Ce vor crede nepoții lui Dan Voiculescu despre bunelu?

Ce vor crede nepoții lui Dan Voiculescu despre bunelu?

Dan Voiculescu mi s-a părut mereu un tip tenebros. Da, am zis bine, tenebros, nu bășinos. Chiar și bășina văitătoare și prelungă care a sfâșiat tăcerea acelei emisiuni cu Gabi Firea mi s-a părut misterioasă și de rău-augur. Îi atribui lui Dan Voiculescu o  imagine sumbră nu pentru că aș vedea în el întruchiparea răului absolut, ci pentru că nu înțeleg ce vrea. Mă sperie oamenii ale căror intenții supreme nu le pot intui. Așa că am încercat să înțeleg și cred că, după zbateri care au durat ani, am înțeles. Voiculescu nu vrea nici bani (are deja destui cât să dea unor oameni ca aceștia să se descalifice în cele mai umilitoare moduri, deci prea mulți), nu vrea nici putere politică (la notorietatea lui, să rămână șeful unui partid de 5-6% înseamnă eșecul definitiv și al acestei întreprinderi), nu cred că vrea nici măcar libertate (dimpotrivă, mi s-a părut chiar resemnat cu o viitoare sentință cu executare la ultimele luări de poziție). Eu cred că Dan Voiculescu este într-o perpetuă luptă cu el însuși pentru nepoții săi.

Nu am motive să nu cred că Dan Voiculescu este un bunic bun și tandru. Dimpotrivă, chiar sunt tentat să cred că ar fi. Mi-l imaginez venit seara ostenit acasă și-i văd pe cei cinci nepoți cățârâdu-i-se în cârcă și pe picioare și făcându-l buzunare, într-o atmosferă familială plină de pace și miros de scorțișoară. E frumos, deocamdată. Dar deocamdată nepoții sunt mici. Am citit cărți și am văzut filme cu abordări interesante pe tema monștrilor care pot fi părinți model, adorați de odrasle, de pildă cu copii de naziști dintre cei mai mârșavi care își idolatrizau părinții. Nu pentru că acei copii ar fi și ei răi, să ne înțelegem. Contrar horrorurile prostuțe pe subiect, nu cred că există copii răi. Doar că e în firea lucrurilor ca nepoții și copiii să-și idolatrizeze bunicii și tații și să vadă în ei niște oameni mișto. Din păcate pentru Felix, în toate cărțile și filmele există un punct critic în care copiii înțeleg și castelul de nisip întărit cu urină al părintelui sau bunicului bonom se năruie.

Când îți torni verișoara primară la securitate e puțin complicat să stai în capul mesei familiei cu copiii și nepoții zâmbindu-ți recunoscători de-o parte și de alta. Prin urmare, așa cum mitomanii profesioniști ajung să se convingă pe ei însuși că tot ceea ce spun e adevărat, Dan Voiculescu e în mijlocul unui exercițiu cumplit: să se convingă pe sine că e un om bun. Odată ce s-a mințit pe el însuși, nepoții vor fi mai ușor de dus de nas. Vor asculta în continuare poveștile cu tâlc ale bunicului care mereu a ajutat oamenii și niciodată nu și-a trădat vreun prieten sau vreo verișoară (sic!). Acolo unde charisma și munca de convingere nu va reuși, probabil va funcționa cu bani. La dracu, pe Gâdea, Badea, Ursu și Oana Stancu a reușit să-i convingă destul de ieftin că e chiar un tip deosebit.

PS – apropo, ce ziceți de copilul lui Badea? Acolo e un caz mult mai complicat. Eu cred că în jur de 3 ani jumate i se va face rușine cu taică-su și va fugi de acasă, mințind pe toată lumea că a crescut la orfelinat și părinții lui își injectau heroină într-un canal din București.

Comments are closed.