Buk thieves, niște cretini

Buk thieves, niște cretini

Oamenii sunt proști, mulți dintre ei. Când prostia e asociată cu nebunia și fanatismul, se naște o combinație mortală. Rebelii ucraineni pro-ruși sunt niște proști nebuni și fanatici. Nu sunt singuri. Pe toată planeta, începând cu unele țări sărace din America Centrală și de Sud, continuând cu fâșia Gaza și numeroase state din Africa unde războaiele civile nu încetează niciodată și terminând cu extremul Orient, ceva mai la nord de civilizata Coree de Sud, există proști nebuni și fanatici care pot fi și chiar sunt mortali.

Vina Rusiei este că, până la cazul zborului Malaysia Airlines de săptămâna trecută, aria catastrofică în care proștii fanatici își făceau de cap era locală. Sigur, tragediile locale sunt și ele tragedii, nu doar oameni care își asumă conflictele mor în acele zone, ci și civili a căror singură vină este că s-au născut acolo. Chiar și așa, ipocrizia civilizației care ne-a dat acces la toate beneficiile progresului în balonul nostru de sticlă ne forțează să fim mai ultragiați de moartea oamenilor care mergeau în concediu în niște scaune confortabile, serviți de stewardese și uitându-se la filme americane, dar au fost doborâți de câțiva tâmpiți care se jucau cu niște lansatoare. Pentru că asta au fost, pentru că de asta este Rusia vinovată și pentru că acesta este marele pericol al deceniilor care vor urma. Când rușii le-au pus în mâini separatiștilor niște lansatoare de rachete Buk (care pot trimite proiectile la o distanță de 40 de kilometri și o altitudine de 20.000 de metri), au comis ceva foarte grav: au transformat un război local în care suferă (asta este) doar civilii acelei zone într-un război local cu ”reach” mondial, în care pot suferi oricare civili trec pe acolo, chiar și la 10.000 de metri înălțime. Am convingerea că nici un comandant de armată rus cu capul pe umeri, nici măcar un soldat minim instruit, ce să mai vorbim de Putin, nu ar fi putut să facă idioțenia de a trage cu o rachetă înspre un avion de pasageri. Proștii fanatici din Ucraina au făcut-o, totuși. De ce? Pentru că au putut. Pe sistemul vechii legi a lui Murphy ”când tot ce ai este un ciocan, toate obiectele din jur îți vor părea cuie”, cretinii au avut un lansator de rachete și-au zis să-l încerce pe ceva ce văd pe cer. Au văzut un avion micuț. Atât de micuț încât în creierele lor chiar și mai mici tragedia nici măcar nu era o eventualitate realizabilă. Și totuși, ea s-a produs.

Păstrând proporțiile, tragedii au loc și în România, când cretinilor le sunt lăsate pe mână nu lansatoare de rachete sol-aer, ci funcții importante, mașini care prind viteze mari, responabilitatea creării unor familii sau laptopuri conectate la internet. Vrând-nevrând, pericolul iminent al prostiei iresponsabile ne face să reconsiderăm noțiunile noastre străvechi de libertate și acces la informație totale.

57 thoughts on “Buk thieves, niște cretini

 1. Adica Putin nu a contribuit in mod decisiv la crearea contextului in care mercenari rusi, ceceni, armeni samd au rachete care pot dobori avioane la 20 de km inaltime? Cu respect, as sugera sa scrii despre ce stii: dacii din ’69, femei din ’73 si olteni fara varsta.

 2. Ai citit tot, boule? Ce zici de fragmentul ăsta?

  ”Când rușii le-au pus în mâini separatiștilor niște lansatoare de rachete Buk (care pot trimite proiectile la o distanță de 40 de kilometri și o altitudine de 20.000 de metri), au comis ceva foarte grav: au transformat un război local în care suferă (asta este) doar civilii acelei zone într-un război local cu ”reach” mondial, în care pot suferi oricare civili trec pe acolo, chiar și la 10.000 de metri înălțime.”

 3. Fabulos ! “huh?” a invatat sa scrie dar nu stie a citi, oare este posibil ?
  Totusi nu cred ca e posibil, singura explicatie e ca nu stie nici sa scrie dar
  a intrat in posesia unui text, cel de mai sus, pe care il posteaza la intimplare
  pe diferite situri si aici s-a nimerit sa aiba putin legatura.

 4. Lucrurile cu Ucraina nu stau așa de simplu, ucrainenii sunt băieții buni, iar pro-rușii sunt fanaticii, băieții cei răi.
  Statele Unite, mai ales, dar și aliații lor vestici, s-au amestecat brutal în Ucraina, au contribuit la crearea mișcării Maidan și au finanțat-o. De ce? Pentru a acapara Ucraina, pentru a face din acest stat întins situat la granița Rusiei un mare inamic al Rusiei și o colonie economică, după modelul aplicat în România și în celelalte țări din fostul Bloc Estic – oocidentalii preiau activitățile valoroase, aducătoare de bani mulți (băncile, utilitățile, prelucrarea petrolului, de exemplu), tot ce nu este preluat fiind distrus. O dovadă în sensul celor mai-nainte menționate este și clipul acela celebru, cu Fuck EU, cu convorbirea dintre Victoria Nuland, secretarul asistent de stat american pentru Europa și Eurasia și Geoffrey Pyatt, ambasadorul Statelor Unite în Ucraina. Practic, America a făcut legea în Ucraina, folosindu-se inclusiv de fasicștii de la Sectorul de Dreapta, care dețin un rol însemnat în prezent în cadrul puterii din Ucraina.

  https://www.youtube.com/watch?v=WV9J6sxCs5k

  Legat de Ucraina, trebuie știute câteva lucruri:

  -Ucraina de azi este un stat artificial, ce are în componență teritorii luate cu forța de Stalin de la Polonia (cea mai mare parte din teritoriile noi alipite), România și Cehoslovacia și alipite teritoriului inițial al Ucrainei.
  -Crimeea, unde este baza tradițională a flotei militare ruse, a fost teritoriu rusesc până în anii ’50 când Hrușciov, ucrainean, a dat-o Ucrainei.
  -PIB-ul Ucrainei este creat în Estul rusofon, locul unde este plasată industria grea a Ucrainei.
  -Există o tradiție fascistă în Ucraina, mari crime au fost comise împotriva evreilor și a altor minorități (polonezi, ruși, români) de către fasciștii ucraineni, în timpul celui de-al doilea război mondial. În crimele comise contra evreilor, ucrainenii au lucrat cot la cot cu colegii nemți din SS. A existat și faimoasă divizie SS ucraineană, Divizia SS Galiția. Azi asistăm la o recrudescență a fascismului, mișcarea fascistă Sectorul de Dreapta fiind, după cum spuneam, o componentă importantă a puterii actuale din Ucraina.

  Cu acțiunile sale din Ucraina, Rusia nu face decât să se apere împotriva agresiunii occidentale. Luând în considerare naționalismul fascist ucrainean, este normal ca rușii din Est să vrea să se alipească Rusiei. În plus, rușii din Est nu vor să facă foamea pe care o vor face ucrainenii după colonizarea economică a țării lor, colonizare care ar fi dus indiscutabil la distrugerea industriei grele din această zonă.

 5. bine, bine, dar pe decaprio ala de ce l-ai pus in poza?
  ala e capitalist american care suge singele popoarelor noastre…mi se pare ca deniro asta chiar a jucat si in draculea.

 6. daca nu ma inseala memoria, tampitul de comuist @Vasi a vrut s’o futa pe una, Lorena Lupu. si aia n’a vrut. si mama lui @Vasi a intervenit ca Lorena Lupu sa se futa cu boul de fi’su. degeaba. in poveste singurii care se fut sunt mama lui @Vasi cu nea Nelu (administratorul de bloc).

 7. Domnu’ Vasiliev, este intr-adevar bine sa stii si versiunea celeilalte parti, cand este prezentata cu sinceritate de catre aceasta.

  Din pacate, in opinia mea, cealalta parte si-a facut obiceiul sa raspandeasca numai minciuni si dezinformare.

  Pana si ziaristii de la publicatiile de propaganda ale acesteia au ajuns la concluzia ca totul are o limita, si au inceput sa demisioneze:

  http://news.yahoo.com/russia-today-reporter-quits-over-lies-ukraine-170626565.html

  Asadar nu pot sa am incredere in astfel de publicatii, si nici in cei care posteaza link-uri catre ele.

 8. Bine le zice Vasi. Adevar este ca situatia din Ucraina este nascuta din dorinta Rusiei de a avea un vecin favorabil la granita vestica, acolo unde este marea campie a invaziilor istorice spre Moscova. Adevar este ca si Crimeea a fost a Rusiei pana a dat-o Ucrainei din motive economice tinand de alimentarea cu apa, energie electrica samd. Insa astea sunt deja cunoscute si repetare ad nauseam a lor nu face decat sa irite. Gata. Am inteles interesul rusesc. Deci Vasi, pe langa faptul ca le zice bine, repeta la infinit un text din “Postacul”, capitolul “Cum justificam”.
  Drept este ca paranoia ruseasca pare exagerata, acum europenii vor pace, dar in 50 de ani nu ai de unde stii.
  Treaba este unde ne oprim. Ca inainte de rusi, Crimeea era turceasca. Inainte de ei, tatareasca. Daca ne ducem mai devreme, si Stefan cel Mare a avut interese acolo si ostenii lui au lasat sange. Sa ne ducem sa o cerem noi, pe motivul asta? E absurd. Dar poate o vrea Erdogan.
  Din pacate in Ucraina situatia nu se va termina decat cand Putin si-a facut pofta sau nu mai are de ales. Cei 300 de pasageri din avion nu ii provoaca nici o remuscare. Insa intr-o lume globalizata, s-ar putea ca banul sa il doara mult mai mult. Si prin dezvoltarea unidirectionala a tarii – exporturi de materii prime – Putin a facut tara vulnerabila.
  Insa Rusia, daca va castiga acum, increzatoare in noua ascensiune, va merge mai spre vest. Daca va pierde, va incerca mai tarziu.

 9. @zack

  “Bine le zice Vasi. Adevar este ca situatia din Ucraina este nascuta din dorinta Rusiei de a avea un vecin favorabil la granita vestica, acolo unde este marea campie a invaziilor istorice spre Moscova.”

  Este interesantă ipoteza cu câmpia invaziilor istorice spre Moscova. Da, poate fi luată în considerare în cadrul unei acțiuni militare clasice, al unei invazii precum cea din Irak, din 2003, dacă este să vorbim de ultima acțiune militară de acest gen. Însă, nu cred că poate fi vorba de așa ceva, în condițiile în care Rusia nu este numai o mare putere militară convențională, dar și o mare putere militară nucleară.

  SUA a început o acțiune de agresiune, nu degeaba am dat linkul spre clipul cu Nuland, având obiectivele geostrategice enumerate în articolul din Pravda.

  “When Ukraine goes off Russia’s orbit, the U.S. will implement several geostrategic objectives:

  – to move air defense systems and other NATO systems closer to Russian borders to thus neutralize its defense, including the nuclear capability;
  – to undermine the Russian economy by terminating its relations with the economy of Ukraine (Poroshenko has already ordered, following instructions from the U.S. to cease cooperation with the Russian defense industry);
  – to burden the budget of the Russian Federation with bigger spending to maintain refugees from Ukraine and substitute imports from Ukraine;
  – to close Russia’s gas and oil pipelines to the EU to thus block the inflow of foreign currency in the Russian economy;
  – to prevent the process of the creation of the Customs Union and the Eurasian Economic Union;
  – to destabilize the political system in Russia, accusing its leadership of what is happening in Ukraine;
  – to stop or minimize the economic cooperation between Russia and the EU;
  – to sow distrust between Russia and other BRICS countries – Brazil, India, China, South Africa.”

  Zack, eu cu asta aș fi început, cu comentarea modului în care Rusia se poate apăra în fața agresiunii geostrategice americane, prezentată mai sus pe puncte, mai degrabă decât să comentez chestiunea apărării de către ruși a Moscovei de o potențială invazie prin câmpiile ucrainene.

 10. Problema are un nume destul de simplu. Se cheama “geo-politica” si i s-a cam deturnat sensul. Fiindca deriva de la geografie-politica si tine cont de dificultatile geografice care determina arealuri etnice. Am tradus “politicaly correct” versul lui Eminescu : De la Nistru pin` la Tisa, Tot romanul plinsu-mi-s-a.. Luati o harta a Europei si a Rusiei si incercati sa determinati limitele naturale dificil de depasit. Veti gasi riuri si fluvii si lanturi muntoase care au impartit/despartit populatiile de etnii diferite.Se cheama Urali, Volga, Don, Nistru, Dunare, Carpati, Rin, Pirinei etc. De ce nu se mai tine cont de ele ? De ce s-au trasat granite aleatorii? Poate exact pentru motivul simplu ca trebuie sa existe conflicte, altfel oamenii ar fi prea linistiti si n-ar avea probleme. Si nu s-ar mai vinde armament. Sau nu atit de mult.

 11. @Kecske

  Da, americanii au mers de multe ori pe declanșarea de invazii și ca să-și mai regleze economia, se spune în articolul din Pravda asta. Când America acționează militar este evident că achizițiile sale de armament cresc semnificativ și banii curg în economia SUA. Însă procedeul acesta, în cazul Americii, nu poate merge la nesfârșit.

  “Hitherto, with so many large-scale geopolitical operations after World War II (Korea, Cuba, Vietnam, Iraq, Afghanistan, etc.), the U.S. has not been able to boast of considerable achievements. Through all those wars, as George Friedman says in his book “The Next 100 Years,” America has stimulated the growth of the national economy. America was gradually and steadily evolving from a manufacturing economy to the economy of a military-industrial complex. In history, such a condition has always heralded the end of any empire.”

 12. Vasi, articolul face o referire la acea centura pe care vestul a pus-o in jurul Rusiei pentru a-i fura bogatiile. Exemplu cladic de paranoia. Centura a fost acolo pentru ca Rusia sa isi cheltuie banii pe arme si sa sustina regimurile marioneta si supuse cu care ne-a fericit si pe noi, in loc sa isi extinda influenta negativa. Centura a doua, formata din statele fost comuniste, are acelasi rol.
  SUA nu a mai vazut Rusia ca un pericol, de aia am ajuns aici. Mutand atentia pe China, crezand in teoriile europene conform carora nimeni aici nu mai vrea razboi, si-a luat ochii de pe noi, lasandu-ne prada sigura. Rusia a mimat pacifismul suficient cat americanii sa inghita galusca. Apoi a scos armele si zdrangane in spatiul european.
  Cu un lucru are dreptate articolul: cine stapaneste spatiul aurasiatic, stapaneste lumea. De stabilit urmatorul lucru: vrei un conducator de genul Rusiei sau al SUA? Tu stiu ce vrei. Intrebarea e ceea ce vrea majoritatea si, avand vie memoria anilor de bunastare comunista, raspunsul este clar.

 13. Zack, acele obiective geostrategice ale SUA, din articolul din Pravda, sunt obiective cu caracter extrem de agresiv, de distrugător la adresa Rusiei. Tocmai că ele arată că SUA au văzut în Rusia un mare inamic.

  Eu, ca român, nu vreau niciun fel de stăpân, vreau o Românie independentă, cu un sistem social şi economic (măcar) de nivelul celor din Europa nordică.

  În starea de colonie economică în care suntem acum, pupând papucul americanului aşa cum pe vremuri l-am pupat pe cel al turcului, nu numai că nu ne dezvoltăm deloc ci, din contră, suntem în picaj.

  Ungurii au avut înţelepciunea să ajungă un intermediar între Rusia şi Vest, având de profitat extrem de mult din această poziţie. Mai mult, printr-o politică economică sănătoasă, de exemplu, taxând cum trebuie băncile, maghiarii şi-au plătit datoria la FMI. Avem de învăţat de la unguri.

  A duce o politică de echilibru, în folosul ţării, cum fac maghiarii, nu înseamnă absolut deloc a schimba un stăpân cu altul.

  http://www.euractiv.com/euro-finance/hungary-repays-imf-loan-earlier-news-529790

 14. Vorbind de socialismul care a fost la noi, nu se poate să nu se observe că după 1989 a fost implementată o politică oficială de înnegrire completă a acelei perioade, trecându-se complet peste realizările acelei perioade.

  Sunt de acord, în anii ’80 a fost foarte rău aici. Ceauşescu a impus mari privaţiuni poporului român în acești ani în vederea plăţii datoriei externe. Aceste privaţiuni şi cultul personalităţii au subminat ideea de comunism în România. Socialismul trebuie să crească nivelul de viaţă, nu să-l scadă.

  România înainte de comuniști era o țară înapoiată, rurală, o țară cu o țărănime care trăia, cel puțin în părțile de Est și de Sud ale țării, ca în feudalism. Comuniștii, de cum au venit, au eradicat analfabetismul și tuberculoza, două plăgi ale sărăciei care tarau România burghezo-moșierească. România modernă a fost construită în socialism. Comunişti au ridicat enorm România, au construit fabrici, drumuri, reţeaua de cale ferată modernă, au construit aeroporturi, au construit locuinţe pentru popor, au oferit educaţie şi asistenţă medicală de o calitate decentă pentru populaţie.

  În jocul capitalist, unde în esenţă există state coloniale și colonii, noi am ajuns, după douăzeci şi cinci de ani de capitalism, o colonie jalnică, cu 100 miliarde de Euro datorie externă (în anii ’80 am îndurat plata doar a 10 miliarde). Sunt sigur că și dacă am lăsa 500 de ani să existe capitalism în România ar fi tot rău.

  Clasa politică de azi este asemănătoare celei interbelice, avem o clasă politică coruptă, leneșă și ineficientă. Similaritatea dintre cele două clase se observă uşor, studiind istoria perioadei interbelice.
  Comuniștii au realizat multe, iar capitaliștii au distrus totul.

  Suntem bine azi? Nu suntem o colonie? Nu avem parte în prezent de o nouă epocă fanariotă? Nu ni se dictează ce să facem și ce nu?

  După douăzeci de ani de așa-zis stalinism, în 1965 am intrat într-o perioadă de 14 ani în care poporul român a atins cel mai înalt nivel de viață din întreaga sa istorie.

  Vorbind de nivelul de trai de la noi, din socialism, eu consider că nivelul general de trai de la noi din anii ’70 a fost superior celor din multe ţări capitaliste.

  Vreau doar să mai menţionez că muncitorii din Vest au primit multe drepturi în perioada cât a existat Blocul Estic pentru că liderilor politici vestici le era frică ca socialismul să nu se întindă şi în Vest. Acum, când nu mai există Blocul Estic, vedem adevărata faţă a capitalismului, cea mai dramatică, cea neoliberală.

 15. Ma bucur ca macar esti fan Beatles. Restul sunt niste mizerii pe care trebuie sa le acceptam, gen…vot. Serios acum, pe cine ai vota? Toti candidatii mie mi se par mizerii, si tara asta a ajuns sa aleaga mizerii…..
  e atat de trist….
  De ce nu se deschide un sezon de vanatoare in care poti vana idioti si nu caini?
  sincer, as prefera sa aiba drept de vot cainele din bucuresti decat taranul!

 16. Vasi, da, am uitat. Comunistii au fost doar niste neintelesi in Romania. Neintelesi la Canal, la Pitesti, la Sighet si, in general, cam peste tot pe unde dusmanii lor politici si-au lasat tineretile, sanatatea si multi dintre ei chiar si oasele.
  Da, comunismul ne-a ridicat. De aia toata lumea se plange de cladirile construite in epoca de aur: mici, inghesuite, prost gandite, predispuse spre igrasie si mucegai.
  Mentionezi de anii 70, de cat de bine a fost atunci. Multi nu pricep, dar explicatia este foarte simpla: la nationalizare s-a mutat o avere imensa din buzunarele proprietarilor privati in ale statului. Pe baza acestei averi s-a industrializat tara. Si in afara nationalizarii, tara tot s-ar fi industralizat pentru ca oamenii de afaceri ar fi facut ceea ce sriau ei cel mai bine: bani! Diferenta e ca ar fi facut dupa cum cere piata, nu dupa planurile inepte ale unor indivizi al carui singur merit era un carnet de partid. Mai mult, resursele furate de la cetateni erau competitive la momentul respectiv si au mai facut fata vreo 10-15 ani. Apoi, statul, ca excelent organizator si administrator, mai ales cel comunist, si-a atins limitele. Nu a mai avut ce sa faca insa a continuat sa se imprumute pentru a sustine viata buna a anilor 70, ceea ce a dus la dezastrul din anii 80. Asta, pe scurt, despre beneficiilor comunismului. Si, daca nu crezi, iti dau un singur exemplu: mareata realizare a industriei auto romanesti, Dacia: cat timp Daciile se faceau din CKD si cat timp dupa construirea de la zero la noi se facea cu masinarii in buna stare, Daciile au fost bune. Conform standardului. Lasati de capul nostru, sub mareata oranduire socialosta, care si-a pus in cap sa excluda importul de tehnologie – ca doar ce, nu putem face si noi? – Daciile au inceput sa scartaie, motorul trebuia reconstruit la 100 000 de km, si, in cele din urma, a aparut si mareata realizare, Dacia 500. Nimic nu e mai evident decat asta. Ca sa nu mai mentionam ca industria IT de la noi, cand vesticii au ajuns la 386, noi eram inca la generatia pre XT (asta daca iti spune ceva).
  Revenind la articol, in el se mentioneaza o carte: The next 100 years, al lui George Friedman, evreu american originar din Ungaria. Ceea ce autorul articolului omite sa mentioneze este ca bratara de aliati ai SUA a fost realizata pentru a impiedica Rusia sa isi mareasca sfera de influenta nociva prin instalarea de regimuri marioneta in tari nenorocite de soarta prin interesul rusesc acolo.
  Convenabil articolul omite si parerea autorului cartii despre Rusia: un stat cotropitor care isi traieste ultimii ani. In aceeasi carte Friedman spune ca in maxim 10 ani (cartea e scrisa in 2009) Rusia va inceta sa existe in forma de acum.
  Dar, bineinteles, Pravda nu poate spune asa ceva… extrage doar ceea ce ii convine.

 17. Asta cu naționalizarea,Zaqk, că noi am dus-o bine în anii ’70 cu resursele rezultate din naționalizare este o speculație fără temei din punctul meu de vedere. După cum spuneam, România, înainte de comuniști, era o țară subdezvoltată. Față de cât era, puțin, s-a construit enorm. Nu putea puținul cât s-a confiscat să susțină mare lucru.

  Altă chestie greșită este faza cu împrumuturile externe pentru consum. România socialistă a folosit banii din împrumuturi nu pentru consum, ci pentru industrializare. În 6 ani, cu resursele interne de atunci, aceste împrumuturi au fost plătite integral, ceea ce dovedește că economia socialistă a putut face multe miliarde de dolari.

  După cum am spus mai sus, în perioada interbelică politicienii erau corupți, leneși și ineficienți, la fel ca politicienii actuali, istoria perioadei interbelice arată asta. Ler-ar duce cineva dorul politicienilor de azi, dacă aceștia ar fi judecați și trimiși acolo unde merită să fie? Eu zic că nu. La fel s-a întâmplat și cu politicienii interbelici. Comuiniștii au fost încă prea blânzi, cu amnistia din 1964 au fost eliberați toți cei care își ispășeau pedepsele.

 18. saracu mantzy, trebe sa scrie si el la subiect ca si el e formator de opinie.
  Mare personalitate mantzy asta, cum se da el dupa curent.

  P.S Kamikaze ar trebui strinsa cu usa, se pare ca are dovezi irefutabile ca cum e cu avionu.
  PPS rachete Buk (care pot trimite proiectile la o distanță de 40 de kilometri și o altitudine de 20.000 de metri), impresionanta cultura militara a lu mantzy, cum se pricepe el la rachete si ce frumos scrie 40 de kilometri si 20.000 de metri, sa para mai mult.

  Mantzy, daca tot le stii pa toate cum e cu avionu alalalt malaiezian? Tot rachete BUK?

 19. corect, tragedia a fost provocata de cretini.
  sa vedem ce zic cutiile negre, daca si malayesienii ajung la concluzia ca rusii sunt de vina, s-ar putea ca rusii sa depaseasca imaginea proasta a americanilor in lumea araba (ceea ce nu-l va schimba oricum pe Putin)

 20. @camione, “cutia neagra”, care-i de fapt portocalie, nu poa sa spuna cine-i vinovatul, poate cel mult sa spuna daca a fost o explozie la bord, acolo sunt inregistrari ale datelor de zbor si ale conversatiilor echipajului,
  Dar daca ar analiza-o specialistii de la kamikaze, pai atunci s-ar afla cu precizie cine si cum.

 21. Vasi, nici nu ma asteptam sa accepti acel argument. Ca un socialist ce esti, normal ca orice ar intina idealurile socialiste inseamna o speculatie fara fundament.
  Referitor la modul in care am platit datoriile externe, cand ai un venit de 2000 de lei si trebuie sa platesti lunar 1800 de lei, daca platesti suma asta luna de luna, ramanand apoi sa te descurci cu 200 de lei, se numeste ca rambursezi creditul, nu? Daca nu iei in calcul ca aia 200 de lei abia iti ajung jumatate din timpul asta, din avion, pari a fi o afacere buna pentru creditorul tau. Cam asa e si cu rambursarea datoriilor pe care le mentionezi.

  Si, daca tot au fost blanzi in 64, spune-mi cu ce a gresit Coposu acestui popor de merita sa putrezeasca in inchisoare? Spune-mi cu ce au gresit toti ceilalti, in afara de a avea o alta ideologie decat a comunistilor?

  Vezi ca te indrepti spre un domeniu periculos, iti arati arama pe fata si nu e deloc bine pentru tine!

 22. @vasi si restul nostalgicilor.
  Acestea sunt cifrele publice. Romania a fost mereu in urma si in blocul sovietic. Stiu e ”mintzitura” e ”agenturile” e orice, e agiatie americana. In realitate sunt cifre cam seci pentru aia care plang ca nu or sa mai aiba copiii pionieri
  In rest e misto….capitalistii au supt pula si Causescu era patriot si a inventat metroul pentru omenire. Toata lumea avea banane si se descurca. Casele erau gratis (inclusiv alea din zabrauti cu baie la comun).
  Toti aveau video, cuptor cu microunde, tv color si masinute teleghidate. Toti stateau intr-o resedinta de judet. Toti plecasera ”afara” si atunci.
  Intreaba un nostalgic si iti da check la toate.

  Per Capita GDP 1950 1973 1989 1990
  United States $9,561 $16,689 n/a $23,214
  Finland $4,253 $11,085 $16,676 $16,868
  Austria $3,706 $11,235 $16,305 $16,881
  Italy $3,502 $10,643 $15,650 $16,320
  Czechoslovakia $3,501 $7,041 $8,729 $8,895
  Soviet Union $2,834 $6,058 n/a $6,871
  Hungary $2,480 $5,596 $6,787 $6,471
  Poland $2,447 $5,334 n/a $5,115
  Spain $2,397 $8,739 $11,752 $12,210
  Portugal $2,069 $7,343 $10,355 $10,852
  Greece $1,915 $7,655 $10,262 $9,904
  Bulgaria $1,651 $5,284 $6,217 $5,552
  Yugoslavia $1,585 $4,350 $5,917 $5,695

  Romania $1,182 $3,477 $3,890 $3,525

  Albania $1,101 $2,252 n/a $2,482

  sursa si referinte aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_block#Economies

 23. oh… sa sa faca, dar tu nu intelegi:
  3525 din 90 este de 1000 ori mai slab decat 3890 din 89, care era de 10 ori mai puternic decat 2252 din 73 si care, la randul lui, era de 10 ori mai puternic decat 1182 din 1950.

  Adica, ti-ar explica Vasi, 1 an de capitalism ne-a dus economia de 10 ori inapoi 🙂

 24. neamtule, pai chiar mata sa nu stii ce s-a intamplat cu halalalt havion? N-a fost, vere, o racheta buk, a fost o racheta fuk.

 25. vasi tu esti poponar sau doar homosexual ? boii astia or fi platiti? sau sunt doar gicacontra asa de dragul situatiei ceva in genul cristoiu mereu contra ca jegul in cada? imbecili care cred in urss? mister

 26. in caz ca are importanta: neamtu tiganu se numeste in fapt din pizda ma-sii Mihail (Мйхайл in rusa). d’aia o suge cu atata abnegatie&devotament CRIMINALILOR rusi, d’aia se face ca nu stie ca Buku in cauza era operat de rusi get-beget, d’aia se face ca nu stie, in calitate de proiectant de piulitze de roti de avioane militare, ca aparatura militara se proiecteaza prin definitie SIMPLA.

 27. @Zaqk

  Ce a făcut Coposu? Da, bună întrebare. Există o sentință. Dacă ai acces la actul de condamnare, îl poți prezenta, chiar sunt interesat pentru ce a fost condamnat acesta. Eu, spre deosebire de linia de acum, pornesc de la ideea că nimeni nu a pățit-o nevinovat atunci. Da, nu exclud ideea unor greșeli, însă, ca regulă, condamnările au fost pe drept. Mi-aduc aminte de cazul tatălui Anei Blandiana. Ce se mai văita scriitoarea de ce a pățit tată-său! Însă nu spunea nimic că acesta a fost preot legionar. Vorbind de legionari, după ce aceștia i-au chinuit și omorât pe evreii în timpul lui Sima, la ce se așteptau ei, când în anii ’50 au venit la conducerea țării comuniști evrei? Anii ’50 au fost caracterizați de o duritate mai mare, a fost perioada când erau mulți evrei comuniști în conucerea țării. Odată cu venirea la conudcere a grupului românesc condus de Dej și apoi de Ceaușescu, a urmat o perioadă de relaxare, cu amnistii. Însă, vina politicienilor interbelici, legată de corupție, trădare de țară și hoție a, fost reală, așa cum este reală și cea a politicienilor actuali.

 28. @neamtu tiganu: cica era escortat de un avion de vanatoare ucranian (parca zicea hotnews? nu mai tin minte exact linku:), daca reise asa ceva din potocalele negre, inseamna ca si ucrainienii sunt cretini, la fel ca si malayesian air (ca Putin e killer cu diploma KGB, alta discutie)

 29. Vasi,
  Coposu a fost arestat pentru Afacerea Tămădău. Acum spune-mi tu in ce tara democratica este ilegal sa iti parasesti tara daca, la un moment dat, consideri ca ea nu te mai merita?

  Din pacate vad ca ai un discurs comunistoid. Pentru tine comunismul nu a fost ceea ce a fost pentru restul: un blestem mare pe capul celor care au fost nevoiti sa il suporte, ci o mare fericire. Pai, dragul meu, daca esti asa de incantat de comunism, du-te la Kim Jong Un, ca el iti face un comunism pe placul tau: si acolo este ilegal sa pleci din tara, e prieten cu rusii (ca i-au taiat 9 mld din datorie), e o fericire adevarata!

  Dar du-te, du-te acum, si lasa-ne cu capitalismul nostru corupt, ca nu vrem sa scapam de el!

 30. Vasi, cum ramane cu vina conducatorilor comunisti: genocid, saracia populatiei, revolta brasoveana din 86, Timisoara? Urmaririle efectuate de securitate cu presiunile exercitate asupra cetatenilor?

 31. Vasi, si astea:

  Abandonarea interesului national prin servilism fata de URSS;
  Anihilarea statului de drept prin inscenari si fraude;
  Distrugerea partidelor politice si continuitatii constitutionale prin abdicarea fortata a regelui Mihai;
  Sovietizarea fortata mai ales in perioada 1948 – 1956;
  Politica de anihilare a unor intregi categorii sociale in numele luptei de clasa, cu aruncarea in inchisori si lagare de munca fortata a sute de mii de oameni (cifrele avansate de Comisie se situeaza intre 5000.000 si 2.000.000 de victime;
  Persecutiile minoritatilor etnice, religioase, culturale etc;
  Exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta anticomunista in munti;
  Represiunea impotriva cultelor religioase;
  Arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care se opuneau colectivizarii;
  Deportarile in scop de exterminare, represiunile etnice, “vanzarea” evreilor si germanilor;
  Represiunea impotriva culturii;
  Represiunea miscarilor studentesti din 1956;
  Reprimarea miscarilor muncitoresti din 1977 (Valea Jiului), 1987 (Brasov) si altor greve;
  Reprimarea oponentilor din anii 1970 si 1980, asasinarea inginerului Gheorghe Ursu, condamnarea la moarte a diplomatului Mircea Raceanu;
  Distrugerea patrimonului istoric si cultural prin demolarile din anii 1980;
  Consecintele dezastruoase a “politicii demografice” (1966-1989) soldata cu mii de morti;
  Impunerea unor norme aberante privind “alimentatia rationala”, infometarea populatiei, oprirea caldurii, degradarea fizica la care regimul comunist a condamnat un intreg popor;
  Utilizarea mizeriei materiale, morale si a fricii pentru mentinerea puterii comuniste;
  Distrugerea reperelor morale ale societatii;
  Masacrarea cetatenilor revoltati, din ordinul lui Nicolae Ceausescu cu aprobarea conducerii PCR si cu participarea efectiva a unor unitati ale Armatei si Securitatii in timpul Revolutiei anticomuniste din decembrie 1989.

 32. Mi-aduc aminte de ceea ce a făcut rău Iuliu Maniu.

  -A facilitat, în 1930, în calitatea de prim-ministru, revenirea frauduloasă a lui Carol Caraiman în țară și pe tron, distrugând bruma de sistem democratic care mai exista.
  -A condus un guvern care a implementat, ca și cel din 1996, o campanie de privatizări distrugătoare pentru țară, pe bază de comision. Ca să-l îndepărteze, Carol l-a șantajat cu dosarele de corupție ale nepoților săi, frații Boilă.
  -A spionat pentru englezi

  Acesta a fost omul pentru care a lucrat Corneliu Coposu.

 33. Cât despre vinele regimului comunist, acelea trebuie cercetate cu obiectivitate, ca și realizările. Despre politica greșită a anilor ’80 am făcut referire chiar mai sus. Spre deosebire de guvernele criminale capitaliste, atât cele interbelice, cât și cele post-1989, care au distrus țara, regimul comunist a construit România modernă. România înainte de comuniști era o țară subdezvoltată, cu rămășițe feudale. Cât de bun este capitalismul românesc vedem azi, este de ajuns să privim la colonia economică care am ajuns, o țară cu un popor nefericit, strivit de nevoi, o țară distrusă de nișet politicieni iresponsabili și hoți. Țara asta, noi, comuniștii, odată, o vom lua înapoi și o vom reconstrui.

 34. Acum raspunde si la chestiile celelalte. Justifica actiunile comunistilor. Zi-ne cat de bine ne-a fost, in frig, in intuneric, cu foame. Fara benzina. Cu paine rationalizata, cu ulei rationalizat, fara carne. Zi-ne cat de fericiti am fost atunci, in epoca de aur!

 35. Daca o veti lua inapoi, cu siguranta reconstruire nu veti face pentru ca ideologia este proasta de la inceput! China nu s-a ridicat decat cand a imbratisat comunismul!

  E trist ca ti-ai ales eroi din tradatori de tara.

 36. După cum am spus, Zaqk, politica de impunere a privațiunile din anii ’80 a fost una complet greșită. Însă, timp de 15 ani, oamenii au dus-o foarte bine, din 1965 până în 1980. În schimb, în 25 de ani de capitalism post-decembrist , poporul a dus-o din rău în mai rău. Industria s-a dus, ce aduce bani serioși (băncile, utilitățile, prelucrarea țițeiului) a fost înstrăinat, suntem înglodați în datorii. Omul de rând trebuie să se lupte să supraviețuiască în niște condiții care fac să pară comunismul un vis frumos. Nu degeaba nostalgicii depășesc 50%. Dacă ar fi să întrebăm poporul ce să facem cu cei care au distrus România după 1989, păi ar trebui să mai construim nu un canal, ci măcar trei.

 37. Vai, Vasi, mai fa un dus, ca transpiri numai prostii si ne ustura ochii cand citim. E de ajuns sa vad ca te documentezi din pravda, ca sa’mi dau seama ca delirezi. Sapa mai adanc, probabil ca esti bine intentionat, scrie astea pe capitalism pe paine.

 38. Mantzoale, esti cretin, pardon, daca tu crezi ca urci maimuta de separatist in TELAR si ala da jos orice zboara pe deasupra. Cel mult l-au pus pe “automat”, fiind un sistem care poate trage numai din TELAR fara sa aiba nevoie de TAR sau alt radar de descoperire, extern.

  In Irak americanii au doborit cu Patriotul dat pe “automat” un Tornado britanic si un F/A-18C american, achitand si 3 piloti in proces. Crezi ca au invatat ceva? Nope…10 ani si ceva mai tarziu in Irak, un F-16 scapa cu viata doar pt ca trage si distruge radarul bateriei Patriot care deja il luase ca tinta.

  Tot americanii, si tot in zona aia, au dat jos un A300 cu tot aproaep 300 de oameni in el. Si astia au fost US NAVY, in cruiser clasa Ticonderoga cu Aegis la bord, tragand spre un avion comercial, care isi vedea de ale lui.

  Care e diferenta intre evenimente? Nici una. Reactiile insa…

 39. OK, am avut o polemică cu Zaqk, omul şi-a spus opinia, pe care o respect, deşi este diferită de a mea. În polemica noastră, niciunul dintre noi nu a insultat, o polemică nu mai este polemică când înjuri. Îi anunţ pe cei care insultă că nu mă voi obosi să le răspund. Doar o observaţie o să fac la adresa lor, le transmit că îi admir, da, chiar aşa, îi admir, consider că este o mare vitejie să insulţi din spatele monitorului şi a unui pseudonim, cu siguranţă, făcând asta, la fel ca în viaţa reală, rişti să îţi iei pumni în faţă, bâte în cap, şuturi în coaie! Ce să spun, felicitări pentru vitejia asta, domnilor!

 40. Vasi, nu te mai agita. Nu am nici o incredere ca vreun articol de la vocea rusiei ar fi nepartinitor. Sunt aserviti puterii, la fel cum la noi sunt aservite antenele.

 41. Zaqk, nu e vorba de agitat. În general, nu există presă neaservită. Eu, de exemplu, când mă uit la știri externe, mă uit și la Agerpers și la Vocea Rusiei, ca să văd ambele variante. Sincer, nu debordez de încredere în nicio parte. Până și eu cred că este destul de probabil ca rebelii să-i fi doborât pe amărâții aceia din avionul din Malaezia. Însă aici există un “dar”, este posibil ca ucrainenii să fi doborât special avionul MH17 ca să dea vina pe rebeli, exact cum zic rușii.

 42. Si mai e posibil ca rusii sa fi doborat avionul, pentru a internationaliza conflictul, justificand o interventie militara rusa pe teritoriul suveran al Ucrainei, sub mascarada unei forte de mentinere a pacii.

  Ce zici? O accepti ca varianta cu sanse egale de adevar? 🙂

 43. Eu zic ca asistam o conspiratie mondiala impotriva Rusiei. Asta pe langa conspiratia mondiala impotriva Romaniei.
  – rusii din Ucraina s-au rasculat si, lasand sapa jos, au pus mainile pe ak si rachete anti-tank si anti-avion, punand in cur peste noapte o armata regulata. trainingurile din filmele americanesti au varianta accelerata, inventata de rusi.
  – in Ucraina nu exista dovezi ca ar exista trupe speciale rusesti si soldati ai armatei ruse ce pozeaza in insurgenti.
  – Rusia lupta in Ucraina contra nazismului international. In calitate de judecator si executor, Rusia poate decide ca trebuie sa lupte contra nazismului in Moldova, Romania, Polonia, Tarile Baltice si in orice alta tara in care apar poze cu oameni cu masca pe bot si insemne naziste.
  – Istoric, Alaska este pamant rusesc, furat de americani prin metode necinstite.
  – Rusia, conform istoriei Hoardei de Aur, a stapanit teritoriile din China de azi si din Mongolia, deci nazistii din aceste tari ar trebui sa-si vada de treaba, ca altfel…
  – Rusia este ultimul aparator al ortodoxiei si in aceasta calitate are dreptul legitim de a apara popoarele ortodoxe din Europa de religia capitalista. Romania, Bulgaria, Grecia, Cipru si alte state ce au populatii rusofone sau ortodoxe ar trebui eliberate de armata rusa de eliberare.
  – Vladimir Putin este un print intelept, ce-si iubeste poporul si il salveaza de distrugerile capitalismului decadent.
  – Vladimir Putin iubeste pacea si lupta pentru pace cu fiecare razboi pe care-l declanseaza.
  – Americanii sunt niste decazuti, subumani, ce ar trebui stersi de pe harta. O tara fara credinta, ce exploateaza oameni saraci si submineaza conducerea legala a unor tari precum Rusia.
  – Germanii sunt practic acelasi popor cu rusii. Franta este teritoriu rusesc, mai ales Coasta de Azur. Cu italienii se negociaza usor. Cu siguranta Uniunea Europeana poate deveni o mare Uniune Eurasiatica, cu capitala la Moscova – si cu limba oficiala unica rusa.
  – Rusa este o limba foarte frumoasa, de aceea cei mai mari scriitori si poeti ai lumii sunt rusi. Cultura si stiinta ruse sunt cele mai de seama din lume, chiar daca anglo-saxonii submineaza Rusia. Economia rusa ar fi prima din lume daca Rusia ar fi lasata sa se dezvolte si sa-si extinda spatiul vital. De ce impun americanii engleza, de ce nu se afla si rusa la acelasi nivel? Este clar o conspiratie anglo-saxona, a elitei financiar-bancare mondiale ce exploateaza tarile sarace.

 44. O presupusă implicare a Moscovei în doborârea a avionului este exclusă din punctul meu de vedere. Nu văd ce ar aduce pozitiv acest gest Moscovei. E ca și cum te-ai duce la prima întâlnire după ce ai mâncat usturoi. Asta mi-aduce aminte de o întâmplare din timpul serviciului militar de la sfârșitul perioadei Ceaușescu, am făcut armata la trupă – divaghez și eu ca Piersic. La un moment dat, într-o învoire, am agățat o fată apetisantă. Aveam ceva peste 19, ea era poate un pic mai mică. Am stabilit ora, cândva după-amiaza. Eu nu sunt un mare băutor, mă opresc de obicei la maximum două beri sau două pahare de vin. M-am întâlnit pe stradă, înainte cu vreo două-trei ore de întâlnire acu fata, cu un soldat, un prieten bun, venit și el acasă. Ăla, „Hai la bere!”, era o terasă în zonă. Am băut vreo trei halbe de Gambrinus. Îmi propusesem numai una, dar ne-am luat cu poveștile, era vară, cald, a trecut timpul. M-am grăbit și am ajuns la întâlnire. S-a pupat tipa cu mine și a simți că băusem bere. Mi-a spus-o. Nu a mai vrut după aia să se mai întâlnească cu mine. De atunci, no alcohol before the first date. Este altceva după ce prind și ele încredere și văd că bei o bere de sete. În fine, oprindu-mă eu în general la două beri, s-a întâmplat să am câteva gagici care beau mai mult decât mine. Plăcerea lor. Una și fuma, mult, eu nu fumez, și, cu berea, sigur mă depășea, nu cu mult, dar mă depășea. Mișto gagica și bună la pat, însă câteodată când o sărutam aveam senzația că mă pup cu un horn.

 45. Gestul Rusiei in Ukraina este similar cu acela al unor tiganci prinse la ciordit. Isi pun poalele in cap si arunca cu puradei in cetatenii nervosi.
  Rusii au fost prinsi la ciordit – deja au ciordit Crimeea. Asta vine dupa ce au ciordit o parte din Georgia. Asta vine dupa ce au fost la ciordit prin numeroase alte tari. In momentul de fata duc o campanie foarte bine organizata si finantata de dezinformare si subminare a statelor vecine – campanie care nu este ceva ce-ai astepta de la o tara prietenoasa, fara dorinte belicoase.
  Tigancile de la noi nu au niciun interes sa-si arunce puradeii si sa-si arate ce au sub fuste, nu? Au doar de pierdut din asta, nu? Conform unor reguli general acceptate a-ti stresa copilul este ceva condamnabil, nu-i asa? Conform regulilor civilizatiei noastre, a-ti arata in public organul nu este acceptat, nu?
  A dobora avioane si a omora 300 de oameni nu este un act civilizat. Problema este ca acel avion a fost doborat cu o racheta, iar 300 de oameni au crapat ca fraierii. Normal ca exista niste criminali care nu-si recunosc vina. Motivele pt. care au facut crima sunt stiute numai de ei.
  Asadar ne asteptam ca cineva a comis un act criminal si aparent nu are nicio problema. Nu este nimic pozitiv pentru noi, dar dpv al criminalilor exista aparent niste calcule strategice.

  Intrebari: ce a fost pozitiv in crimele infaptuite de Rusia in Georgia, Caucaz in ultimii 15 ani? Sau in Afganistan? Sau, mai demult, in tarile ocupate de armatele ruse?

Leave a Reply

Your email address will not be published.