Ce faceți, fă, aveați chef să citiți o postare pe blog? Bine.

Ce faceți, fă, aveați chef să citiți o postare pe blog? Bine.

A găsit el Dragnea morți care să voteze la referendum, la urma urmei. Când s-a pus problema de niște inundații, ca să fie drăguțul de premier populist, s-a rezolvat imediat. Împins de însuși Inspectoratul de Urgență (!) prin apa care ajungea cam pe la genunchiul unei broaște mai înăltuțe, într-o barcă demnă mai degrabă de diluvii noeniene decât de timide pârâiașe teleormănene, ba chiar filmat asiduu dintr-o barcă identică de ziariștii invitați la calamitate ca la chermeză, premierul Victor Ponta a adus-o pe ministresa apelor cu picioarele pe pământul din fundul bărcii cu o întrebare prea bună, prea ca la țară: ”Ce faci, fă, Doină, aveai chef de niște inundații?”.

Nici nu știi ce e mai rău, ”fă-ul” sau retorismul grețos al întrebării ce a urmat, care insinua că însuși Ministrul Apelor (băi, tată!) nu avea de lucru pe acasă, așa că a venit la inundații s-o frece-n barcă, s-o frece cu folos, însă, televizat. Stând să asculți tonul mai degrabă neutru decât mârlănesc, atât de natural, cu care prim-ministrul României a rostit acel ”fă” către un membru al propriului cabinet, te întrebi dacă e un târlan (da, ați citit bine, nu ”cârlan”) de prim rang sau pur și simplu idiot, în încercarea lui de a fi extrem de familiar într-o zonă populată de săteni apropiați prin lege și prin datini PSD-ului. Inadecvarea grotescă a lui Ponta mi-a adus aminte de un alt penibil care se străduia să treacă drept om simplu, din popor: Mircea Geoană. În cel mai amuzant sketch de umor involuntar post-decembrist, un Geoană care credea că a câștigat alegerile prezidențiale își ștergea de pe frunte niște broboane imaginare de sudoare și rostea cu o stângăcie demnă de cea mai proastă scenetă pe care ați văzut-o la vreun sfârșit de an de grădiniță o replică ceva mai benignă, dar în esență la fel de jenantă ca a succesorului său la șefia partidului, Victor: ”Fiiiu, ce emoții am avut!”. Acel ”fiu!” copiat direct din ”fhew-ul” englezesc era modalitatea fostului ministru de externe de a-și exprima relaxarea survenită în urma (iată) unor îndelungi frământări.

În forma lui cea nouă, ”fă”, interjecția este folosită, de data aceasta de un om care chiar e premierul României (nu doar are impresia că va fi, ca Geonelu), pentru a detensiona (sanchi!) atmosfera într-o barcă prea mică pentru câte scârbe de politicieni aveau chef de niște campanie electorală executată măiastru, ca la cartea de științe politice, într-o zonă lovită de catastrofă. ”O să aveți nevoie de o barcă mai mare”, îi spune, într-una dintre cele mai celebre replici hollywoodiene, Roy Scheider posesorului micuței ambarcațiuni pescărești, după ce vede capul la pește (nota redacției: rechin). La 40 de ani după ce a fost rostită prima oară, vorba de duh inventată de Spielberg își regăsește noi semnificații în strategia de campanie a PSD. Într-adevăr, Victore, la câți nesimțiți dornici să se afișeze la inundații aveți de votat prin partidul ăla, o să aveți nevoie de o barcă mai mare. Dar ce zic eu barcă? La dracu, aveți nevoie de Titanic!

9 thoughts on “Ce faceți, fă, aveați chef să citiți o postare pe blog? Bine.

 1. io cred ca pro TV a subtitrat un “ma” in “fa” si presa a preluat. Astept oricum replica idiotului pentru ca sigur va fi. probabil si o intraga saptamana de dezbateri la Antena 3 WC pe aceasta tema…
  oricum, grav tare “retorismul gretos” de dupa. grav grav.
  va dati seama cati bani fac ei acum cand au descoperit propaganda media? e greu sa aloci bani de la buget pentru diguri cand nu te poti folosi de ei. acum cand te plimbi cu barca pe ulita o sa fie misto de cheltuit cateva zeci de milioane de euro, ca poti sa pui pe bannere ca ai ajutat, ai facut, ai dres, ai fost acolo in mijlocul dezastrului, ai pus umarul cu poporul, ai dat de la tine, ai curs o lacrima, ai plm…

 2. Barca mai mare, da, da’ tre’ sa-i ajute si inundatia, altfel raman naibii intepeniti pe undeva de tre’ sa-i aduca cu elicopteru’. Si uite-asa elicopteru’ bate barca…

 3. Mnooo, ai înţeles şi tu greşit ! După explicaţia ce a dat-o astăzi, ar fi zis ,,fă, doamnă”…
  Şi da, le-ar trebui un Titanic, cu condiţia să nu apară pe lista cu supravieţuitori !

 4. Ei,voi nu locuiti in Oltenia ca sa stiti ca si Fa-ul asta are mai multe grade de respect.
  Fa (cu a de dinainte de b)este peiorativ.Fa(cu caciulita pe a,n-am diacritice)este neutru,de la egal la egal.Iar Fe este expresia unui inalt respect.
  Cred ca a omis sa i se adreseze cu Fe!

 5. Ăi de’au auzit aşa au auzul înfundat, cărbuni în urechi, pentru că dacă şi-ar fi ciulit mai bine urechile, omu’ premier nu zice aşa defel, aşadar povestea cu Fadoina ce a prins aşa la vulg e mistificare şi va fi repede uitată, ca guturaiul de primăvară. Or’ ca ăla de iarnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.