Am văzut morți votând!

Am văzut morți votând!

Fosta și viitoarea mea prietenă are cele mai țâțe mari. Datorită acestei mutații (credeți-mă, Darwin însuși ar fi fost impresionat unde a ajuns evoluția în cazul ei), își permite să nu facă multe lucruri pe care domnișoare mai plate-n pipotă trebuie să le facă. Prea multe, din păcate (of-ooof). Printre ele se află cu siguranță și mersul la vot. Ai țâțe mari, ai făcut destul pentru societate și democrație, serios, stai acasă și mulțumim pentru tot! Dar nu. Ea s-a dus la vot și s-a mai și pozat, să mă facă de râs. Am sunat-o.
– Ce faci, vita pământului (așa o alint eu), votezi când eu îndemn la absenteism?
– … (a zis ceva irelevant, nu mai știu, meh)
– Așa, și cu cine ai votat?
– În orice caz nu cu ăia care au câștigat.
– Păi, ăsta e paradoxul amuzant, văcuță, că se vede treaba că nimeni n-a votat cu ăia care au câștigat.

Și-atunci am stat și m-am gândit. Chiar, bă! Cine a votat cu PSD-ul? N-am avut nevoie de multe search-uri prin hard. În minte mi-a venit aproape imediat o amintire îndepărtată dintr-o dimineață de 2004 în care mă chirceam copt de somn într-o Dacie care risca să se dezintegreze la fiecare hop. Mergeam spre Glogova, o comună a județului Gorj cu care nu m-aș lăuda, unde urma să fiu (”ram-pa-pa-pam” – apud Adrian Minune) observator din partea Pro Democrația în comisia de votare. A fost o zi în care am văzut pentru ce am murit la revoluție: pentru dreptul nostru de a nu vota (serios zic) și pentru dreptul altora de a vota, liber de data asta, tot cu PCR-ul.

Ați auzit de suberoi? Dada Saveta era suberou. Dacă supereroii au puteri supranaturale, suberoii sunt o specie nebăgată în seamă de autorii de benzi desenate care nu doar că nu au puteri supranaturale, dar nu au nici puteri normale, la prima vedere la îndemâna oricărui om. Dada Saveta a găsit în dumisale, totuși, puterea de a veni la vot la șapte dimineața. Când a ajuns în fața cabinei de vot, însă, s-a blocat. Prezența perdelei albastre care separa lumea înconjurătoare de altarul democrației i s-a părut dadei Saveta o farsă de prost-gust pe care cu siguranță necuratul i-a jucat-o pentru a-și bate joc de bătrânețile ei. Înainte ca vreun membru al comisiei să se dezmeticească, o vedem pe dada Saveta aplecându-se și lăsându-se în genunchi. ”Na belea, asta crede că e la biserică!”, ne-am gândit toți. Dar nu. Apropierea de pământ a continuat și Saveta a picat în patru labe, cu hârtia și ștampila acum prizoniere între palma băbuței și gresia de pe jos. Din această poziție, suberoul Saveta încerca să se strecoare pe sub perdeluța cabinei de vot de parcă aceasta ar fi fost făcută din beton-armat. Am fugit să dau perdeaua la o parte și să o ridic pe cetățeancă. Dada Saveta a fost mulțumită că i-am facilitat votul și m-a rugat: ”Intră cu mine, mamă, că eu nu prea văd.” Cum eram singurul neutru din comisie, am intrat (aveam s-o fac, vrând-nevrând, legal ‘au ba, de mai multe ori în acea zi). Când a deschis cu mâini tremurânde buletinul de vot, dada Saveta m-a întrebat ceva care atunci mi-a părut stupid, dar care trăda (îmi dau eu seama cu mintea de acum) o deplină luciditate și siguranță a preferințelor: ”Care-s ai lui Iliescu?”. I-am arătat și am ieșit.

A votat multă lume în ziua aia. Prezența a fost binișor peste 90%, dar în legătură cu unele nume de pe lista de potențiali votanți s-a stabilit, în câteva cazuri chiar cu probe, că sunt morți (lui Vasile al Boatii, de pildă, îi luase pulsul un alt cetățean al comunei cu câteva zile înainte, când l-a găsit trântit în țărână, la câțiva metri de birt; ”era mort tun!”, se jura cetățeanul în fața comisiei). Dar Vasile al Boatii, chiar și-n neființă aflându-se, ar fi fost cu siguranță într-o formă mai bună decât unii dintre oamenii pe care i-am văzut exercitându-și dreptul democratic în acea zi. Am văzut cetățeni afectați de tot felul de handicapuri permanente sau temporare, de la morți de beți la invalizi, chiori și chiar orbi. Nea Floricău chiar ne-a făcut pe toți să râdem când a ieșit cu foaia de vot și ștampila din cabină și s-a dus să voteze lângă fereastră, în văzul tuturor, inclusiv în al lui, că înăuntru era prea întuneric ca să distingă slova. ”N-ai voie acolo, nea Floricău!”, s-a rățoit la el unul din comisie. Bătrânul s-a strâmbat la el în timp ce apăsa cu ștampila pe foaie: ”Mai duceți-vă dracului, de parcă n-ați ști toți oricum cu cine votez!”. Se vede treaba că nea Floricău își expusese prea des preferințele politice la poiana lui Iocan din Glogova, aia unde nu se citeau ziare, ci se beau minți.

În acea zi de vară a lui 2004 a câștigat PSD-ul în Gorj. Ca și înainte, ca și și mai înainte, ca și după, ca și acum, ca și peste cincizeci de ani. Pentru că, până murim noi și-or veni alții mai nechinuiți de convingeri străbune, ăștia suntem.

7 thoughts on “Am văzut morți votând!

 1. pacat, mare pacat, incepusesi sa scrii atit de frumos, aia cu jane mi-a placut f. mult.
  Si acum vii cu asa un cacat, vrei si tu sa fii de actualitate. La chestii de astea iti pierzi si hazu, stii ce?, lasa astea lu Ducu, ala le face de ris!

 2. Nice. Dar avand in vedere partea a doua, de ce naiba indemni la absenteism? Sau erai sarcastic?

  In fine, pentru astia care nu va duceti la vot, pentru ca nu aveti cu cine vota / nu votati raul cel mai mic:

  Nu aveti cu cine vota exact pentru ca de obicei nu va duceti la vot.

  De ce naiba s-ar chinui politicienii sa faca un partid care sa le placa celor care nu se duc la vot?

  De ce naiba s-ar chinui politicienii sa-si curate partidele de corupti pentru unii care nu se duc la vot oricum?

  De ce s-ar opri politicienii din mintit grosolan cand oricum cei care nu suporta minciuna nu voteaza?

  De ce s-ar opri politicienii din furat cand oricum cei care au o problema cu furtul politicienilor nu voteaza?

  Asa ca voi astia care nu mergeti la vot pentru ca “nu aveti ce alege” sunteti mai vinovati de calitatea politicienilor decat aia care merg la vot si voteaza raul cel mai mare.

  Pentru voi, daca un partid nu e perfect 100%, inseamna ca macar 1% e rau, un rau mic, si voi nu votati raul cel mai mic. Si cu logica asta nu veti vota niciodata.

  De parca daca ati avea de ales intre un salariu mai mic cu 10% sau unul mai mic cu 20% ati zice la fel: “eu nu aleg raul cel mai mic, sa aleaga altcineva pentru mine”.

  In orice caz, nu conteaza pana la urma de ce nu votati. Dar cu cat veti face asta mai mult timp, cu atat “raul cel mai mic” va deveni din ce in ce mai mare. Asa ca data viitoare veti avea si mai putine motive sa votati.

  Ceea ce voi nu intelegeti este ca nu exista doua alternative “votez”/”nu votez”. Exista doar alternativele “votez”/”las pe altii sa voteze pentru mine”.

  Asa ca daca alegeti a doua varianta, nu va mai mirati in pula mea ca partidele de la noi nu sunt facute pentru voi, ci pentru altii. Mai exact pentru aia pe care i-ati lasat sa voteze in locul vostru.

 3. La mine, toți tinerii din familie de peste 70 de ani au votat cu PSD-ul. Eu am votat cu PAS, măcar ăștia sunt comuniști cu adevărat. Au luat 10.000 de voturi.

 4. Țara asta, o colonie economică sinistră cu o clasă politică de căcat (coruptă, lăbară, hoață, coruptă) nu se mai face bine decât când or veni tancurile rusești. A doua oară.

 5. Ai făcut și tu jurnalism, nu se poate să nu dai informația esențială în acest text! Informația esențială este poza cu electoarea. Unde e?

Leave a Reply

Your email address will not be published.