Catedrala BMW din Motru

Catedrala BMW din Motru

catedrala-motru_af90f43f8ec610După ce timp de decenii a reușit s-o ducă bine-mersi, cu o singură biserică și aia amplasată undeva în afara orașului, între stația peco no name și restaurantul șoferilor, Motrul s-a primenit, de câțiva ani, cu un lăcaș de cult nou. Oamenii din oraș îl alintă ”catedrală”. Nu știu dacă e într-adevăr catedrală sau doar o simplă biserică și nici ce face diferența între ele. Habar n-am dacă Dumnezeu e mai prezent sau dacă se simte mai bine în catedrala din centrul orașului, dar cu siguranță reciproca e valabilă: oamenii simpli sunt mai prezenți în viața lui Dumnezeu, pentru că catedrala (cacofonie acceptată, sau ceva) a fost trântită, într-un suprem avânt habotnic, fix între niște blocuri care până atunci se bucurau de lumina soarelui la apus, așa cum se bucura și terenul de fotbal dintre ele, acum desființat.

N-o să mă apuc acum să spun că mi se pare o blasfemie să blochezi lumina solară ca să favorizezi lumina divină, din moment ce soarele, așa neadulat cum e el, a făcut mult mai multe chestii concrete și esențiale pentru omenire decât a reușit Dumnezeu, în scurta (!) istorie a timpului nostru, ca specie. Pentru că, pe de-o parte, faptul că Motru are acum două case ale Domnului este un lucru bun. La biserica veche era măcel de Paști. Cred că doar dacă se prezenta Iisus însuși, 2.0, cu niște bling-blinguri pe cârpa aia, ar fi putut veni un puhoi mai mare de oameni în noaptea de Înviere decât de obicei. Și nu să fi venit așa, degeaba, ci să fi transformat și vreo două butoaie de apă în roze, plus unul în cola. Dar, cum spuneam, era foarte aglomerat și fără ca micuțul nostru oraș să fi fost vreodată martorul celei mai neînsemnate epifanii. Conform bunei tradiții ortodoxe, și la Motru se aplică treaba aia cu, pentru a ajunge la ceruri, trebuie mai întâi să te calci în picioare pe pământ.

Am fost și eu de 2-3 ori în școală și liceu, cu turma. Fire mai pragmatică și iubitoare de materie în dauna spiritului, nu mi s-a părut o treabă avantajoasă. După ce îmi erau învinețite coastele, ochii și tibia în învălmășeala norodului care stătea să ia ”paște” (niște cubulețe uscate de pâine, mă scuzați), după ce îmi pârleam mustățile cu lumina mânuită necorespunzător de către niște credincioși fără cele mai elementare noțiuni de PSI, m-aș fi așteptat ca Dumnezeu să-mi răspundă rugăciunilor ceva mai des și mai precis. Nu s-a întâmplat, însă, nici să fut înainte de sfârșitul clasei a unșpea, nici ca tata să primească o moștenire de la o mătușă bogată de care să nu fi știut nimic pân-atunci, nici măcar să-mi schimb junghiul ăla de calculator care-mi năștea cele mai aprige complexe, când colegii povesteau cum joacă NFS sau Age of Empires 2, jocuri care pe sistemul meu nici măcar nu se instalau (darămite să mai și ruleze), fără îndoiale rănite în amorul propriu de pretențiile mele de a mă bucura de ele în asemenea condiții precare.

Dar poate nu știu eu ceva. Credeți că rugăciunile mele erau nițel cam materialiste? Poate nu așa se face. Ce cere omul lui Dumnezeu, de obicei, când se roagă? N-avem voie bani? Sănătate, putere de muncă, mă rog, asta se înțelege, dar nu-mi spuneți că doar pentru astea a fost nevoie de două biserici în oraș.

Ei bine, ajunge cu sănătatea și-atât. Gata, tati! Nu mai merge așa. Acum am făcut o biserică mai mare și mai frumoasă. Am dat de lucru la nu-știu-câți preoți și diaconi și clopotari în plus. Am slăvit pe Domnul mai zgomotos și mai ceremonios. Avem catedrală, totuși. Mi se pare corect ca și rugăciunile noastre, ale motrenilor, să-și permită să fie ceva mai arogante. Mă voi simți persecutat, în credința mea, dacă mă duc la catedrală mâine seară și în următoarea săptămână pronia nu consideră de cuviință să-mi faciliteze obținerea (nu contează cum) unui BMW din ultima gamă, dacă se poate diesel și cu interior în piele, mulțumesc Doamne. Dar nu sunt egoist. BMW-uri pentru toți cei care merg mâine seară la catedrală! Așa mi se pare corect. Promitem să ne străduim mai mult cu înghesuiala și să luăm câte 8 lumânări de om. Altfel, dacă cererea nu ne e ascultată, mă voi vedea obligat să-l invidiez în continuare pe fiul patronului celor două supermarketuri din oraș, pentru pioșenia lui superioară. Unde pizda mă-sii s-o ruga ăla, că e deja la al patrulea BMW!?

 

9 thoughts on “Catedrala BMW din Motru

  1. Pai vezi ca nu stii sa te rogi! Auzi, bmw…
    Mai bine mergi la sigur si roaga-te sa castigi la pariuri. Vezi ce simplu e?

  2. catedralele pentru oameni se fac pe terenuri de fotbal, cele pentru Dumnezeu se fac in inima. oricum, e bine sa ai catedrala in mijlocul oamenilor daca toti sunt de acord cu asta. daca nu, mai bine sa fie intr-un loc in care sa nu deranjeze firile romantice sau somnatice ca atunci nu provoaca sentimente crestinesti. locuiesc langa o biserica pentru ca locul bisericii era acolo dinainte de nasterea bunicilor si ori clopotele nu sunt prea puternice, ori fereastrele sunt bine izolate, ori pur si simplu am somnul adanc, ca nu-mi aduc aminte sa ma fi deranjat somnul de dimineata vreodata.

  3. Mantzy, tu ai o problema de concept. Daca te rogi la biserica pentru castiguri materiale nu primesti nimic. Mai bine furi si pe urma te rogi pentru iertarea pacatelor, asta functioneaza de fiecare data.

  4. patronul ala munceste, ba, nu ca tine scarta-scarta pe hartie si faci misto de oameni fara sa produci ceva concret. daca ai munci si tu, ai avea macar un be em dubluveu (cum zicea nea Michi), fi-r-ai tu sa fii de ‘ntelectual!

  5. te citesc din cand in cand si trebuie sa-ti zic ca_cateodata chiar esti amuzant… dar aici nu esti cu nimic mai presus de mircea badea: umor de coada de lopata tiganesco-oltenesc …

    ai putea sa te duci cu bmw-ul la mare dc iti asculta cel de sus rugaciunilii

  6. Imi place mie chestia asta la ortodocsi..mituirea lui Dumnezeu pentru favoruri.(asta la general vorbind caci sper ca m-am prins cat esti tu de ortodox, deci nu vorbesc la adresa ta ci paralel cu subiectul). Nu se duce drept credinciosul la beserica sa zica si el “multam Doamne, cat am asta e si hai sa ne-auzim de bine”Noooo..credinciosul-oasa se duce cu jumate de pensie sau salariu( deci ce-i mai ramane de mancare) ca sa ceara ceva. Te platesc ca sa-mi dai. Deci S.A. Isus Christos .Halal credinta.Eu l-as da in judecata in locul lor..macar pe popa, nu se da el vocea lui dumnezeu pe pamant…pai stai tata ca nu doar la covrigi si nunti inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.