Viața e grea și s-ar putea să nu treacă

Viața e grea și s-ar putea să nu treacă

E greu să ai prieteni atât de deștepți ca unii dintre prietenii mei, câteodată. Mai ales când stai cu ei la discuții lungi. Foarte obositor, riști de asemenea să te îmbeți. Conversația curge plăcut și spectaculos, toată lumea află lucruri noi și asta este reconfortant, dar niciodată nu reușești să ajungi la un acord sau să tragi vreo concluzie în chestiunile cu adevărat importante, așa că per total e o experiență destul de frustrantă. Niciodată nu stabilim dacă Dumnezeu există sau nu, de pildă. Nici măcar cu teoria evoluției nu putem să ne înțelegem. E greu să argumentezi valabil în fața unor oameni care au citit mult mai mult decât tine și o neagă, de exemplu. Așa că te duci acasă și nu dormi, gândindu-te că vor fi și lucruri mai rele decât nopțile nedormite, înțepăturile de inimă sau câini care-ți mor în brațe. De pildă, că dacă prietenii tăi nu se înșală, cel mai probabil vei ajunge în iad pentru eternitate. Heh, și tu credeai că nu e nimic mai rău decât răul de după beția din bere.

E greu să te uiți la Haneke. Te și întrebi cum poți să explici fizic, bazat pe evoluționism și nu pe existența spiritului, că stomacul ți se strânge la fel când simți brusc că te-ai îndrăgostit ca atunci când te uiți la, să zicem, Funny Games (n-am văzut decât remake-ul în engleză, dar e aceeași chestie). Senzația e identică, Haneke îți injectează dragoste în stomac și ură în minte (nu discut aici ce-i aia minte, dar să zicem că e o convenție universală că aceasta rezidă în creier). Genial în simplitatea și cruzimea lui calculată, Funny Games este mai mult decât o palmă (aici am făcut o trimitere abilă la intrigă, sic!) dată Hollywod-ului. Este o serie nesfârșită de pumni dați în stomac. Eu mi l-am încordat atât de tare pe al meu încât pare-mi-se că o să fac febră musculară, mai am puțin și recomand Haneke pentru aerobicul de dimineață.

Dar există și lucruri mai grele decât discuțiile în contradictoriu cu oamenii inteligenți, gândul că suntem singuri în Univers, filmele lui Haneke sau pumnii primiți în stomac. S-ar putea să fie cel mai apropiat lucru de senzația de iad pe care-l poți experimenta în existența ta terestră: acesta este uitatul la Mircea Badea. Mircea Badea nu este foarte inteligent și de aceea crede că oamenii suferă din cauza unui sentiment de invidie atunci când domnia sa se laudă ca un copil de 5 ani cu câte mașinuțe are. Dar e fals. De fapt, Badea îți trezește ceva mult mai urât. Nu ar avea cum să fie invidie pentru că, din motive evidente persoanelor cu IQ peste medie, nimeni nu ar vrea să fie Mircea Badea. Nu e invidie, așadar, ci sentimentul acela profund de nedreptate pe care-l ai când horror-urile nu au happy end. Întocmai ca-n filmul lui Haneke, să-l vezi jubilând pe un personaj care în orice univers acceptat nu poate fi decât băiatul rău este dureros.

Și atunci le pui pe toate cap la cap și-ți spui că faptul că Mircea Badea există și chiar este un individ prosper și apreciat este însăși dovada inexistenței lui Dumnezeu. A altuia decât a lui Dan Voiculescu, adică, care Voiculescu este o forță supremă în care creștinul Mircea crede cu tot sufletul său (și ăsta s-ar putea să fie tot în minte; sau poate în stomac?) mic. Dar tot Mircea Badea este și dovada că nu există cu adevărat o evoluție, așa că din nou creaționismul trântește ușa de perete și dă buzna în discuție. Și ajungi de unde ai plecat. La încă o dilemă, încă o discuție cu prietenii și încă o notă umflată. ”Ăștia vorbesc despre Dumnezeu, Jeni, mai bagă-le 10 halbe acolo, că ori nu se prind, ori îți vor fi recunoscători că le-ai oferit o scuză bună.”

12 thoughts on “Viața e grea și s-ar putea să nu treacă

 1. Păi, cred că tot creaţionism a fost, dar la momentul când a fost căcat Badea, Dumnezeu fusese suspendat că încălcase Constituţia sau Biblia şi venise la butoane vreun interimar cu urdori la ochi.

 2. Dumnezeu exista, dar se mai odihneste si el. In pauzele astea cind bea o bere si vrea sa se distreze, ii face pe alde Badea, Cezar Ouatu sau EBA. Astia sint missing link-ul pe care il tot cauta Darwin si nu l-a gasit. Pe vremea lui inca nu se nascusera, dar Dumnezeu in bunatatea lui nesfirsita i-a adus pe lume ca sa fie multumiti si evolutionistii si sa nu se mai certe lumea. Baga doosute de albitura cu castraveciori ca sa-ti revii si da-i in pula mea de filosofi. Peace, man!

  1. Mantzy , nu te lua dupa carcotasu` asta ! Albitura da ! castraveciori nu !!! , ca o sa crezi ca Pamantul s-a apropiat de Luna !!! Albitura cu bulion de la bunica-ta. Atat.

 3. daca aia au citit mai mult decat tine, sau pula mea, mai mult decat un adventist, si neaga teoria evolutiei, fute-i in gat, sunt atat de prosti incat nu merita sa strici nici macar o betie cu ei.

 4. mantzy la calculator, jucand C.S.

  – puisor, vino la masa!
  – ok, mama, acuma vin!
  – ba tampitule, eu sunt nevasta-ta, nu ma-ta!
  – aileu, bagamiaspula, ce repede a mai trecut copilaria!

  1. descrie-mi, te rog, momentul in care chestia asta a sunat amuzant in capul tau. cu lux de amanunte: unde erai, ce faceai, cum te simteai, ce sloboz era, in general, cu tine.

 5. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

Leave a Reply

Your email address will not be published.