No world pentru oameni bătrâni

No world pentru oameni bătrâni

Cândva o să fiu bătrân. O să vreau să revăd prieteni de care acum abia îmi mai amintesc. O să postez poze cu prima mea prietenă, care mă va întreba pe Facebook: ”tu chiar te uiți zilnic la poze cu noi, a?”. Nu, nu mă uitam. Eram doar bătrân. Nu ești specială, dă-te-n pula mea. Dar… Dar ești tu. Nu ești specială în economia universului, nu ai nici o calitate pentru care te-ar putea ține minte cineva, altcineva. Ești doar primea mea prietenă. Prima prietenă a unui om bătrân care te-a iubit când era tânăr.

Cândva o să fiu bătrân. O să vorbesc despre copiii din ziua de azi. O să fiu nemulțumit cu direcția în care se îndreaptă lucrurile. O să țin discursuri ursuze și inexplicabile (pentru ei) puștilor, în care o să-i cert că nu sunt așa cum sunt eu. O să mă intereseze politica. O să trăiesc și mai ales o să mor cu convingerea că așa cum vreau, cum cred și cum fac eu, este bine. Și că orice altceva e rău. Iar după moartea mea se va dezlănțui potopul lui Noe și toți nenorociții ăștia de puști care nu înțeleg despre ce e viața vor dispărea. Pentru că merită să dispară. Pentru că au ratat întreg scopul. Pentru că eu ar trebui să fiu tânăr din nou, nu ei. Nu?

Cândva o să fiu bătrân. O să apreciez vinurile seci. O fostă iubită din liceu (cum dracului o chema?) mă va învăța ce ar trebui să mănânc pentru a rămâne în viață mai mult timp. Cândva n-o să-mi mai doresc să mor de tânăr. O să vreau să trăiesc doar. Să mă târăsc, să sufăr, să plâng, să fiu penibil și bolnav, să mă piș pe mine și să mă ajute asistente plătite și tinere și scârbite la care pe vremuri mi s-ar fi sculat, doar să trăiesc! Poate voi deveni și religios între timp, ce contează? Religia e o scuză proastă. Viața de după moarte în Rai este mai rea decât viața de dinainte de moarte pișat pe tine și disperat. Pentru că nu e în Rai, ci aici, pe Pământ. Și da, Oana, îmi amintesc de tine, nu-ți mai da ochii peste cap. Încercam doar să mă dau tânăr.

Cândva o să fiu bătrân. Și o să mă uit la filmele lui Alexander Payne. Nebraska mi se va părea puțin tras de păr, dar profund și, pentru mine, profetic. Iar About Schmidt mi se va părea genial. O să mă uit la el cu părinții mei, care sper să mai trăiască, și o să râd și o să plâng. În același timp, cum fac oamenii bătrâni. Ce mai contează? Cui îi pasă? Îndrăzni-va cineva să ne judece?

Deja sunt bătrân. Tu nu ești?

Cândva o să murim. Dar, până atunci, vom fi tineri. Nu așa tineri ca alții. Ceva mai puțin tineri, cu o relație mai specială cu rubrica meteo și articulațiile. Doar niște tineri cărora le place să se dea bătrâni.

8 thoughts on “No world pentru oameni bătrâni

  1. Fiecare varsta are ridicolul ei, Senectutea nu face exceptie.
    Memoria de mis putas tristes-o relatie complicata dintre un individ de 90 de ani si o virgina de 19. Sublim sau ridicol?

  2. esti valoros ce sa ne mai cacam pe noi ! astept cu interes un articol despre euglene. sunt sigur ca te pricepi lsi la dansele !

  3. Ah, nu ma deprima – ai idee cati barbati am vazut trecand prin faza asta la 30 de ani? Cam toti aia pe care-i cunosc eu (in afara de aia foarte misto, da’ aia sunt putini). Si stii ce fac next? Se uita in jur, vad prima femela dezirabila si se-nsoara!
    Deci, cam in doi ani, asa, te-nsori! Poate nici nu-i rau – daca ai de gand sa fii un batran asa cum te descrii mai sus, ai nevoie de ajutor serios. Ai grija si fii de treaba cu copiii! Si, mai ales, fa o fata!
    In alta ordine de idei, daca vrei sa te deprimi mai departe pe subiect, dar cu eleganta, citeste Philip Roth.

  4. Vine o vreme
    Când trebuie să tragem sub noi
    O linie neagră
    Şi să facem socoteala.

    Câteva momente când era să fim fericiţi,
    Câteva momente când era să fim frumoşi,
    Câteva momente când era să fim geniali.
    Ne-am întâlnit de câteva ori
    Cu nişte munţi, cu nişte copaci, cu nişte ape
    (Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?)
    Toate acestea fac un viitor luminos-
    Pe care l-am trăit.

    O femeie pe care am iubit-o
    Şi cu aceeaşi femeie care nu ne-a iubit
    Fac zero.

    Un sfert de an de studii
    Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
    A căror înţelepciune am eliminat-o treptat.
    Şi, în sfârşit, o soartă
    Şi cu încă o soartă (de unde-o mai fi ieşit?)
    Fac două (Scriem una şi ţinem una,
    Poate, cine ştie, există şi viaţă de apoi).

    P.S.: Daca stii cine a scris aceasta poezie, meriti sa ti se citeasca aceasta cronica. Astept raspunsul.

  5. I-auzi, mantzy, cica scrii cronici!!! Si-ti mai da si teste – ai grija sa nu dezamagesti, ca nu-ti mai citeste cronica… 🙂

  6. e frumoasa poezia de mai sus. eu nu prea citesc poezii, de fapt nu citesc poezii. am citit poezii de bukowski, dar mai mult asa hipstereste si mi-au placut. si am mai citi ceva, ce chiar mi-a placut mult, benajmin fundoianu. nu stiu cum, dar astia mi s-au parut mai cool, apropae, aproape m-au facut sa iau treaba asta sistematic, sa depasesc hipstereala, dar cine mai are timp pentru asa ceva? asa ca am ramas cu un complex ca nu pot citi poezii, prea ermetice.
    si venind vorba de futai, ca sa nu pierdem vremea, sunt curios care-i treaba cu mary si cu ralu. adica ambele par ok din acest pdv. va pup!

  7. Bravos, Mantzy, au sarit pizdele pa tine, itz baga poezii contabile, fac preziceri pe bursa de futures a vietii tale, ej’ dat dreacu’, cum scirtzii oleaca cu arcusul la profunzimea vietii, cum apar salvatoarele sa te scoatz la liman! Pune mina si baga niste idei din “Batrinete si moarte in mileniul trei” sau din “Nimicul de temut” si o sa futi cu blogu’ la sigur, poate te invirti si de ceva hrana calda si o mina iubitoare care sa te mingiie si sa te consoleze (alta decit a ta). Baga mare!

  8. Domnilor, sunteti de-a dreptul fermecatori!
    Daca nu ar fi scris la Kamikaze, nu as fi auzit in viata mea de Domnul Mantog si nu as fi avut placerea sa fiu numita “pizda” de catre domniile voastre.
    Dar nici domniile voastre nu ati fi avut ocazia sa cititi o poezie de Marin Sorescu.
    Iata ca din asta, tot domniile voastre iesiti in castig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.