La spălătorie, bani, bani, bani și iară bani

La spălătorie, bani, bani, bani și iară bani

Acușica se fac patru ani de când îmi tot spăl mașina prin București și încă mă minunez de abilitatea băieților de la spălătorii să găsească, dintr-o mișcare scurtă a poanieului, cel mai de căcat post de radio existent pe FM. Rareori le ia mai mult de o secundă. Dar, și când durează trei secunde, învârtitul butonelului rotund care caută posturi are un farmec aparte: omul își mijește ochii a concentrare și face două-trei curse scurte, dar savante, stânga-dreapta, de zici că deschide seiful celei mai mari bănci din New York. Încep să cred că radio zu are un cifru special cunoscut de toți cocalarii care n-au răbdarea sau timpul necesare să caute frecvența.

Azi, la spălătoria mea preferată dintre multele de pe strada Moinești, băiatul care-mi zice ”barosane” (am avansat, după mai multe șpăgi consecutive, de la titlul de noblețe inițial – ”boss”) a găsit în 1,4 secunde o melodie ciudată, un amestec de manea, rap și dance, al cărei refren era cam așa: ”Bani bani bani bani bani și iară bani”. M-am uitat la el cu sinceră admirație, în timp ce dădea din cap pe muzică pe scaunul meu, ștergând volanul plin de simțire, și, când privirile ni s-au întâlnit, am văzut că buzele-i rostesc ceva indescifrabil din cauza muzicii pe care nu uitase s-o dea în blană. Aparent vorbea cu mine. Pentru că toată expresia lui facială părea pătrunsă de profunzime, ca lovită de o revelație bruscă, m-am aplecat înspre el și l-am întrebat:

– Ce zici?

A continuat să dea din cap și mi-a șoptit misterios la ureche:

– Bani, frate!

10 thoughts on “La spălătorie, bani, bani, bani și iară bani

  1. Dacã nu scoti o carte cu toate postãrile tale, ti le copiez una câte une si le public eu. Si cum e vorba de plagiate, voi folosi pseudonimul Victor Ponta. Apropos, o fi înregistrat la OSIM ? Mircea Cartarescu e deja.

      1. Mantzy, nu e impostură, e vox populi, dacă o cere poporu tre’ să te sacrifici, fă și tu ca Cobain, crează ceva mișto și apoi, dacă nu-ți place și simți că m-ai înșelat, ești liber să-ți zbori tărtăcuța. Dar numai după ce ți-ai expus talentul țugulanilor flămânzi ca mine. Istoria te așteaptă, “frate”, mai ales aia a literaturii române contemporane. Hai, te-am periat, m-am autoironizat, am folosit diacritice, ce vrei mai mult ?

  2. Regret că-ţi deconstruiesc un mit, băieţilor le ia atât de puţin pentru că nu caută anume cel mai de căcat post, ci doar sucesc butonul până scapă de postul pe care erai tu. Şi, cum posturile acceptabile sunt rare în FM, le ia doar Pi/90 radiani sau fo 3 grade sexagesimale să pice pe post de hăndel. Asta înseamnă o viteză unghiulară derizorie, dacă roţile de la maşina ta s-ar învârti aşa, ai albi până la serviciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.