Cine a tras în noi / 16-22? Soarta a tras, bă! Dumnezeu și comuniștii, ei au tras! Și încă trag

Cine a tras în noi / 16-22? Soarta a tras, bă! Dumnezeu și comuniștii, ei au tras! Și încă trag

La Revoluție aveam patru ani și nouă luni. Celor patru amintiri ale mele din perioada comunismului le-am alocat, de-a lungul timpului, texte ample, poate prea ample. Așa că acum doar le menționez în treacăt: prima, tata aruncându-mă la ”ciori”, înspre înaltul tavanului, și mama râzând; a doua, eu într-o alimentară, pus de bunică-mea să-mi etalez geniul precoce citind de pe borcane; a treia, coaiele lu’ bunică-miu bălăngănindu-se (Dumnezeu să-l ierte și pe el, și pe ele), când eu i-am tras izmenele fix în timp ce o întâmpina, în hol, pe mereu serioasa vecină Olimpia, de peste ușă; a patra, tata dând buzna în apartamentul bunicilor, într-o dimineață al dracului de friguroasă, și spunându-ne alarmat: ”s-au suit ăștia pe blocuri și au început să tragă în oameni!”.

N-aveam nici cinci ani, dar îmi amintesc cu precizie că, deși nu m-am băgat în treaba oamenilor mari și n-am întrebat, în minte îmi pocnea curiozitatea: ”cine sunt ĂȘTIA și de ce or trage ei în oameni?”.

Când m-am făcut mai mare am aflat că inclusiv adulții se întrebau asta. Acum, și mai mare fiind, mi-am dat seama că n-o să știm niciodată. De fapt, ce e de știut? Să se tragă de pe blocuri (și, desigur, înspre blocuri) era pe undeva normal într-o țară bolnavă. Puținii eroi ai Revoluției au murit sau s-au retras rușinați de nereușita demersului lor. La televizor, au apărut imediat tot ĂȘTIA. Pedepsele le-au dat tot ĂȘTIA. Democrația au făcut-o tot ĂȘTIA. Soarta noastră nu s-a schimbat în 1989, n-a luat-o de la zero, doar ne-am continuat autodistrugerea cu abilitate, sub o altă formă de conducere, dar cu aceleași mentalități, cu aceiași semianalfabeți (ĂȘTIA) la conducere care în 22 decembrie băteau cu bestialitate oameni în sediul televiziunii, la televizor adică, pe motiv că aveau părul mare, că erau străini sau că erau sportivi la Dinamo, DECI erau teroriști care trăgeau în oameni. În acele zile triste în care democrația românească a pornit-o cu stângul (dar nimeni n-a oprit startul fals), cel mai demn, cel mai normal și cel care mi-a stârnit cea mai multă milă dintre toți cei care au apărut la televizor a fost Nicu Ceaușescu, fiul dictatorului. Ah, iar dictatorul a murit. Foarte convenabil, nu? S-au dezis de el instantaneu și i-au făcut felul în mare grabă, nu cumva să apuce să tragă cu el trei sferturi din căcatul ăsta de țară în care adevărații disidenți au fost obligați, la scurt timp după așa-zisa răsturnare a comunismului, să părăsească România și avertizați să nu care cumva să se mai întoarcă.

A mai fost o încercare de revoluție adevărată, apoi, dar golanii au fost și ei puși repede la respect de către comuniști, cu o bâtă de ajutor din partea minerilor. Și pe urmă peste țară s-a așternut liniștea. O liniște lungă, o moarte clinică din care nimeni nu ne poate trezi și cuiva îi e milă să ne deconecteze de la aparate.

Aici, în coma noastră de acum, comuniștii sunt la putere. Ce zic eu comuniștii? Comuniștii erau parfum față de ce-i acuma (vorba lui Pleșu, care într-un text de azi spune că miniștrii Culturii din epoca de aur au fost, totuși, și intelectuali adevărați, nu ca politrucii ăștia odioși de acum). Cei de acum sunt, desigur, tot comuniști în gândire, metode și convingeri, doar că sunt mult mai proști decât ăia de acum 24 de ani. Sunt noii ĂȘTIA.

Și la ce bun să fi apărut altcineva? Oricum nu ar fi avut cine să-l voteze, nu?

Pot doar să sper că ne vom sătura la un moment dat și vom porni revoluția reală, a oamenilor nemânjiți. Pot doar să sper că, atunci când eu voi intra în casă surescitat, peste 5 sau 10 sau 15 ani, o să-i spun copilului meu: ”S-au suit oamenii pe blocuri și au început să tragă în ĂȘTIA.”

 

17 thoughts on “Cine a tras în noi / 16-22? Soarta a tras, bă! Dumnezeu și comuniștii, ei au tras! Și încă trag

 1. Cata prostie…Pana si Nicu Ceausescu era mirat.
  Si ce de securisti in haine civile…
  Sunt curios,dupa “revolutie” ce functie a primit bosorogul ala agramat,cu ochelari si sapca de militian?

 2. Mai uşor cu mila.
  Îţi propun un exerciţiu de imaginaţie. Eşti în anii 80, la un restaurant de pe malul Herăstrăului. Stai la masă cu gagica-prietena-iubita. Intră Nicu Ceauşescu cu suita şi o remarcă pe fata cu care eşti. Trimite gorilele şi alea îţi explică că fata a găsit har în ochii stăpânului şi că e mai bine pentru toată lumea să pleci acasă şi să laşi fata acolo.
  La scena asta a fost martor un amic al meu, care a rămas oarecum şocat. Mă gândesc cum au rămas cei doi care veniseră împreună acolo.
  După o chestie din asta, chiar nu mai contează ce dovezi de demnitate şi bărbăţie ai dat când te-au prins ăia.

  Încă o corectură, nu doar Hagi zicea aşa, aveam şi eu un vecin care zicea de umanismul uman, să nu mai înfundăm ghena.

  1. poate fata-gagica-prietena era o obisnuita a localurilor din vremea aia adica pana la urma ii pusese mana in cap dumnezeu (sau o entitate cum ar spune ion iliescu). ce putea sa faca printisorul si nu pot sa faca beizadelele actuale? sa omoare din greseala si sa musamalizeze? asta s-a facut deja. sa se urce pe masa si sa se pise in capul asistentei? s-a facut si asta. sa mearga la monaco cu cele mai bune stoarfe la cel mai bun hotel? se face asta saptamanal. astept ziua in care lumea ii va alerga cu levierul in mana. dar ziua aia nu va veni niciodata

   1. Hai să-i facem proces de conştiinţă şi amorezului: ce căuta la restaurant în herăstrău, nu putea merge la o bombă de cartier? Şi de unde avea bani de restaurant şi gagică?
    Iar crimele ăstora de azi, pentru care sper şi eu că vor plăti cu leviere în cap, nu anulează crimele lui Nicu Ceauşescu

 3. ce chestie ! si eu am aceeasi impresie, ca 3/4 din tara asta sunt comunisti/securisti/colaboratori/hoti, whatever, “you name it” si ca se voteaza intre ei; oamenii de pe strada, vecinii mei, rudele mele, toti doar latra ca sa vad eu ca fac asta, comenteaza doar asa, de “ochii lumii” si in rest, fiecare fura cat poate, se “descurca cum poate” si face orice marsavii posibile ca sa traiasca. si atat.

 4. Eu sper sa ma uit la televizor din bungaloul meu de pe plaja si sa spun: uite ma, in sfarsit ii da jos cineva si pe ASTIA din Romania. Hai inapoi in tara :))

 5. Vorba lu’ domnu’ Dumnezeu : n-apuci! Si n-apuci fiindca “imac” are dreptate : e-o imbarligatura in tara astaaa! Taman buna pentru ASTIA! Numa’ sa nu dea vreo molima, vreun razbel, vreo globala d-asta, sa n-aiba omu’ ce pune pe masa si ce gasi in gunoaie! Atunci, da, atunci sa vezi cum se revolutioneaza poporu’!

 6. Bravo, Bravo, Bravo Mantzi!
  Conectat le mintea copilasului atit de matur de altadata, devii inteligent, pe alocuri sclipitor. Si ne dovedesti ca nu ai in cap doar pula, pizda, cur, cacat, ai si idei. Si cine are idei – gindeste. Si, evident, se revolta.

 7. Mantzy, ia mai fa o dilatatie temporala si spune-ne cum la cinci ani dupa ce ai intrat in casa venind de la revolutie o sa-l vezi la tv pe fie-su lui Nastase prim ministru, pe Anais Sofia Ionescu-Syda Basescu depanind amintiri duioase despre tata-mare in biroul ei de deputat si pe nepotii si finii lui Becali conducind LPF. Bineinteles ca Iliescu o sa fie presedintele de onoare al NPSDR (Noul PSD revolutionar) si Piturca antrenor la nationala. Pentru binele tau, sper sa vezi toate astea de prin NZ si sa-i spui nepotului tau ca daca nu-i cuminte il trimiti sa traiasca in tara aia pe care o vede la tv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.