Duminica orbeților

Duminica orbeților

Atenție: introducere lungă cu scopul de a crea o metaforă care nici măcar nu e atât de reușită

Vedeți dumneavoastră, eu pe vremea lui Iliescu (capitalism, toți ochii către Occident etc.) aveam apă caldă doar șase ore pe săptămână. Și apa rece era cu program, dar mă rog, să rămânem la aia caldă. Cum toate lipsurile din copilărie se manifestă la maturitate sub forma unor sechele a căror gravitate variază de la ”hazlii” la ”rușinoase”, după ce existența mea terestră în România a primit binecuvântarea apei calde non-stop, am dezvoltat cu aceasta o relație foarte apropiată (mă voi referi, se subînțelege, la una dinre sechelele hazlii). Într-una din orele petrecute în cadă în această săptămână, așadar, am observat ceva neobișnuit: luciul apei era tulburat de un țânțar care se zbătea între viață și moarte, gata să se înece. Trebuie precizat că țânțarii sunt singurele ființe pe care le omor, deși am caracterizat mai demult aceste crime drept o ”autoapărare activă”. În general, cred că în natură e firesc să răspunzi cu aceeași monedă. E drept că țânțarii nu mă omoară pe mine, ci mă mușcă, doar că eu nu am reușit să-mi rămân fidel principiului de ființă superioară și să mușc țânțari fără să-i și omor. Cu toate astea, m-a mișcat agonia țânțarului care tocmai trecea printr-o moarte cu totul neobișnuită speciei lui, ba chiar i-aș zice nedreaptă raportat la obiceiurile țânțarilor (cum să se înece o vietate atât de legată de apă?). Așa că am decis să-l salvez. Am alunecat ușor cu degetul mijlociu pe sub apă, apoi l-am ridicat ca pe o targă și l-am așezat pe marginea chiuvetei. Aș putea să jur că l-am mai auzit trăgându-și o dată respirația ascuțită de țânțar, după care și-a dat duhul. Mi-a părut rău de el. Știam că acel țânțar ar fi fost în orice altă împrejurare agresiv, bâzâitor și enervant, dar în acest context a avut parte de o moarte tristă.

Oamenii prezenți ieri la ”plimbarea” de la Cotroceni, în frunte cu lingăii disperați ai varanului, mi-au lăsat impresia unor țânțari care se îneacă. Spre deosebire de alte dăți, când mă exasperau și îmi făceam planuri cum aș putea să-i opresc, acum am simțit pentru ei doar milă. Milă în fața unor țânțari care trag să moară atât de departe de zona lor de confort.

Țânțarii ca Badea, Gâdea, Ciuvică, Grecu, Stancu și subțânțarul Ursu (ăsta mi se pare de departe cel mai prost dintre ăia relativ celebri, comparația cu țânțarii e nedreaptă pentru agerele insecte) nu vor mai fi niciodată în elementul lor țânțăricesc. Apa care îi îneacă încet, în ciuda milei mele sincere, este justiția care funcționează și va funcționa și după ce Băsescu nu va mai fi. Aproape că-mi doresc să câștige Ponta alegerile, pentru că sunt convins că nimic, nici cea mai concertată acțiune a celor mai mari ticăloși, nu mai poate opri mecanismul în alte țări elementar al pedepsirii infractorilor. Ca idolii și prietenii lor (sau poate chiar ei, cine știe) să continue să intre la pușcărie și în regimul Ponta va fi imposibil de suportat de către țânțarii muribunzi.

Sigur, când spun că țânțarii (comparația se potrivește și în ceea ce privește anvergura intelectuală, cu excepția, spuneam, cazului lui Ursu) de la Antena 3 vor muri, nu mă refer la moartea lor propriu-zisă, ci la dispariția treptată a influenței lor jegoase din viața noastră, a tuturor. Bâzâitorii de la Antena 3 au avut de ales între câștiguri mult peste medie cu prețul compromiterii totale și cariere îndelungate, dar mai prost plătite, ca ale noastre, ale fraierilor din mass media care nu ling cur de securist și de strâmtorarea cărora slugoii răsfățați de stăpân râdeau. Ce au ales, e clar. Acum, această demonstrație de forță a colectivului Antena 3 are în spate o disperare justificată: cine să-i mai angajeze pe ăștia, după toate mizeriile pe care le-au făcut? Drept să vă zic, nu m-aș lăsa nici pe mâna unei machioze de la Antena 3, n-aș avea încredere într-o femeie de serviciu de acolo să-mi spele pe jos, ce să mai zic despre lătrăii care au revoluționat manipularea prin minciuna lor în câmp deschis, jignitoare pentru orice umbră de inteligență? Rămâne de văzut dacă oamenii care s-au autodistrus la Antena 3 au acumulat suficientă avere cât să reziste până la bătrâneți într-o țară  al cărei progres deja de nestăvilit îi va marginaliza ca pe niște erori ale tranziției ce au fost. Eu nu cred. Și mă mai gândesc dacă o s-o iert pe Oana Stancu, care mă mănâncă de cur prin procese cu superavocații ei de la firmă ca să-mi ia caii de la bicicletă, și mi se va face milă de ea când o s-o văd cerșind la semafor.

esii

Cât despre orbeții care au răspuns chemării pseudoziariștilor, pentru ei moartea e o perspectivă mult mai concretă, pentru că în general erau niște bășinoși bătrâni. Dar, la fel ca țânțarii sus-menționați, și ei vor muri urât, în ipostaze umilitoare și neașteptate, după ce rudele, prietenii și vecinii normali la cap i-au văzut la televizor. Amintirea lui nea Tomescu de la scara trei ținând în brațele-i scheletice o pancartă de un analfabetism glorios (ca aceea din poza de mai sus) într-o zi caniculară de vară în care alții de vârsta lui s-au mulțumit să-și țină, ca tot omul trecut de prima tinerețe, coaiele într-un lighean, nu se va șterge ușor din amintirea apropiaților care l-au văzut și au râs sau, după caz, s-au rușinat de cât de imbecil e. Nea Tomescu cel cu pancarta ”EȘII AFARĂ” va face infarct în doi, patru sau opt ani de acum și vecinii de la scară, în loc să sune la salvare, îl vor pune la mișto să scrie pe o foaie ce-l doare, ca să mai râdă de el o ultimă dată.

Acești comuniști odioși care în trecut ne-au distrus prezentul (pe atunci doar un amărât de viitor) mișună zilnic printre noi deghizați în bunici de treabă, decenți și înțelepți. Nu vă lăsați păcăliți, însă! Unii dintre bătrânii bonomi și aparent de treabă pe care-i vedeți în troleu sau la piață sunt fiarele care în anii ’90 s-au pișat pe voi și pe copiii voștri. Și, desigur, fiarele care înainte de revoluție aplaudau extaziate la sfârșitul cuvântărilor cârmaciului peltic, pe vremea când credeau că idioțenia stilului lor de viață va fi nemuritoare. Au fost mai greu de învins decât comunismul însuși, dar acum, în sfârșit, eu simt că i-am dovedit. I-am văzut ieri chinuindu-se să-și amintească ce erau odată, când singura acțiune violentă care a amintit de vremurile în care făceau legea în România a fost un șut obosit în fundul unei reporterițe de la B1. Comparând imaginea cu unele de acum 20 sau 30 de ani, neputința de azi nu poate decât să ne facă să zâmbim amar. Acești ticăloși nu mai au puterea de pe vremea când îl votau cu două mâini pe Iliescu și-i scuipau cu două guri pe Rațiu sau Câmpeanu. Nu mai au forța să-i ia de guler pe studenții și muncitorii cu capul destabilizatori și să măture cu ei pe jos (futu-le muma-n cur de intelectuali!). Nu ne mai pot tunde, nu ne mai pot trage de urechi, nu ne mai pot bate, nu ne mai pot afecta nicicum. Acum sunt niște bășini umblătoare, niște relicve ale trecutului care nu-și dau seama că au murit de mult.

Ieri, tot într-o duminică, am asistat la cântecul de lebădă al orbilor din ’90. Ce-au fost și ce-au ajuns! Au ajuns niște orbeți rătăciți care, precum o turmă condamnată de oi, se îndreaptă ireversibil înspre prăpastia istoriei, cu Badea în maiou alb conducându-i, urlând precum boul care merge spre tăiere convins că viața i se va schimba în bine. Să muriți bine!

(via Cristi Dorombach)

19 thoughts on “Duminica orbeților

 1. Frumos. As vrea, dar din pacate nu sunt la fel de optimist.

  Uite de exemplu ce face Ungaria: “Hungarian Prime Minister Viktor Orban said he wants to abandon liberal democracy in favor of an “illiberal state,” citing Russia and Turkey as examples.”. Parca vad in doi-trei ani ceva similar si la noi.

  Da, Turcia, unde politicienii au furat, au fost prinsi, si stau la putere cu nesimtire. Unde internetul e cenzurat, ca sa nu afle poporul informatii periculoase, cum ar fi Teoria Evolutiei.

  De Rusia nu mai comentez, ca vad ca si tu esti fan Putin, putin, din motive care imi scapa. Probabil din cauza ca are tate mari.

  La noi de cand cu lovitura de stat pe care n-au apucat s-o termine, ca le-au dat UE si NATO peste degete, stau cu ochii pe astia ca pe butelie, sa nu strice ceva pe la justitie, care e singurul lucru care merge pe drumul cel bun in tara asta.

  Presa, cu mici exceptii, au stricat-o de ani buni, si efectele se vad. Milioane de spalati pe creier, care voteaza infractori, care controleaza presa. Un cerc vicios.

  Pentru moment, justitia functioneaza, cat de cat. Dar in rest, cercul vicios e format din poporul care nu functioneaza, presa care nu functioneaza, si politicienii care nu functioneaza.

  Pentru moment justitia a inceput sa taie in cercul asta, dar nu sunt deloc sigur ca va fi lasata sa termine, si chiar daca va reusi, cred ca va trece foarte mult timp pana cand societatea in ansamblu isi va reveni.

  Ce ar ajuta, din punctul meu de vedere, ar fi un rol mai puternic al UE in “treburili interne”. Dar nu-mi fac mari sperante nici aici, cand statele vechi din UE sunt eurosceptice, sau, in cazul Angliei, anti-UE pe fata.

 2. Nici nu am răs, nici nu am plâns, doar o stare de rău …ai dreptate, doar MOARTEA îi mai poate salva și implicit pe noi…

 3. “dar mai prost plătite, ca ale noastre, ale fraierilor din mass media care nu ling cur de securist și de strâmtorarea cărora slugoii răsfățați de stăpân râdeau.”
  **************
  vorba aia sarac si cinstit!?
  *****************
  scris frumos, in stilul mantzog, adolesciano-hipster, prea ingrosat conflictul intre generatii, de altfel nici nu cred ca-i adevarat.. nu cred ca ramolitii de batrini, “basinosii” cum ii numeste mantzy atit de plastic, ar fi antenisti, in timp ce rafinatii intelectuali tineri ar fi basisti, ca unora sau altora le-ar place sa creada ca ar fi asa, ma rog, si asta e una din legendele olimpului.

  P.S Treaba cu tintaru nu-i prea reusita! De altfel e cunoscut ca doar tintaroaicele pisca, masculii, nu. Nu cumva ai asasinat un tintar nevinovat care nici macar nu te-ar musca? Nu te roade constiinta, cinstitule?

 4. Ma asteptam sa ii vad pe cativa cu sicriul dupa ei… Ulterior mi-am pus mai multe intrebari existentiale:
  – cand au iesit pe caldura aia nu le-a fost frica sa nu se strice ? De la o varsta incolo incepi sa te descompui si e bine sa stai mai la umbra…
  – nu s-au gandit ca fiind acolo asa multi cu un picior in groapa risca sa ii ia Moartea mai repede la ochi ? Pe multi dintre ei pur si simplu cred ca i-a uitat…
  – unde se termina mizeria umana si de ce unii aleg de buna voie sa se scalde in ea o viata intreaga ?
  – de ce nu mai moare Iliescu ?
  – de ce am uitat sa-mi iau tigari ?

  … apoi am stins televizorul pentru ca mi-era rusine ! Rusine de rusinea lor, de toata mizeria, de mine ca sunt co-nationala cu ei ! 🙁

 5. Pai daca tot o tragi matale cu justitia si nu-ti plac basinosii batrani, iti doresc sa nu ajungi vreodata un batran – basinos au ba – si imi doresc justitia romana sa fie la fel pentru toti, inclusiv clanul basescu, din curul caruia ar trebui sa-ti scoti limba.

 6. “Estii” cam dur cu nea Tomescu, practic el a pus suficienti “i” in capodopera sa literara, doar ca i-a pus pe ambii la sfarsitul cuvantului…

 7. Mantzy, am niște observații la ceea ce ai scris tu mai sus:

  -Nimeni nu îl mai iubea pe Ceaușescu la sfârșitul anilor ’80, după privațiunile și cultul personalității din acei ani. Toți românii voiau atunci nu căderea comunismului, ci venirea unui reformist gen Gorbaciov, care să dea drumul la alimente pe piață și la programe TV.
  -Noi avem o problemă ca națiune, unii spun datorită moștenirii fanariote. Românul ajuns la putere este degrabă hoț, ciorditor și trădător. Oricine venea după 1989 ar fi ciordit și înșelat la fel. By the way, guvernarea 1996-2000 a fost un model de dezastru. Nu-ți face iluzii, oricine venea în 1990 ar fi făcut la fel, condițiile și scamele din sângele nației ar fi împins pe oricine ar fi venit pe același drum.
  -Oamenii aceia, fără educație, sunt o moștenire într-adevăr a regimului comunist. Ei au fost luați de la țară, școliți sumar sau deloc, din țărani au fost făcuți orășeni, au trecut de la colibă la țară la apartament cu baie la oraș. Însă, o parte din acești oameni au rămas primitivi. Ei nu au venit să-l apere pe Voiculescu, ci, așa cum au fost manipulați, postul Antena 3, amenințat cică cu dispariția de Băsescu și justiția subordonată lui, Băsescu care cândva le-a ciuntit pensiile. Între omul acela, care a lovit-o pe reportera de la B1Tv cu piciorul în spate și un pitecantrop nu este mare diferență.
  -Vorbești de justiție. Voiculescu este un infractor, cu asta sunt de acord, unul care merita de mult să fie după gratii. Însă el a încasat-o nu de la o justiție independentă, ci de la una încă subordonată lui Băsescu, care, se pare, la rândul lui ascultă și el de unii, respectiv de americani. Justiția selectivă nu este justiție. Justiția de acum este doar un instrument de răfuială între grupări mafiote, prin care gruparea Băsescu a dat o lovitură grupării rivale.
  -Pentru mine este OK atâta timp cât mafioții români se bagă unul pe altul la închisoare, însă nu îmi fac nicio iluzie cu privire la independența justiției, acum sau peste 50 de ani.

 8. neamțule, băiat fain, dar scrie prost și n-are umor. Vă potriviți, comentează la ei te rog, că aicea nu prea mai ai cu cine să te cerți, zău 😀

 9. „Ei vor eliberarea Varanului, pentru că îl consideră pe Varan bun. Iar pe statul de drept și pe Justiție le consideră rele.”

  Autorul de la Cațavencii vorbește de manipularea realizată de cei de la Antena 3, în timp ce el însuși încearcă să manipuleze, însă o face jalnic, prin intermediul unui articol inept.

  Oamenii aceia au sărit nu pentru Voiculescu, ci pentru Antena 3, pentru că anteniștii țipă că li s-a confiscat postul, sugerând că mâine, poimâine vor înceta să emită. Da, anteniștii au manipulat pentru Voiculescu, deși nu pot practic să facă nimic pentru el, toată acțiunea lor a fost aiurea. Au reușit doar să se acopere de ridicol susținând că Voiculescu a fost închis pentru ca să se confiște și închidă antenele, nu pentru că Voiculescu a făcut o escrocherie enormă.

  Noi nu ținem niciun pensionar în spate, asta, cu ținutul în spate, este altă manipulare infantilă. Pensionarii din Românuia au muncit marea majoritate zeci de ani, conform legii, dar și bunului-simț, ei au dreptul la pensia pe care o primesc. Probabil o parte dintre noi vom ajunge la vârsta pensionării. Atunci, ce, o să refuzăm pensia ca să nu grevăm generațiile mai tinere? Poate va face asta autorul de la Cațavencii

 10. mantzy
  neamțule, băiat fain, dar scrie prost și n-are umor. Vă potriviți, comentează la ei te rog, că aicea nu prea mai ai cu cine să te cerți, zău
  ******************************************
  Hai ma mantzy nu ma goni ca ma doare, doar stii cit tin la tine, si tu esti baiat fain, anturajul te strica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.