Prostovanul sau gâlceava actorului cu lumea

Prostovanul sau gâlceava actorului cu lumea

Mircea Diaconu e, într-un fel, un erou. Datorită lui țara se va ridica și va demonta niște mituri. Să-i fim recunoscători. Nu se întâmplă des ca actorii să fie eroi și-n viața reală.

Actorii sunt legende. Oameni fabuloși pe care noi îi înzestrăm, conștient sau mai degrabă nu, cu toate calitățile personajelor pe care le-au interpretat. Chiar și când personajul e negativ, noi nu-l vedem niciodată pe actorul din spate ca pe tipul rău. Continuăm să împrumutăm lucrurile bune de la acel băiat rău (tenacitate, inteligență, un mod absolut cuceritor de a trage cu pistolul sau de a scuipa semințe ș.a.m.d.). Mai devreme sau mai târziu, în viață, vine, însă, știrea mai proastă chiar și decât aflarea veștii cu inexistența lui Moș Crăciun: actorii sunt proști. Nu toți, dar o bună parte din ei sunt niște cretini și e dificil pentru noi, oamenii care ascultau The Kinks – Celluloid Heroes pe repeat, să accepte că realitatea este cu totul altfel decât fantezia noastră ridicolă în care actorii sunt niște oameni extraordinari.

Parcă supărați pe viața asta rea care nu le dă scenariul dinainte, să poată ei să-și învețe replicile și destinul pe de rost, cei mai mulți actori români sunt supărați pe lume. Cu o atitudine jignită și păguboasă de ”bă, tu știi cine sunt io?!” , mulți dintre ei săraci și (relativ) celebri, actorii de la noi se refugiază într-o stângă bolnavă în care pretind de la stat ajutor materializat în bani, rinichi și case ca pe Beverly Hills. Poate că știu ei ce știu, pentru că unii chiar le primesc (vezi directorii de teatre).

În bătălia lor perpetuă cu statul rău care nu-i tratează ca pe niște staruri  (păi, înainte de Ceaușescuuuu, eheeee, valorile EREA respectate!) și-i lasă să moară de foame, actorii de azi (repet, ăia cretini, care-s mulți) se aciuază la Antena 3, care le dă spațiu de emisie și arată unei țări șocate de asemenea nedreptate chiloții lor rupți în partea din spate. Antena 3 e poporul. Poporul orb, poporul vechi, poporul găunos și impostor, poporul care nu vede nimic în neregulă că un securist dovedit îl spală pe creier, dar este ultragiat de drama unor oameni care n-ar trebui să trăiască rău, deoarece apăreau la televizor când era poporul mic. Între timp, oamenii de la Antena 3, realizatori și directorași plini de ambiție, câștigă zeci de mii de euro lunar, dar asta nu-i împiedică să ofteze, sincer impresionați de sărăcia unor oameni care au apărut la televizor, dar nu și-au mai găsit curul de pupat după ce curul lui Ceaușescu a fost ciuruit și-a căzut toată carnea de pe el.

Mircea Diaconu nu e nici el prea inteligent, dar e un bou orientat. E, așa cum ți-o spune și privirea lui de vulpoi bătut, dintre actorii șmecheri. El a fost dintre ăia de care statul a avut grijă încă înainte de Antena 3. Dar a simțit că se poate mai mult. A simțit că se poate-n politică. Și s-a trezit vedetă la Antena 3. Când o instanță a decis că Diaconu nu poate fi și parlamentar, și director de teatru, Diaconu s-a dus la mama Antena 3 să plângă. Nu voi insista pe motivele evidente pentru care Antena 3, căreia îi frige buza pentru că în vreo două luni le va fi arestat patronul, se zbate să ne arate că justiția dă decizii greșite și anti-popor și să mute făcutul de dreptate din sălile de tribunale pe străzi, unde vocea majoritară a poporului (no?) ar trebui să spună cine iaște și cine nu iaște vinovat.

Mă voi întoarce la Mircea Diaconu, această victimă a celui mai bun sistem pe care l-a găsit civilizația umană până acum, care s-a apucat să ignore o decizie definitivă a instanței și să strângă semnături, alături de eroii Badea, Gâdea sau iubita mea Oana Stancu, ca să candideze, totuși, la europarlamentare. Cum spuneam, tenacitatea e o calitate de apreciat chiar și atunci când vine din partea unui băiat rău. Dar nu pentru asta e Mircea Diaconu erou. Diaconu e erou pentru că, apărând zilnic la televizor, face tot mai clar chiar și orbilor că nu e profesorașul sărac și labagiu din Filantropica, că Dorel Vișan e și în viață exact cum e în toate rolurile lui de polițai comunist și că, la urma urmei, cei mai mulți dintre actori nu sunt, dom’le, ca în filme. Asta doar dacă nu cumva filmele sunt despre niște nesimțiți.

16 thoughts on “Prostovanul sau gâlceava actorului cu lumea

 1. eu nu stiu daca sunt basist sau nu. adica cred ca, sau de fapt sunt absolut sigur ca in romania trebuie sa fii destul de prost ca sa te asociezi cu antena 3. da nici nu-mi place eba, ca e analfabeta si cred ca tata-sau joaca prost la capitolu asta. rautaciosii o sa zica…bine, dar e grapini etalonul si e de la pc. nu, baieti, nu merge asa. adica daca tu ma injuri, io nu tre sa injur la randu’ meu. vedti ce a patit capitanul ahab si trageti-va minte.

 2. Acu, lombrozian vorbind, Diaconu ăsta are forma gurii de arivist primitiv. Arată de parcă ar mesteca permanent un căcat între buze. Pentru comparaţie, am mai văzut trei inşi cu guri la fel: unu, Răzvan nu ştiu cum, de la CNA, altul, un purtător de cuvânt al lui Obama (normal) şi un actor, ăla care l-a găzduit pe Mr. Bean acasă când era Bean expert în tablouri. La toţi se verifică perfect teoria. (Bănuiesc totuşi că ultimul, actorul, îşi ţuguie buzele în alt fel când nu joacă roluri de arivist fraier.)

 3. Am trecut azi prin fata teatrului Nottara si strangeau aia semnaturi pentru el. Imi venea sa ma opresc si sa le spun ca voi semna pentru candidatura lui atunci cand vor zbura broastele. Mi-a fost jena ca ma da Pizdi in judecata pentru plagiat.

 4. nesimtitul ne-a adus deja un mcv prost, stand in parlament cand nu avea dreptul, acuma se straduieste sa-l avem si pe al doilea, vrea sa intre in guiness bookul nostru national…ar calca si pe cadavre, dar nenorocirea este ca are atatea fraieri care ii admira matrapazlicurile. astia ne duc inapoi in ne-civilizatie.

 5. Nu-i de mirare ca pe mai toti” nedreptatitii de justitie” se ocupa a3. Voiculescu se da de ceasul mortii ca pe 8 aprilie trebuie sa dea cu subsemnatul. De cand procesele din salile de judecata s-au mutat pe ecranele televizoarelor. Diaconu, ca mai toti cei de teapa lui, nu-i decat un penibil arivist. Probabil nu castiga suficient ca actoras de mana a doua,in roluri ce-si poate etala privirea tampa si se gandeste ca va ” dormita” timp de 4 ani pe banii contribuabilului roman. Sa-i plateasca diurna cei ce semneaza pentru el.

 6. Mircea Diaconu este un om care nu vrea să renuţe să fie. Asta. Nici legendă, nici erou, ci doar un om care are convingeri.
  Care până acum, legat de politic, a fost un altfel de personaj, într-un rol ales.
  Şi nu e prost. Iar mai presus de toate, actorul Mircea Diaconu s-a asumat ca om.

  1. pfff! ce sa zic ?! si io mi-as asuma-o cu tine, asa ca-n poza, pe la spate. cu rochia aia cu spatele dezgolit. cu opinia ta cu ea cu tot decât. si nu-s sexist. nu, nu.

 7. mantzy, tu pe unde scrii acuma pentru bani? sau cu ce te ocupi? serios. sa stiu unde sa mai vad articole de-ale tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.