Scumpa mea, o să te îngrop în diamante. Doar că pe Saturn

Scumpa mea, o să te îngrop în diamante. Doar că pe Saturn

După ce în anii ’60 (preferații mei) și chiar ’70 marile puteri s-au întrecut în bugete enorme alocate pentru misiuni stelare și de cercetare spațială, de câteva decenii încoace suntem tot mai aproape de tristețea telurică din Interstellar: excursiile pe alte planete (nemaivorbind de eventuale misiuni în alte sisteme solare) sunt considerate un lux pe care o omenire tot mai îngrijorată de probleme personale și imediate (foamea, sănătatea etc.) nu și-l mai poate permite. Dar ascultați aici, o, voi, Ioane Petrescu mondiale responsabile cu alocarea de bugete, hiene mercantile care n-ați mișca un deget întru stimularea instinctelor de exploratori ale copiilor voștri în absența unui profit clar: conform celor mai recente date NASA interpretate de dr. Kevin Baines, pe Saturn (cel puțin) plouă cu diamante.

În tumultuoasa stratosferă a Saturnului, fulgerele transformă metanul în funingine. Aceasta se îndreaptă vertiginos spre suprafața planetei, doar că la nici 2000 de kilometri mai jos presiunea asupra funinginei crește considerabil, transformând-o în bucăți tari de grafit. În fine, după o cădere de încă 6000 de kilometri, grafitul se întărește și mai mult, formând diamante. E drept, diamantele mai au o călătorie de 30.000 de kilometri până jos și e puțin probabil să rămână în forma lor solidă și pe suprafața foarte fierbinte a Saturnului, unde mult mai probabil găsim (dar doar dacă o să căutăm) o mare de carbon lichid. Dar niște navete drăguțe cu plase speciale le-ar putea recolta din ”aer”, desigur. În plus, e foarte posibil ca fenomene asemănătoare să se producă și pe Neptun și Uranus, planete mult mai reci și mai calme decât Jupiter sau Saturn, unde diamantele e foarte posibil să rămână pe ”sol” în forma lor ușor de valorificat / purtat la gât.

Furtunile de pe Saturn sunt infinit mai violente, dar și mai poetice decât pe Pământ. Cam așa arată, văzuți de sus, niște nori din care plouă cu diamante.
Furtunile de pe Saturn sunt infinit mai violente, dar și mai poetice decât pe Pământ. Cam așa arată, văzuți de sus, niște nori din care plouă cu diamante.

În orice caz, oamenii de știință estimează că, anual (an pământesc), pe Saturn plouă cu 1000 de tone de diamant. Așa că domnu’ Victor Viorel, dacă tot v-ați împotmolit la bugetul ăla, ia calculează matale cât te-ar costa (în diamante, că probabil așa ai făcut și plata în Dubai, la ce-am văzut pe nota aia) să trimiți niște navete-tir pe Saturn care apoi să vină cu marfa. Dacă-ți iese, ne triplezi dracului PIB-ul, de-o să te alegem președinte și șapte mandate pe urmă.

6 thoughts on “Scumpa mea, o să te îngrop în diamante. Doar că pe Saturn

  1. Usor usor … desi esti un om bun … incepi sa devii un impostor de tip Carl Sagan care e un fel de Coehlo al stiintei…care s-a gandit el impreuna cu alt bou Drake sa trimita nu stiu ce pula mea mesaj prost prin univers la misto cu numerotare in baza 2 dar cu niste reguli gandite de ei. Scrie coaie de sentimente din orase miniere ….relateaza contraste de-astea placute de copii din familii post comuniste pe care le-am trait cu totii …lasa in pula mea reinventarea asta spatial spirituala si calatorii prin “istoria” din 60-70 cand prin puscariile romanesti tocmai omorau comunistii ultima farama de intelectualitate. Mai da-te-n pula mea cu bunul tau simt cu viata ta cu sufletul tau si cu nesiguranta ta spre reusita ca muzica aia de cacat a boilor alora din Liverpool. si totusi romantismul asta .. starea asta pozitiva excedentar spirituala si pula necrezut in nimic …fascinat de sagan si facand jurnalism…sa-mi bag pula

  2. sagan a fost un politruc. o spoiala de cunoastere (comparat cu adevaratii astronomi) tupeu si aroganta plus meandrele concretului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.