Folosești proiectoarele când nu e ceață? Ești un cocalar prost.

Folosești proiectoarele când nu e ceață? Ești un cocalar prost.

Când eram copil, eram foarte cocalar. Mereu insistam ca tata să aprindă proiectoarele noii noastre Dacii, dotată, spre marea mea fericire, cu asemenea minuni ale tehnicii moderne. Mi se părea că sunt șmecher, îmi păsa de cum sunt privit pe stradă, îmi imaginam că oamenii din trafic se uită după mașina noastră și-și înjură în bărbi, invidioși că familia înstărită cu Dacie bleu a atins acel grad de civilizație și bunăstare necesar ca să-și permită să aprindă proiectoarele pe drumurile publice. Și încă la început habar n-aveam că există niște ”proiectoare” și în spatele mașinii, adică niște stopuri care luminează puternic, aproape ca farurile, doar că răspândesc o superbă lumină roșie. Când am aflat, am fost de două ori mai bucuros și mai nerăbdător să fac bolidul cât mai vizibil pe drum. Apăsam mereu butonul ca să aprind stopurile de ceață, când tata nu era atent, pentru că, spre exasperarea mea, nu mă lăsa să aprind chestii în plus și-mi spunea că-s țăran. Dar uneori îl păcăleam: nu realiza că butonul este apăsat și mergeam așa, sute de kilometri, cu stopurile de ceață aprinse și cu mine rânjind satisfăcut pe bancheta din spate. Uneori mă întorceam înspre lunetă să văd dacă șoferii din spate admiră vrăjiți feeria luminoasă de la curul bijuteriei noastre pe patru roți. Până când într-o zi am mers atât de mult cu stopul acela strălucitor aprins încât căldura emanată de el a topit plasticul care îmbrăca becurile din spate ale bietei Dacii.

Dar nu din cauza asta m-am lăsat de mania aprinderii tuturor becurilor de pe mașină, ci pentru că între timp am împlinit 12 ani și mi-am dat seama cât de penibil eram. De aceea, când fac drumuri mai lungi prin România îmi vine mereu să fac zeci de plângeri penale, mai ales pe autostradă. Sunt scandalizat și foarte speriat. Aparent, un procent semnificativ din totalitatea șoferilor români nu au împlinit încă 12 ani. Nu la minte, în orice caz.

 

27 thoughts on “Folosești proiectoarele când nu e ceață? Ești un cocalar prost.

  1. Bai ostene, alea ar trebui folosite si in miezul miezii zilei. Alea nu-s ca sa vezi mai bine (ziua), ci ca sa fii vazut. Sa inteleag cat mai repede cretinul intrat pe contrasens ca se apropie de fata ta, nu de spatele tau.

   1. Tre’ folosita faza de intilnire si ziua NUMAI pe anumite categorii de drum: autostrazi, drumuri expres si drumuri europene, daca e sa fim foarte precisi. Asta daca n-ai o masina fabricata mai recent prevazuta cu lumini de zi, care se aprind automat la punerea contactului.

  2. Nu, nu e acelasi “principiu”. Esti mai cocalar daca nu le folosesti decat daca le folosesti. Si daca taceai filosof ramaneai.

  3. Bah, daca am nevoie de lumini sa ma vada lumea mai bine, care e problema cu proiectoarele? Si atentie, eu zic de proiectoare, nu de stopuri de ceata.
   Proiectoarele e puse pe masina sa te vaza lumea mai bine pe ceata.
   Daca nu e ceata, te vor vedea de 2 ori mai bine. Si alea nu orbesc alti partecipanti la trafic.

   Da’ io cred ca asta micu’ e ofticat ca masinuta lui nu are.

   1. Inceteaza s-o mai faci pe dobitocul, sunt destui adevarati deja! Cum adica nu orbesc alti participanti la trafic? Daca nu orbesc, de ce aveti frigiderele pline toti astia cu proiectoare aprinse?

    1. Mai bine cu frigideru’ plin decat sub un tir, zic io.
     Si proiectoarele nu orbesc. Nu stiu ce masini conduceti voi, da’ ale mele nu deranjeaza pe nimeni. Pe testate.

 1. Dar de ăia care merg noaptea prin oraş cu proiectoarele pornite şi fără faza scurtă, doar cu poziţiile, ce aveţi de zis?

 2. Mantzy, p-asta ai nimerit-o.
  Cum recunosti in strainezia un cocalar ruman? Merge numai pe banda din mijloc si mai ales are “ceata” aprinsa, in special spate…ca de, e mai bine văzut asa. Eroare coaielor, asa sinteti mai injurati.
  Ceata pe față e doar pt condiții de ceata sau ninsoare deasa…in rest, in multe tari europene, e ilegal sa ai aprinsa. Mai ales pe ploaie e unsoare la suflet sa ai un astfel de mangot chior in spate. Asfalt umed, lucios ca oglinda, halogene foarte jos puse…efectul e feeric.
  Exista si o categorie specială de cretini, care nu stiu care e ceata pe fata, asa ca fie aprind ambele, sa fie siguri, fie, de exemplu la VW, trag de comutator si nu stiu ca primul stop e fața, pina la capăt intra si spatele.

  1. bravo coaie imblanite. intr-un mod foarte suptil ne-ai spus ca de la munca ti-au dat pe mana un VW. cand o fi vorba de telefoane sa ne explici de ce se tine telefonul in husa la cureaua de brau

 3. ba mantzoace, cu proiectoarele am inteles, da sa nu-mi zici ca nu esti de acord nici cu cutiile de oua kinder pe antena sau micul altar cu cruciulite si icoane insirate cu ventuze pe parbriz. sa stii ca oltenii sint popor razbunator, te gasesc si-n gaura de sarpe.

 4. bai fratilor care mergeti cu proiectoarele aprinse: sunteti cocalari. Punct. Alea e facute pentru ceata, nu sa le aprinzi noaptea pe timp senin, ca ti se pare tie, asa, ca vezi mai bine (tzeapa, alea lumineaza mai mult lateral si doi metri in fata) sau esti mai jmeker. De fapt asta si esti, un jmeker.
  In alte tari daca te prinde politia cu cocalarisme din astea iti de amenda.

 5. Problema vitala de altfel. Niste basini de proiectoare care abea se vad “ne orbesc”. Ca maimuta cand n-are ce face va scarpinati in cur pana va da sangele ca sa aveti ce obloji dupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.