Oltenii din sud și eternii lor veri

Oltenii din sud și eternii lor veri

Întâi să vă explic distincția. Oltenii nu sunt oricum cei mai inteligenți români, dar lucrurile devin chiar și mai grave atunci când mergi înspre sud. E ca-n Italia. Cu cât mai la sud, cu-atât mai țărănoi. Mie, ca oltean necomplexat dar și deloc mândru de asta, născut și crescut 19 ani exclusiv în Oltenia, mi-e foarte greu să-i urmăresc vorbind pe oltenii din Dolj, de pildă. Vorbesc repezit, cu un accent puternic de țărani (nu-i pot spune altfel, că n-au accent propriu zis, e mai degrabă modulația aia complet neinspirată care te face să transformi un cuvânt simplu într-un fel de scheunat), folosesc excesiv și deseori inoportun perfectul simplu (în general în formele lui țărănești – ”dedei”, ”fusăi” ș,a.m.d.) și au niște fixații verbale care inițial mi-au părut glume. Dar nu sunt glume!

Nea Mărin chiar nu era o exagerare, vă zic. Trei craioveni din cinci (femeile inclusiv) vorbesc cu ”vere” cu toată lumea și restul de doi îi zic direct ”vericule”. Iar celălat rest din 5 (nu sunt bun la matematică) oralizează penibil și inutil interpelările folosind sintagma de mecanici auto ”băi, nene”. Cât despre veri, la dracu, am auzit FRAȚI vorbindu-și între ei cu ”vere”. Apropo, pot să înțeleg oarecum că la București și-n alte părți se vorbește cu ”frate”. Substantivul ”frate” definește mai mult decât o relație de rudenie între două persoane. Sugerează o apropiere, impune o relație de egalitate și chiar de complicitate între participanții la dialog, îndeamnă la empatie. Dar ”vere” nu înseamnă chiar nimic. Să fii vărul cuiva e ca și când ai fi tizul cuiva: e complet irelevant în relația dintre voi. Verii pot să se iubească, să se urască, să-și fie unii altora indiferenți sau să nu se cunoască deloc. Ce, am un văr? Bine, înseamnă că mătușa aia de-a paișpea a lu mama nu a mai făcut avortul ăla când zicea că… mmmmmda! Am un văr. Așa, și? Deci ”vere” e mai inexpresiv și mai stupid chiar și decât ”frate”, ”nene”, ”coae” sau ”boss”.

Și să nu uit, tot în legătură cu diferențele dintre sudul Olteniei (Mehedinți, Dolj, Olt) și nord (Gorj, Vâlcea): n-am întâlnit aproape nici una dintre mărcile recunoscute unanim ca fiind ”oltenești” în copilăria sau adolescența mea. La noi în familie, de pildă, nu se mânca praz și nu se bea zaibăr. Ba chiar aș îndrăzni să spun că nici nu prea se găseau chestiile astea în Motru, iar Motru, sunteți sper de acord, nu e chiar un oraș cosmopolit și refractar la valori precum conservatorismul.

În schimb, mândria prostească le e comună tuturor oltenilor. Chiar și eu dețin mândrie prostească din belșug; dacă nu mă credeți, uitați-vă cu ce ton arogant și atotștiutor am scris acest text.

21 thoughts on “Oltenii din sud și eternii lor veri

  1. Combinatia gourmet-taraneasca de praz gatit cu masline, brinza de Novaci, piine facuta-n tzest si zaibar sa pisha pe canard a l’orange, coq au vin si alte d-astea. Nu-s oltean dar tre’ sa recunosc ca la mincare, beutura si pizda, numai moldovenii sint mai jmekeri ca voi. Nu mai fi prost si bucura-te de specificul local! PS: nu uita sa-l speli bine inainte.

    1. ba, umbla o vorba urita ca prazu´a fost adus pe meleagurile dacilor liberi de catre soldatii germani in primu´razbel. Da´sunt absolut de acord cu specificu´local, mai ales cu vinu´.

    2. “cobinatia gourmet-taraneasca se pisa pe canard a l’orange”? Si mai zici sa nu-ti umple lumea frigiderul. Mai scoate-ti dopul macar din cand in cand, fiindca te paste combustia spontana!

      1. gifule, tu nu obosesti niciodata! Esti prost continuu si te incapatinezi sa ne arati ca moartea e singura chestie care te poate opri. Macar de Pasti ia si tu o pauza.

  2. Olele, muică, bre, nea Manţog! Mă dăduşi dreacu’, vericule, fi-r-aş nărod! Cum să nu mănânci praz, bre? Hai, nu te mai subestima atâta! Eu zâc altceva: cu cât te duci mai la nord, cu atât mai nărozi, fi-r-ar starea lor a dracu’ dă moldoveni! Unde se consumă cel mai mult alcool în familie şi cea mai puţină pastă de dinţi? În Botoşani, vere!

  3. de fapt mandria prosteasca ii face pe olteni sa vorbeasca cu “vere”. Bucuresteanul vorbeste cu “frate” pentru ca stie ca toate femeile sunt curve, asa ca exista o mica posibilitate ca el si partenerul de dialog sa fie frati. In schimb, olteanul foloseste “vere” pentru ca toate oltencele sunt curve, in afara de ma-sa, prin urmare ei pot fi doar veri. De aia nu exista jignire mai mare decat sa i te adresezi olteanului cu “frate”.

  4. Cunosc o tipa din Olt. Ii este imposibil sa-si ajusteze volumul. Cand mergi cu ea in metrou, toata lumea se holbeaza. Si gesticuleaza constant si agresiv, ar putea sa-ti povesteasca cel mai banal lucru si zici ca vrea sa te bata. Pentru un timp am crezut ca are vreo problema neurologica. Am intrebat-o si mi-a zis ca nu, e din cauza ca e olteanca. Nu am crezut-o dar am avut si eu ocazie sa trec prin tinutul intunecat numit Olt. Toti erau la fel. I say we nuke the place.

  5. Vericule Mantzy, orasul Motru e unul inventat, unde a venit lume din tara …
    Praz sigur vazusi si mancasi in Motru.

  6. Greu de ierarhizat nivelul prostiei detinut de taranii din sudul agricol vs minerii si mocanii din gj si vl.
    Toti o apa si un pisat.
    Iar despre mandrie…o sa urmeze.

  7. si la noi in sat se zice ” domnu’ “, da’ e la fel de neplacut. crecă tine de intonatia aia de taran.

  8. Sunt sarb nascut in oltenia. Nu cunosc nici un oltean din Craiova care sa vorbeasca cu “vere” si prefectul simplu este folosit corect.Poate ai trait tu printre tarani ca asa pare .La tara asa se vorbeste dar la oras (am cam fost in toate orasele din oltenia) nu auzi “vere” sau “dedei”.”Dadui” se foloseste si la gramatica invatate de mine este perfect corect fiind un trecut apropiat asa cum se invata in gramatica limbii romane.Cat despre “zaibar ” in toata oltenia se spune “vin” la “vin” doar in zona Bailesti-ului se spune “zaibar” datorita unui soi de srugure care face vinul foarte imchis la culoare si foarte greu de baut. “Oltenii nu sunt oricum cei mai inteligenți români” Henri Coandă s-a nascut in satul Perisor la 30 Km de Craiova.Este suficient de inteligent pt tine Henri Coandă ?

    1. tu esti asta, ma? Te dai sarb, parca nu stiu eu ca esti ungur?

      Jurnalul unui ungur ajuns prefect la olteni:

      Ziua 1: Cred ca azi fost zi liber la ei. Nu venit niciuna din angajat.

      Plimbat prin biroul meu lung si lat. Deschis fiset acte oficial dar plin de o bautur tulbure. Oare unde tinut la ei dosare?

      Ziua 2: Nu fost ieri zi liber. Verificat in calendar, Fost miercur. Poate nu lucreaza miercur la ei! Dar nici azi nu venit!?! Am vrut dau telefon, dar nu am gasit agenda …. Toate sertarele plin cu acel bautur tulbur…..

      Ziua 10: Azi fost un secretara care zis ceva care nu inteles la mine si plecat nervos! Oi, oi! Gustat o pahar din acel bautur tulbur gasit in seif … Putin acrisor…

      Ziua 20: Aici nimeni nu vorbesc ungureste. Toti nervos ca nu pricepe la ei.
      Oare e ,politic, corect sa invat eu romanesc? Hm, bauturul acela tulbur nu e chiar rea.

      Ziua 30: Descoperit intamplare un caset cu muzica folcloric si prinde bine sa ivat romaneste. Azi putut spune unei director apa-canal-investitii europene:” Dunare daca n-aveam / Jiul , Dunare-l faceam la noi!” Simpatica baiat. Am baut cu el, putin, din acel bautur tulbur exceptional …

      Ziua 100: La ce dreacu sa muncesti in fiecare zi? M-am dat lovit si am drojdit niste zaibar cu nea Stelica, subprefectul.

      Ziua 200: Fatal, treaba merge bine unsa. Fura toti in prefectura. Puseram un CD cu Maria Dragomiroiu si ne facuram muci. L-am trimis pe Stelica la Segarcea , dupa doua vedre de molan, sa nu ramanem pe uscat.

      Ziua 300: Nenica, astia din UDMR char ma enerveaza. M-au sunat de la partid, sa ma intrebe cum stau cu nu-s-ce investitie. O sa-l sun pe Stelica, cand s-o-ntoarce cu cisterna de la Panciu.

      Ziua 350: Mimisor, secretara zice ca ma tot cauta unii din UDMR. Am pus-o sa le zica ca sunt intr-o sedinta. Sanchi, batuse Craiova acasa si ne facuram pulbere. Ce treaba au ungurii cu Mehedintiul?

      Juvete Attila

    2. Lasă bei, Dannnny, tu tre’ să fii o excepţie, un olteano-sîrb rătăcit în fix mijlocul elitei craiovene (formată din 50 de inşi), care miros numai băşini dinspre Bucureşti. Şi nu cunoşti nici un oltean care să vorbească cu “vere”, din Craiova, pentru că cei care-o fac (adică 95% din locuitorii Craiovei) sînt veniţi din Teasc, Galicea Mare, Cîrcea, Moţăţei şi alte metropole de gen, şi nu-s din Craiova, doar locuiesc permanent acolo. 😉

  9. Singura asemanare dintre olteni si italieni e femeile, care sunt mai destupate la minte ca barbatii. Pana si Minculescu a zis ca nu mai calca in tara lui.

  10. I.D. Sirbu despre evrei si olteni

    Olteni și evrei. „Trei lucruri trebuia să înțeleg: că acest oraș (Craiova) nu asimilează pe nimeni – și nu se asimilează cu nimic. Că orice strein al locului rămâne strein pe viață, și chiar după aceea. Că nu e vorba de un șovinism local, egoism tribal sau xenofobie dialectală: ci de categorii arhaice, rasiale, istorico-amorale veșnice. Evreii sunt o seminție dificilă: oltenii – ei între ei – sunt evrei la cub plus încă ceva. Sau: minus cultura, vechimea. Legea. De altfel circulă pe aici o răutate legendară, cum că Traian și-ar fi lăsat legiunea recrutată în Iudeea, între Olt și Jiu… Caracterul debruiard, comersant, șmecheresc cu orice preț (și în orice condiții) ar putea să fie un argument pentru această teorie… Față de Iași, de pildă, aici nu au putut viețui decât un număr jalnic de mic de evrei bogați (pe cei săraci, îi mâncau de vii, fără sare și piper). (…) Am cunoscut, până în 970, câteva exemplare fosile: erau triști, bețivi, darnici, sentimentali, neadaptați, foarte nefericiți, deși oltenii, în mare, nu sunt antisemiți. Nici un evreu nu a fost lăsat să apuce un post de șef (în presă, teatru, critică literară): concurența cu spiritul de parvenire al localnicilor îi depășea. La mare distanță. (Au și plecat, sinagoga li s-a dărâmat, prin cimitirul lor, doar eu, promeneur solitaire, filosofez despre deșertăciune.”

  11. Orasul (comuna) Motru este cat gara din Craiova .Traiti acolo ca in jungla.Mai lasa-ne coaie cu balivernele astea de 2 lei. Ca esti tu un taran frustrat din Motru,este partea a 2-a .Doar si doar prostii vorbesti.Probabil ca a ajuns un taran din Motru sa se dea o tura cu metroul bucurestean si s-a gandit sa-si vorbeasca de rau tinuturile .

  12. Ba,oltean ,ardelean,moldovean…nu conteaza! Cat despre tine,cel care ai scris textul,esti un figurant si uiti de unde ai plecat.Fiecare regiune are stilul ei de a vorbii si oboceiurile ei.Esti mai prost decat prevede legea,Vere !

  13. o intreabre: cei din Slatina sunt olteni, dar cei din socrnicesti? ca e unii care zica ca doar aia din stnaga Oltului sunt olteni. Si inca ceva secuii din Harghita pe unde trece Oltul sunt olteni?

Leave a Reply

Your email address will not be published.