La Craiova se moare mai stupid și mai nemeritat decât la New York

La Craiova se moare mai stupid și mai nemeritat decât la New York

Craiova, anul 2130. Mă rog, ce-a mai rămas din Craiova după războiul atomic. Omenirea s-a întors la chestiile primitive: căruțe, carii mortale, lipsă de electricitate și presă scrisă. Va scrie așa în Perfectul Simplu de Craiova din dimineața zilei de 11 iunie 2130:

”Muncitorul fără cap a fost văzut din nou. Fantoma despre care se spune că bântuie Craiova de mai bine de o sută de ani a apărut iarăși, undeva în apropierea ruinelor care au fost odată McDonalds’ul. Muncitorul fără cap și-ar fi ieșit din minți, spun martorii, atunci când un cetățean care se drogase cu propria urină a făcut mișto de cizmele lui. Nu se știe încă de ce nu se odihnește spiritul muncitorului fără cap nici măcar acum, la 90 de ani după ce Victor Ponta a aruncat planeta într-o iarnă atomică eternă apăsând un buton din greșeală când era în birou la Putin, nu înainte să-l convingă pe președintele rus că e în regulă să umble cu telecomenzile, pentru că are doctorat. Întrebat de presă, la o apariție anterioară în cadrul unei conferințe, de ce bântuie niște oameni care oricum sunt mult mai speriați de canibali decât de fantome, muncitorul fără cap a ridicat din umeri.”

Ok, ok, vă povestesc. Ieri, 10 iunie 2013, într-o comună de pe lângă Craiova, câtorva muncitori le-a fost lene să monteze niște parapeți de protecție pe care îi aveau la ei, așa că nu i-au montat. Pe cale de consecință, pentru că oamenii nici nu citiseră legea aia a lui Murhpy care spune că dacă ceva rău se poate întâmpla, atunci se va întâmpla, malul de pământ pe lângă care lucrau s-a prăbușit peste doi dintre ei. Un al treilea, însă, a reacționat foarte rapid după accident și a sărit la manșa excavatorului, încercând să-și dezgroape colegii folosind cupa acestuia. A reușit să dezgroape doar o parte dintr-unul. Mai precis, capul. O reușită destul de palidă, aș zice, dar să spunem că pentru o primă operațiune de salvare cu excavatorul a unui om fără pregătire în acest sens (vezi știrea) a fost ok. Totuși, e de dorit ca muncitorii să execute aceste salvări miraculoase pe simulatoare inițial, pentru că acest test live s-a lăsat, spuneam, cu decapitarea unuia dintre cei doi muncitori prinși sub mal. E ok, mi-a zis un prieten că eu ce-aș fi făcut dac-aș fi fost acolo. Probabil că fiind mai prost și neștiind să umblu cu excavatoare, aș fi așteptat salvarea. Și poate ar fi funcționat, pentru că cealaltă victimă a fost salvat de pompierii veniți la fața locului la scurt timp după omorul prin imprudență, sau ce dracu a fost. Poate sunt prea rău cu domnul care a sărit să-și dezgroape colegii cu excavatorul. Inventivitatea l-a caracterizat întotdeauna pe român. Unde am fi fost acum dacă ne-ar fi demoralizat prima greșeală din arta noastră de improvizație? În plus, asta a avut omul la îndemână. Tot e bine. Dacă ar fi fost pe lângă el o mitralieră, câteva pachete de TNT sau o sabie laser din Războiul Stelelor, nici al doilea muncitor, cel aflat acum în siguranță la spital, poate n-ar mai fi fost la fel de norocos.

De fapt, voiam doar să remarc că la Craiova mor doar oamenii care nu merită asta. Serios, oricât nu s-ar fi protejat muncitorul fără cap, nu trebuia să moară. Cine trebuia să moară din Craiova, de exemplu, sunt cei trei imbecili pe care i-am văzut eu urlând și aruncând cu chestii în animalele de la mizerabila grădină zoologică din localitate, săptămâna trecută. Am fost foarte scandalizat, am scris și pe Facebook cam așa:

Pentru cine sunt grădinile zoologice?

Pentru copii sigur nu. Dacă vrei ca fiu-tu sau fie-ta să-și facă o idee cât se poate de proastă despre animale și despre viață în general, du-i la o grădină zoologică. Vor vedea tigri trăind într-un spațiu similar celui oferit de-o garsonieră din Titan. Vor ști cum arată un tigru? Mda, un tigru anchilozat și cu mușchii atrofiați, deci nu chiar, mai degrabă vor ști cum arată o pisică tristă și jigărită, dar în dungi. Nu-mi pasă că copilul tău se distrează la zoo; e copil, ce să știe el? Dar tu ești adult, ‘te-n pula mea, dacă-l duci, ești un bou.

Dar, ca să răspund la întrebare: ieri am dat (în mare parte împotriva voinței mele) o tură de grădină zoologică din Craiova. Am înțeles că grădinile zoologice sunt făcute exclusiv pentru târleții care au ajuns la treapta aia evolutivă în care își propun să scoată din sărite animalele. În fața mea, trei maimuțe craiovene dintre care una cu părul oxigenat s-au urcat pe FIECARE gard și au ȚIPAT/SCUIPAT/ARUNCAT CU CHESTII în FIECARE animal. Asta mi s-a părut atât de profund uman încât mai că m-a înveselit puțin. Partea care mi s-a părut un pic tristă este că nici măcar maimuțele nu i-au băgat în seamă, ci au stat cuminți pe cuștile lor și i-au privit cu ochi mari. Măcar dacă oxigenații ar fi plecat la casele lor cu regretul că în ziua aia n-au reușit să perturbe nici un macac. Dar nu cred, pentru astfel de sentiment ar fi nevoie de-o boare de inteligență.

Eu aș face pârnăile așa, fix ca grădinile zoologice, să-i poți vedea pe deținuți, să le poți vizita. Nu de alta, dar trag nădejde ca măcar doi din ăia trei imbecili vor ajunge la închisoare odată. Și-atunci ghiciți cine va fi la ei la gratii să le arunce cu cotoare de măr în părul ăla blonziu. Eu cu fiu-miu!

Da, deci m-am râzgândit. Îi vreau morți, nu la pușcărie. Și știți ce? Chiar se poate. Pentru că tot zilele astea am dat peste această știre, mai vechiuță, e drept, adică are vreo 32 de ani, în care un domn a fost omorât și un pic mâncat de ursul polar de la o grădină zoologică din New York după ce tachinase respectivul urs trei zile la rând, încercând să se urce pe gratiile care-l separau pe ursuleț de lume. În acea zi fericită pentru toată omenirea, cubanezul (era cubanez, asta e) a reușit să facă un pic de dreptate animalelor. Deci la New York se poate! De ce nu și la Craiova?

Să le dăm și tigrilor cu artrită din parcul Romanescu o șansă, zic! Să-i aruncăm pe oxigenați la ei, măcar pentru o oră, să vedem cum se mai descurcă cu tachinatul dinăuntru. Și, dacă tigrii ăia prăpădiți chiar nu mai sunt în stare să omoare un fan al lui Mititelu, e în regulă. Îi ajutăm un pic. Aducem excavatoarele.

2 thoughts on “La Craiova se moare mai stupid și mai nemeritat decât la New York

  1. Mai trebuie aruncat câte ceva, după gustarea cu oxigenați:
    O pereche, soț și soție, se duc la zoo. La cușca cimpanzeului, soțul o roagă pe soție să-și dezbrace bluza. După aceasta, fusta, apoi sutienul și chiloții. În timpul dezbrăcării, cimpanzeul sau gorila sau etc, devenea din ce în ce mai agitat. Soțul deschide ușa cuștii și o împinge pe doamna înăuntru spunându-i: ei, acum să te vad cum îi spui și ăstuia că te doare capul, ești indispusă sau n-ai chef. Bancuri de demult….. nu știu dacă mai sunt în circulație așa sau sub altă formă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.