Incredibila poveste a muștelor mici

Incredibila poveste a muștelor mici

De o bună vreme încoace, camera îmi este invadată de muște mici. Așa le ziceam eu. Muște mici. Niște zburătoare mult mai lente decât muștele și de dimensiuni ceva mai reduse. Un fel de fluturi mai puțin bezmetici. Pe scara insectelor, chiar mi se păreau inteligente. Conviețuiam în bună înțelegere cu ele fără să știu cu exactitate cărei specii aparțin, deși aveam o teorie… Hop! Chiar în timp ce scriu acest text, prin fața ecranului laptopului zboară pașnic o muscă mică. O prind în căușul palmei, dar n-o omor. O agit un pic și-o las să plece. Zboară în zig-zag câțiva centimetri. Îmi imaginez că râde și ea de șăgălnicia gestului. Așa ne jucăm noi. Am multe muște mici.

La un moment dat, o fată care a avut un răgaz nesperat (ținând cont că era la mine în pat) a ridicat fascinată un deget, arătând un punct nedefinit, spre tavan: ”Ce-i asta?”. Mi-am dat seama că se referă la o muscă mică. I-am explicat teoria mea: ce tocmai vedea bâzâindu-i prin față era un pui de muscă. ”Vezi tu, undeva, în camera mea, e o regină muscă, sau o maternitate de muște, sau poate chiar un laborator secret care produce muște pentru armata americană. Tocmai de aia am plină casa de pui de muște. Pacifist și panteist cum mă știi, nu le omor. Mai ales că nu-s enervante și nici scârboase ca muștele mature. Sunt copii de muște. Cum să omori niște copii?”.

Adevărul este că eram mândru de puii mei de muscă. Câteodată mă mai miram că nu văd nici o muscă adultă în cameră. Chiar așa, îmi spuneam, le port atâta grijă și respect, și totuși nici un pui de muscă nu ajunge la maturitate? Alteori mă întrebam de ce muștele sunt atât de lente când sunt mici. Teoretic, copiii fiecărei specii sunt măcar mai energici, dacă nu cumva chiar mai agili decât adulții. Dar teoria mea cu puii de muscă era mult prea rotundă și prea înduioșătoare ca să renunț la ea. Vă imaginați, sper, cum mi-a fost zguduit tot sistemul de valori atunci când fata a îndrăznit să comenteze:

– Dar astea nu sunt muște!
Am ridicat o sprânceană.
– Cum să nu fie muște?
– Păi ți se pare ție că seamănă cu muștele?!
– Zboară și bâzâie! Le vezi picioarele, ochii, sau cum îți dai seama că nu seamănă?
– Nu sunt muște.
– Dar ce sunt?!
– Sunt… molii!

A fost îngrozitor. Atunci mi-am dat seama că eu habar n-aveam cum arată o molie în realitate. Panicat, m-am dus direct la șifonier și l-am deschis. Muștele mici s-au răspândit care încotro, într-o efuziune bâzâitoare (deschid dulapul rar, vă dați seama cât de bucuroase erau să vadă lumina camerei). Deci așa arată niște molii în realitate! Mi-am verificat hainele. Nu au fost ele nici când le-am cumpărat de la second foarte noi, dar de data asta parcă prea erau găurite și uzate.

De atunci, relația mea cu fostele muște mici s-a degradat definitiv, ca în orice relație care se bazează, până la un punct, pe nesinceritate. Acum profit de lentoarea lor ca să le ucid fără milă. Când le prind în pumn, nu le mai dau drumul decât atunci când sunt molii presate. Și, în timp ce strâng nemilos pumnul, ca personajul negativ al Elenei Farago, îi spun, înciudat:

– Cristoșii mamii tale… Te dădeai muscă mică, hai?!

24 thoughts on “Incredibila poveste a muștelor mici

 1. Sincer, nu stiai nici cum arata o musca. Ai trait o minciuna toata viata.
  Noroc cu femeile astea ca te mai desteapta si pe tine din ignoranta datorata traiului in Motru!

 2. Poti sa lasi sticlele de plastic in care’a fost vinu’ de tara de la tac’to, imprastiate prin casa si atunci adevarata drosophila melanogaster va veni la tine.

  1. Tot așa se plângea și prietenu piticigratis. Cică i-au trimis ai lui 2 litri de iagărmaistăr făcut în casă, din borcanul de pe balcon, și a venit o drosofilă de asta și a ras tot. Periculoase, într-adevăr.

  1. ahaha, incredibil, vai cat de prost si-a montat ma-ta steriletu! ahaha, incredibil, esti mai proasta ca alexandra, intr-adevar…

 3. Ei, aici se va vedea puterea presei în România. Ia tu sub braţ un teac de reviste Kamikaze şi pune-le în şifonier, printre pulovere. Poate că articolele voastre nu au efect asupra lui Cătălin Voicu, Ponta şi alţi infractori, dar moliile sigur se vor declara învinse.

 4. Alea fraiere nu sunt molii sunt must mici de la flori . Vezi ce floare cu radacina putreda sau panant dubios ai pe acolo.

 5. Mantzy, cam așa vrei să le spui tu iubitorilor ce câini să se trezească dracului din crescutul de bestii la sân. Dacă n-ai intenționat asta, deși eu cred ca da, nu mai contează, le spun eu. Între ceea ce credem noi și realitate diferența e că cineva, ceva va fi mâncat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.