‘tu-i gura mă-sii, trăim într-o țară de scriitori!

‘tu-i gura mă-sii, trăim într-o țară de scriitori!

Când am ajuns în bar, colegul Alex era șocat. Cu vreo două ore înainte, niște prieteni răi îl lăsaseră acolo cu promisiunea că se vor întoarce. Săracul, și-a petrecut tot acel timp singur, doar cu 4 beri și-un Șapte Seri alături. Pentru că nici baterie la telefon nu mai avea, a citit textele de diverși autori din Șapte Seri. Pe toate. De acolo și șocul.

”Incredibil, ce impostori!”, a fost replica cu care m-a întâmpinat. Dar eu veneam de la frig și abia mă acomodam cu fumul de țigară și halbele mult prea mici pentru niște recipiente care ar trebui să permită utilizatorului să-și afunde mustața și nasul în bere. În plus, replica lui era atât de neobișnuită pentru începuturile noastre uzuale de discuție încât nu puteam să risc să întreb despre ce e vorba; dacă era o capcană? Așa că am tăcut și remarca a rămas neexplicată.

După o oră și ceva de conversat aiurea, mi-au căzut mie ochii pe revistă. Am citit vreo trei-patru texte. Am strâmbat din gură de multe ori, dar am zis să fiu, totuși, un om mai bun și mai puțin critic în această perioadă magică. Totuși, n-am putut să merg mai departe de începutul celui de-al patrulea (sau al cincilea) text. În șapou, un tip, Lucian Georgescu, dădea, extraordinar de doct și sincer impresionat de calitatea unui scriitor în mod clar mai bun decât el, un citat relativ celebru din Balanța . Doar că el spunea că-i din De ce trag clopotele, Mitică?. Ba chiar, într-un exces de cultură cinematografică, identifica și personajul. Desigur, îl identifica greșit (dovada la sfârșitul textului), pentru că (poate mă repet) personajul nu era din De ce trag clopotele, Mitică?, cum credea el, ci din Balanța.

dovada

Acolo m-am oprit cu lectura, recunosc. Să dai citate la început de text e oricum suficient de rău, dar să le mai dai și greșit e o chestiune mult prea hipsterească pentru gusturile mele.

Textele celelalte, pe care le-am citit integral, erau slabe. Unul părea doar fușerit pentru a fi predat la normă, celelalte erau pur și simplu scrise de oameni care ar fi mai utili societății dacă ar face altceva.

Dar trist e că oamenii care ar trebui să facă altceva decât să scrie, totuși scriu. Mai rău, o fac cu perseverență, cu totală lipsă de simț al ridicolului și (poate și pentru că li se pare și chiar le vine atât de ușor) într-o cantitate îngrijorător de mare. Și c-ar scrie textulețe în revistuțe gratuite ar fi OK, până la urmă nu cumpără nimeni Șapte Seri pentru valoarea ei literară. Mult mai nasol este că oamenii de genul ăsta SCRIU CĂRȚI!

Fără falsă modestie, cred că aș putea scrie cărți mai bune decât 80% dintre oamenii care scriu la ora actuală cărți în România. De altfel, am primit și oferte în acest sens. Le-am refuzat pentru că, în ciuda încrederii mele în abilitățile-mi scriitoricești, m-aș considera un mare impostor să scriu o carte la o vârstă și un nivel intelectual și de experiență la care nu cred că am nimic de transmis lumii. Ei bine, 80% dintre scriitorii momentului sunt chiar și mai proști decât mine, și totuși scriu. Scriu mult și, desigur, lumea îi și citește. Nu e vreunul de succes, din fericire, dar sunt atât de numeroși încât e practic imposibil ca un om, oricare, să nu dea măcar peste câțiva. De ce se ratează instalatori de mare viitor sau chelnerițe de succes refugiindu-se în literatură și artă? Habar n-am. Tare mi-e să nu fi devenit cool. Chiar așa, nu mai pune nimeni mâna pe-un creion ca să noteze ceva la traforaj? Cum le pui meșterilor ceva de scris în mână, cum încep toți să se creadă Dostoievski!

Dacă tot bolovanul de Lucian Cum-îl-Cheamă cita aiurea din cinematografia românească, permiteți-mi să închei și eu parafrazând o vorbă celebră a lui (sic!) Mihai Eminescu: ”Nu mai scrieți, băieți! Nu scrieți orice, numai nu mai scrieți!”

12 thoughts on “‘tu-i gura mă-sii, trăim într-o țară de scriitori!

  1. Lasa, ba, lumea sa scrie, ca nu scrie pe banii tai! Daca esti jmeker scrie tu mai misto ca toti si nu te mai caca pa tine ca inca n-ai o suta de ani ca sa scrii capodopera vietii. Rimbaud a terminat-o cu scrisul la noojpe ani si de-abia dup-aia s-a apucat de baut si futut in cur, contrabanda cu cafea,a facut trafic de arme cu negroteii, a fost impuscat de cel mai bun prieten si a murit in patu’ lui la treijsapte de ani. Acu’, daca tu crezi trebuie facut invers, adica faci intii toate nenorocirile si dup-aia te-apuci de scris chestii de un cosmic dramatism, baga mare la inaintare, ca mai ai oleaca si faci treij de ani si n-ai apucat sa faci si tu macar nitica pujcarie ca Sisu si trece viata pe linga tine degeaba. Lasa vrajeala si pune osu’ la munca, fiindca imbatrinesti si dup-aia ajungi sa te faci filosof, eseist sau analist-politolog, in pula mea!

    1. Ba scriu pe banii mei, chiar dacă nu-i plătesc eu. Cum? Uite aşa: Din 2000 de scriitori 1880 sunt inepţi şi 20, buni. Dacă cei 1880 inepţi ar pune faianţă, am avea concurenţă mai mare în acest sector şi ai plăti mai puţin când chemi un meşter.
      Unde mai pui că chiar şi cei 20 scriitori buni s-ar putea dovedi puitori de faianţă mai buni decât scriitori proşti.

      1. Scriitorii traiesc in lumea lor si nu au legatura cu viata reala, d-aia sint de cacat. Inainte era treaba la concret, adica erai de ex.scriitor, dar erai scriitor de vagoane, om cu o meserie la baza, nu pielea pulii care scrii cai verzi pe pareti sau in covoare, ca Cartarascu. In arte plastice, la fel, erai pictor de firme si faceai ceva pa bune, legat de real sau chiar de suprarealism (scriai pe firma “Carne” si inauntru erau conserve, sau nimeni, nici macar Gigel). Acu’ s-a dus totu’ dreacu’, toti scriu pe bloguri, maninca cacat ca comentatori, in afara de niste baieti seriosi care sint scriitori de pancarte si banere si umbla cu ele pe strazi. Restu’, ciuciu, clocesc prin circiumi si ofteaza ca n-au cind sa-si scrie opera. D-abia astept sa-i ia Sorinel Gigel la pula si sa-i trimeatza la sapa sa le intre mintile-n cap!

  2. Scarpinatul e superior masturbarii de orice fel,nu sunt cuvintele mele dar voi cum sunteti baieti destepti intelegeti de cine vorbesc….Asa ca scarpinatul in fund e superior tuturor masturbarilor voastre intelectuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.