Criza de 30 de ani e o minciună

Criza de 30 de ani e o minciună

Nu încape îndoială că până la 30 de ani trebuie să faci ceva. Trebuie să te hotărăști cine ești. Trebuie să te așezi la casa ta și să te împaci cu societatea și familia, care negreșit te vor bate pe umăr și îți vor zâmbi complice, felicitându-te pentru că ai revenit în rândul lumii de pe calea nenaturală, bezmetică și, evident, inacceptabilă pe care te găseai. Trebuie să scrii o carte. Trebuie să începi să-ți cumperi singur chiloți, șosete și cravate; neapărat cravate, plus mai multe cămăși. Trebuie să te fi hotărât în privința zâmbetului studiat și a semnăturii și să încetezi să le mai exersezi. Trebuie să te fi săturat, deja, de sex anal, din moment ce te vei fi prins că, în fond, singura diferență este că e mai murdar și mai inconfortabil pentru ea; asta dacă-l faci cu ea. Pentru că în mod clar până la 30 de ani trebuie să te fi hotărât deja dacă-ți plac sau nu femeile. Și, dacă da, până la 30 trebuie să știi cum îți plac: frumoase și proaste ca în animații japoneze (ar fi inutil, totuși, pentru că toate astea sunt inevitabil luate de băieți fără păreri pe nume Ștefan sau Adi), urâțele și spirituale ca în filmele lui Woody Allen sau uimitoare și greu de strunit ca niște mașini de formula 1. Desigur, dacă nu vei fi făcut deja ce trebuie făcut până la 30 de ani, te gândești degeaba la femei uimitoare. Pentru că femeile uimitoare nu te vor băga în seamă dacă văd că n-ai lăsat nimic în urmă.

Lasă-ți amprenta, deci. Dacă au trecut 30 de ani și n-ai vandalizat nici un trunchi de copac, marcându-l pentru eternitate cu suprema înțelepciune ANDREI + ANA = FUT, trebuie să te gândești la alte metode. Trebuie să te gândești că să scrii o poezie poate nu e o idee chiar atât de penibilă pe cât părea în tinerețe. Trebuie să iei în calcul că să faci un copil poate n-ar fi, la urma urmei, greșeala vieții tale. Trebuie să te gândești că poate chiar ar trebui să nu mai râzi de bunicii care-ți spun ”dragă, vreau să te văd la casa ta înainte să mor”, mai ales când aceștia chiar mor. Pentru că da, trebuie să te gândești la moarte. Pentru că da, odată ajuns la 30 de ani, ești deja un nenorocit norocos care ar fi cazul să fi făcut ceva în timpul care i-a fost acordat. Cu ce te lauzi, bulangiule? Ce-ai vrea să-ți stea scris în necrolog dacă mâine ți-ar cădea în cap un șurub nestrâns bine de la o cursă low cost înspre Paralia Katerini sau dacă ai face un infarct jenant de la prea multe redbuluri? ”A fost un om bun”? Mare ratat trebuie să mai fii dacă asta e tot ce pot spune cei dragi despre tine, când mierlești. Red Bull-ul va fi făcut omenirii un mare bine, în acel caz.

Nu fi doar un om bun. Fii un om bun care contează. Fii un om rău care rămâne în istorie. Fii un om mediu care să fi făcut, cândva, niște oameni la fel de medii fericiți.

30 de ani e o vârstă inexorabilă ca moartea însăși, fiule. Știi care-i adevăratul blestem, în cursa nebună spre a fi prea târziu? Să ai 29.

17 thoughts on “Criza de 30 de ani e o minciună

 1. ” bunicii care-ți spune” si “Mare ratat trebuie să mai fi dacă asta e tot” ?
  Cumva guest post de la zoso?

 2. 42 +

  vîrsta stoică la care statisticile te plasează
  ca bărbat în categoria notorie
  a celor mai mari rate creditate

  la bancă și de sinucideri, iar ca femeie
  îți pune la dispoziție toată dragostea
  pentru primul amant cheltuită fără remușcări

  ca pe ultimul tău copil. Vîrsta tocmai bună
  să te convingi că gradația 240 din dreptul volanului
  nu e decît un vis de stîrpit vitezomanii

  romantici. Vîrsta corectă
  să mergi în parcurile pentru copii pentru a te convinge
  că sirenele sunt plantate corect

  în gropile cu nisip. Vîrsta utilă să te uiți mai atent
  în farfurie pentru a-ți descoperi
  prietenii supraviețuitori în celelate regnuri

  și să numeri exact firele cărunte
  care țin locul la tot atîtea joburi ce te puteau face
  odinioară putred de bogat. Vîrsta

  perfectă să te lași hăituit pînă la capăt
  de liniște ca cerbul rănit de ciutele din prima
  sa tinerețe. Vîrsta obligatorie de a pune

  cuvintele să se umfle boabe
  pentru generația în lapte. Vîrsta
  nimerită să treci la un abonament telefonic

  prepay și apoi să te interesezi cu amabilitate
  cine e ultimul la coada generală
  pentru a fi contactat de o formă de viață

  mai îngăduitoare cu gîndurile
  geniale pe care nu ai îndrăznit să le tratezi ca pe niște
  moaște sfinte din vitrina Episcopiei Bizanțului

  © Igor Ursenco, 2014

 3. la multi ani boss, te saluta un coleg de generatie 85 care face 29 acusi, ca si tine, cu aceleasi probleme ca si tine, la fel de sensibil ca tine, doar ca putin mai urat si mai prost ca tine. dar nu intr-atat de prost incat sa nu inteleg ce vrei sa zici aici, doar ca nu as putea sa explic cu cuvintele mele :D.

 4. dar de ce e important pentru tine ce scrie pe epitaf? cengiz han o fi ajuns in alta parte fata de maica tereza? ceea ce faci in viata asta cum influenteaza o mana de oase putrezite? da vecina de la 3 ce o zice?

 5. Mantog, am vesti de cacat pentru tine, n-ai facut nimic pana la 30 si nici mai incolo n-o sa faci nimic, că ca sa scrii caterinci cum faci tu pot toti, inclusiv aia de la TNR, iar altceva nu stii sa faci. Radiul s-a inventat, fizica nu stii, pentru politica nu esti dotat ca te roade metafizica, intr-un cuvant ai belit pula. O sa fii un ratat, singurul lucru bun pe care poti sa-l faci e sa faci un copil (tre sa dai de 3 ori din cur), ca toti ceilalti muritori de rand, daca ai sange in tine poate plantezi si un corcodus, ca sa ai o viata plina.
  Ca sa inchei intr-o nota optimista, sugi pula.

  1. interesant, dar totusi, aia cu datul din cur de 3 ori…ramane de vazut. el a prins cernobîlu’, ca a fost in ’86 si s-ar putea sa fie nevoit sa dea ceva mai mult, sau sa apeleze la tot felul de aparate sau “complici” binevoitori. eu numa zic, ca am citit un articol in numarul 4/1999 din Harvard Journal of Medicine pp.119-146 (sic!), unde spuneau ca asa e.

  2. Sunt fanul tau, Mumu. Ce bine ai zis-o, sa moara bibi. Toti poa’ sa scrie caterinci. Exact cum ai scris tu aici.
   Apropo, cati bani ai luat pentru comentariul asta? A, nici un ban? Pai cum, cois? A, e mai greu sa scrii caterinci si sa fii si platit? A, ok.
   Toti pot sa conduca o masina de formula 1…

   1. Beli-mi-ai, nu scriu comentarii pe bani (inca), scriu de placere.
    A, scrisu de caterinci se plateste? Pai nici maturatu strazilor nu e gratis, mi se pare normal.

    1. Asta stabilisem. Ca tu doar sugi pula pe bani.
     Da nu iti zic ca dupa 30 ani nimeni nu o sa iti mai dea pula la supt si tu alt schil nu ai. Si oricum, toate proastele sug pula.

 6. Mantzy, nu te lua dupa prosti! Esti la un an de jumatatea vietii, pina acu trebuia sa futi numai ce voia pula ta, sa bei cu golanii pina iti inghiti limba si sa bati ceva militieni sau jandarmi. Daca nu le-ai facut pin-acu’, mai ai un an. Dup-aia mai ai un timp scurt, pina la 45 de ani, ca sa te tragi la linie. Daca nu le bifezi, ai belit-o, devii un ratat si te apuca pe la 50 sa faci ce n-ai facut la timpul cuvenit. Atunci incepe nasulia si e criza,intre 45-50, ca nu mai ai putirinta, scad standardele la futut si de par egzamplu, in club te lasa jmekerii cu dintii infipti in faianta veceului dintr-o simpla miscare facuta din poignee. Si o sugi, ca n-ai vreo doi-trei tovarasi cu ceva puscarie in CV, care sa vie sa te ajute dup-aia la o expeditie de pedeapsa, pen’ca ai stat cu botu-n carti si-n pizda in loc sa socializezi cu uameni pe care te poti baza.

 7. coie, din cate se pare, barbatii nu te plac si nici tu pe ei, ceea ce nu e rau. iti raman toate femeile, de ce nu scrii pentru ele? sau cauta si tu o fata care sa scrie bine, nu ca simona tache, si iesiti amandoi in lume. n’are cum sa dea gres formula. deocamdata e criza, supravietuiesc cei puternici sau cei mai destepti. puternic nu prea pari, daca faci politica, si nici destept, pe acelasi considerent. fa si tu ce poti si ce’ti place. nu merge numai una, ca uite de asta te oftici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.