IN-CRE-DI-BIL! Am găsit unul mai prost decât mine, așa că-l fac de râs pe internet

IN-CRE-DI-BIL! Am găsit unul mai prost decât mine, așa că-l fac de râs pe internet

Nu mi-am propus nimic pentru 2013. Nimic nou. Continuu să fiu antipatic și sincer, în orice caz. Iar asta nu-i deloc bine pentru proști. Dar ce e prostia, mă veți întreba, desigur. Și de unde știu că nu sunteți și voi, ăștia care sunteți de acord cu mine, proști. De fapt, de unde știu că nu sunt eu însumi un prost? Ei bine, țin să vă liniștesc. Prostia e ca părul din fund la adulți: poți s-o ascunzi foarte bine deseori, dar asta nu înseamnă că nu există. Cu toții suntem proști. De la această axiomă trebuie să pornim cruciada. Secretul este să luptăm fiecare împotriva acelora mai proști decât noi. Odată ce am recunoscut noi înșine că deținem o anumită cantitate de prostie (înmagazinată în corp, după umila mea părere, imediat lângă suflet) ne vom da lesne seama care-s ăia mai proști decât noi. Și le atragem atenția în privința asta. Primul pas înspre diminuarea prostiei este acceptarea ei.

Așadar sunt un prost, oameni buni, dar nu mai prost decât ziaristul Cosmin Nițoiu de la percutantul ziar lugojean Redeșteptarea.

Permiteți-mi să vă redau o bucățică din antologicul text cu titlul ”REVOLTĂTOR! Un tânăr alcoolizat s-a pozat călare pe o oaie în ieslea care simbolizează Nașterea Domnului!”:

”Noaptea de Revelion este prilej de dat în spectacol pentru unii dintre concetăţenii noştii. După focul de artificii organizat în Piaţa Victoriei, un tânăr aburit de alcool s-a gândit că i-ar prinde bine o poză cu una din oile aduse de la Coştei pentru a întregi ieslea de lângă Primărie care simbolizează Naşterea Domnului. Şi nu oricum, ci călare pe mioară. Nu a stat prea mult pe gânduri şi a sărit gărduleţul de protecţie, după care a prins mioara de coarne şi a suit pe ea ca la rodeo. Până să termine sesiunea foto, a fost alungat de către câteva persoane revoltate de atitudinea sa.”

Ca o regulă generală pentru aceia care vor să scrie fluent și frumos: regulile în scris, ca și în alte forme de manifestare a talentului, sunt niște tâmpenii. Gramatica e singura ce nu trebuie încălcată când scrii ceva. În rest, sunteți la liber. O regulă stupidă a roboțeilor care predau la facultăți care se presupune că ar trebui să-ți cultive talentul scriitoricesc este că repetițiile trebuie evitate, așa că se recomandă folosirea sinonimelor. Această regulă e un căcat (ca și regula cu evitarea cacofoniilor, că tot veni vorba, ce-aveți, bă, domnișoarelor de pension, cu cacofoniile?). Nu țineți cont de ea. E un căcat. Această regulă e un căcat, regula asta. Deseori, repetiția e chiar melodioasă, în text. În plus, folosirea sinonimelor stupide te poate face un omuleț penibil, așa cum substantivul ”mioară” l-a făcut pe Cosmin Nițoi.

Cosmin Nițoi e probabil fericit că a reușit să creeze un text în care să spună doar o dată cuvântul ”oaie”, dar să se repete cu sinonimul lui (și ăla aproximativ), ”mioară”. Deci nici n-a scris oaie peste tot, nici n-a găsit trei sinonime. Nasol. În schimb, și-a folosit din plin talentul la figurile de stil: ”a suit pe ea ca la rodeo” (comparație prin care autorul vrea să ne ducă cu gândul la tradiționalul sport spaniol în care un bou încearcă să-și mențină cât mai mult echilibrul călare pe un taur), deși ar fi putut spune la fel de bine ”a suit pe ea ca la echitație”, ”a suit pe ea ca la alpinism”, ”a suit pe ea ca la motociclism” ș.a.m.d. Sau poate chiar ”a suit pe ea” și atât. De ce nu, ”a urcat pe ea”.

Ca un tânăr ziarist ce se respectă, domnul Nițoi nu a uitat să fie și dojenitor cu concetățenii lui REVOLTĂTORI care ”se dau în spectacol” în noaptea de Revelion. Și n-a uitat (repetiție, sic!) nici să intre în minte subiectului său și să știe EXACT cum i s-a năzărit bețivului ideea să se suie pe mioaie: ”un tânăr aburit de alcool s-a gândit că i-ar prinde bine o poză […]”, apoi, după nici două fraze, același tânăr ”nu a stat mult pe gânduri și […]”.

Prima dată, Cosmin Nițoi a găsit motivul: tânărul s-a gândit că i-ar prinde bine o poză cu oaia. Nu l-a întrebat nimeni pe Nițoi de unde știe că la asta s-a gândit tânărul? Poate tânărul obosise și a vrut să se odihnească. Dacă ar fi alături doar ieslea lui Iisus (machetă, să ne înțelegem, pun pariu că n-au avut bani să-l aducă pe Iisus la Lugoj!), tu pe ce-ai sta, bă, Nițoi? Pe oaie, pe Iosif, pe Maria sau te pomenești că pe Însuși Mântuitorul nou-născut? Cum? Ai sta în fân? Ești prost. În fân e căcat de oaie. Tot machetă, ce-i drept, dar revoltătorii căcați de maidanezi sunt cât se poate de reali.

Apoi, Cosmin Nițoi și-a dat seama că omul a comis gestul ”fără să stea mult pe gânduri”. Dar de unde știi tu, Nițoi? Din câte ne putem imagina, cetățeanul putea să plănuiască vandalizarea oii cu șezutul încă de la Paște, sau poate chiar de la Crăciunul trecut. Simplul fapt că a făcut o tâmpenie nu exclude posibilitatea să se fi gândit mult la ea, că nici noi nu te-am acuzat pe tine că ți-ai predat relatarea la repezeală.

Și, apropo de reguli, văd că devin o regulă în captarea audiențelor bovine de pe internet titlurile astea cu majuscule, care majuscule ascund ori un superlativ, ori o ipocrizie, ori o țeapă, ori, în orice caz, un cuvânt-cârlig de doi lei cu rolul de a agăța curioșii care știu că un click nu-i costă aproape nimic. Mi se pare insuficient; or fi ei retardați, dar încep să se prindă. Pentru anul ăsta recomand despărțirea în silabe a cuvântului scris cu majuscule. Să nu ne ferim de cuvinte, deci: ”RE-VOL-TĂ-TOR!” pare mult mai revoltător decât un simplu ”REVOLTĂTOR!”.

PS – acum aștept să vină unul mai deștept decât mine care să-mi atragă atenția că și eu sunt un dobitoc. Mulțumesc.

27 thoughts on “IN-CRE-DI-BIL! Am găsit unul mai prost decât mine, așa că-l fac de râs pe internet

 1. Fara sa stau mult pe ganduri,aburit de aburii cafelei iti spun “ca ce”,numa’ziaristii de sentru are voie sa se dedea in spectacol?Astia de provincie is mai buoi?
  Sunt zeci de nitoi ca asta in toata tara care au adoptat marasmul si barbaria in scris.si sa stii ca ei nu-s destul de destepti sa o faca premeditat,cu discernamant.Ei pur si simplu atat pot si scriu cum s-ar pisa.Cu siguranta nu au pus mana pe vreun Pierre Bourdieu sau Tatiana Slama Cazacu si nu privesc realitatea presei ca niste gurmanzi media cum faci tu

 2. prost mai sunt si eu ca ma luai dupa titlul tau.
  …. nimeni nu merita atata tavaleala pentru un articol banal despre oi si boi….doar daca nu vrei sa-l faci celebru.

 3. am citit acum si PS-ul – banuiesc ca la mioara te refereai, dar nu mai inteleg ce e pe site-ul asta. te-ai pus cu testele de cultura generala pe noi?

 4. Manţoc, esti beat sau nu ai avut subiect! Ce draq ai şogunit penibilitatea asta de text şi ce rău ţi-o fi făcut persoana… Daca nu ti-as cunoaşte faţăul, aş zice că aşti tu ala călare pe oaie şi acum te răzbuni. Lasă prostiile!

  1. tu cauti revelatii de anu nou ..lasa-l in pula mea sa scrie ce vrea, doar n-ai zice ca i-a taiat lu nitoiu coaiele sa le-ndese in caltabosu de pe masa lu maica-ta

 5. SEN-ZA-TIO-NAL! Tine-te pe pozitii, proshtii vin tare din urma! Am si eu angoasele mele si mi-e frica_ca o sa-mi pierd locul de “prostul anului” fiindca sint impotriva lu’ Besescu.

    1. nu cred, avand in vedere ca parerile noastre destul de des coincid. Difera doar prostii care le comenteaza. Bine ai venit in club 😉

 6. Dar mai grav decît că bou’ ăla a încălecat oaia e că berbecul Niţoiu scrie aşa: “Noaptea de Revelion este prilej de dat în spectacol pentru unii dintre concetăţenii NOŞTII.” 🙁 Ceea ce-i caz de bac profesional, nu de facultate de jurnalism. Se-aude, coană Abramburico?

  1. Da-l draculi pa R, mie imi place pluralu’ cu iiiiiii! Traisca ai nostriiiii,cind citesc d-ashtea, simtz ca pot sa i-o bag pina-n prasele lu’ reforma invatamintului! Tanti Cati n-are voie la bagatea, ca-i batrina, da’ merita un calcio vecchio pa fatada aia pungita. O spoiala de renovare, ca mai e nitel si vine primavara.

 7. Imi place internationalizarea Lugojului: Coloman Wallish nu mai este Koloman Wallisch. Tot ce lipsea din ”poza” era un bar Acapulco :))

 8. Toata lumea e revoltata p-aci! Asa ca imi expun si eu revoltarea mea: sunt revoltat sa sunteti revoltati! Ce revoltarea mea!

  La multi ani si la cat mai multe revoltari!

 9. am văzut…
  ceva foarte plăcut…
  era… PROSTIA altcuiva
  mai mare ca a mea!
  lalalalala

  am văzut
  că MI S-A PĂRUT
  că prostia altcuiva
  e mai mare ca a mea…

  [nu trebuie să descoperiți cine a zis-o, nici să copy-paste în google să aflați, dacă știți de la bun început e bine, dacă nu, toate la timpul lor]

  ba pardon, retrag, aici merge aia: nu e prost cine-i prost, e prost ăla care-(NU, opțional!)mi place mie!

  mă contrazic, mai degrabă: prostul nu e prost fudul, pînă nu e și destul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.