lucruri normale, firesti iar ei nemernicii ne-au distrus tara sub ochii parintilor nostrii indragostiti de nemernicul de iliescu, criminalul statului de drept, aceasta cobe a natiei!
  sa speram ca ne vom trezi ACUM, cand nu va fi prea tarziu!

 4. Dle Mantzy,
  citesc cu mare placere blogul d-tale. De data asta te-ai depasit pe tine insuti. Minunat pamflet! De l-ar citi toti care mai au indoieli si ar putea vota PSD-ul actual. Singura sansa a PSD este sa se renasca si sa dea toti ticalosii afara. In alte tari sunt partide social-democrate demne de numele lor. In Romania este doar un “emanat” al FSN-ului…Iliescu la inchisoare!

 5. da , golanii astia ne-au distrus vietile noastre si ale copiilor nostri ! la tubulatura ! buuuuuuuuuuun articol !

 6. Asa. Si? Il injuram si? El si-a dat ordonanta si din banii nostri o sa plateasca televiziunile ca sa-l cosmetizeze si sa spuna ca lumea e invidioasa si ca el nu a fortat un procuror sa se sinucida, ca nu a primit prin frauda titlul de doctor si implicit locul de avocat in baroul bucuresti, si ca a strans bani de apartamente fiindca a fost cel mai bun penalist dupa cum spune complicele lui din dosar.(apropo de baroul bucuresti, cum dreaqu sa nu sprijini baroul privat cand vezi cine si cum activeaza in baroul bucuresti)
  Daca si simti ceea ce spui, textul tau trebuia sa sune asa: caut cort pentru amplasare in piata universitatii; caut colaboratori pentru organizarea unui protest permanent, prin rotatie, pe schimburi in functie de jobul fiecaruia, impotriva jandarmilor care au favorizat jefuirea padurilor si in loc sa se amendeze pe ei ii ia la bastoane pe cetateni si impotriva militiei care amendeaza cetatenii care suna la 112 ca sa raporteze furturi de lemne ori impotriva senatului care ia hotarari neconstitutionale; sau ai putea sa spui: caut colaboratori pentru strangerea de semnaturi in vederea initierii unui proiect de lege electorala care sa fie permanent si nu sa fie adaptata de fiecare hot de la putere in functie de interese, si pentru multe alte legi privind transparenta cheltuielilor, etc
  ce-ai scris tu si-a primit deja raspunsul 🙂 .

 7. Minunat articolul, mi-a mers la suflet!
  Ma sufoc de indignare privindu-i cum in fiecare miunut din existenta lor , se irosesc intinzand plase precum paianjenii , plase vechi, carpite , peticite , neacceptand sfarsitul.
  Realizez ca sursa puterilor lor si motorul mecanismului bolnav , sunt , in cea mai mare masura, necajitii sortii , pedala pe care apasa pana la sange , incercand sa simuleze un exercitiu de democratie , ori de cate ori cealalta tabara o condamna.
  Mojicia de a tine o masa de nefericiti sub control , prin folosirea mijlocelor de convingere psihologice , ajutati de lingai gen Gadea , Badea s.a , trece dincolo de imaginabil . Dorinta lor de a avea perpetuu o masa majoritara de manevra , merge pana la blocarea accesului la cultura sau chiar schimbarea valorilor morale normale . Aliatii lor , in afara de sceleratii din media , sunt chiar cei care ar fi trebuit sa-i pastoreasca spre adevar, minunatele fete bisericesti , care s-au intors profund de la Domnu’ si privesc prea insistent argintii.
  Asta imi e ciuda, ca sarmanii mei parinti , neintelegand ce se intampla, imi impun un model comportamental conform celor spuse la tv , ba chiar devin agresivi daca incerc sa-i temperez.
  Pai cu astia va jucati voi de-a “Tacerea mieilor” , mai psihopatilor?!
  Cu sarmanii astia care au stigmatul fricii in sange? Care vorbeau in soapta chiar si cand se certau?! Cu niste bugetari pe care ii amenintati cu pierderea locului de munca sau le promiteti marea cu sarea? Cu aia care n-au trecut dealul niciodata , de frica sa nu cada de pe glob?
  Asta e “smecheria ” voastra?! Cu asta franati voi progresul?!
  Si noi , astia pe care va chinuiti sa ne numarati din 2 in 2 , doar ,doar om fi mai putini , ce ar trebui sa facem ? Sa asistam cuminti , cu ciocul mic , la extraordinarele voastre aventuri? Va dau o sansa sa va remodelati si sa uitati matricea mincinoasa pe care v-a lasat-o Iliescu . Ajunge! Ne-ati consumat prea mult si ne-ati gonit intentionat familiile pe’afara, !
  Nu foamea , ci indignarea noastra va va ingropa!

 8. O chestie de logica totusi. Justitia aservita care l-a bagat pe Ionel Mantog la puscarie la comanda lui Ponta acum il ia pe el insusi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.