Cel mai bun cântec de protest din ultimii 50 de ani

Cel mai bun cântec de protest din ultimii 50 de ani

În 2009, la 69 de ani, moare la Maryland William Devereux Zantzinger.

Cu 45 de ani înainte, proprietarul de pământuri Zantzinger și soția lui ajungeau mai târziu la un bal simandicos din Maryland. La sfârșitul petrecerii, William Zantzinger, pe atunci în vârstă de 24, o omora pe servitoarea negresă Hattie Carroll, aplicându-i mai multe lovituri de baston, deoarece i s-a părut că aceasta era prea lentă în aducerea băuturilor. Deși e acuzat de crimă, Zantzinger, fiu de industriaș, face doar 6 luni de închisoare. La scurt timp după eliberare, nevasta lui avea să comenteze, arțăgoasă: ”Nimeni nu se poartă mai bine cu negroteii pe-aici decât William!”.

La scurt timp după, Bob Dylan scrie un cântec obsedant în monotonia furioasă a melodiei, dar mai ales a versurilor telegrafice, dar rostite cumva nemilos, luate parcă direct dintr-o știre plată scrisă despre incident. Mă simt impotent. Nu doar pentru că nu mi-am vindecat prietenii de rasism. Ci pentru că, în general, nu o să pot vreodată să construiesc un mesaj mai percutant și mai eficient decât a reușit Dylan în The Lonesome Death of Hattie Carroll, în 1963. Ascultați-l pe acest om vorbind unei generații. Îmi pare rău că eu n-o s-o pot face niciodată. Dar ziceți mersi, Dylan n-a murit încă.

”Hattie Carroll was a maid in the kitchen
She was fifty-one years old and gave birth to ten children
Who carried the dishes and took out the garbage
And never sat once at the head of the table
And didn’t even talk to the people at the table
Who just cleaned up all the food from the table.”

37 thoughts on “Cel mai bun cântec de protest din ultimii 50 de ani

 1. Poate că nu Zantzinger a fost rasistul aici, el zice că nu a fost mulţumit de viteza femeii, nu de rasa ei. Rasişti au fost juraţii sau judecătorii care l-au achitat din cauză ce femeia era neagră.
  Întreabă-i pe amicii tăi rasişti cam ce şansă cred ei că este să aibă 50% gene de roman (născut-crescut la Roma, nu adus pritonier din fundul Africii) şi 50% gene de dac.

  1. Ce sa ziic, pai tocmai: parea ca se misca cu atit mai incet cu cit era mai neagra! Io, de exemplu ziceam de Banel ca a fost cel mai ne-prieten cu mingea fotbalist din citi au trecut vreodata pe la Steaua.Si nu era, saracu, ba mai si compensa prin goneta, dar vezi, fiind tigan, eu ma asteptam sa EXCELEZE cumva. Adica, cum plm, si tigan si mediocru, nu stai mai bine in satra ta, c-avem noi destui rumani mediocri! De-aia zic, discriminatu tre’ sa faca totul DE DOO ORI mai bine ca sa-l tratam ca pe orice bou mediocru, dar “de-al nostru”.

 2. Daca ajuta cu ceva,cred ca nici Dylan n-a reusit sa “vindece” rasismul ci doar sa starneasca simpatia si sprijinul celor ce nu erau rasisti din start.

 3. ce ar fi sa-i lasi si pe ei sa fie cum sunt si sa razi, sa nu te afecteze rasismul lor?

  rasismul are un potential de pericol social, dar nimeni nu se poate “vindeca” decat daca plateste o amenda sau i se intampla altceva notabil care sa-l marcheze

 4. eu cred ca esecul demersului pedagogic este cauzat si de metodologia cam prosteasca, dar consemnata si la alti tineri animati de cele mai bune intentii.

  Cetateanul rasist: “Nu ma mut in cartierul ala, ca e plin de tigani, acolo se fura mai mult, se talhareste mai mult, e mai multa mizerie,e mai mult scandal.”

  Cetateanul mai superior: “Asta e rasism. Sper sa te vindeci, la un moment dat”.

  Cetateanul nerasist, de fapt: “Rasism e ma-ta. Factorii determinanti in atitudinea mea nu sunt legati de rasa. Ca dovada, nu ma infioara gandul sa ma mut intr-un cartier de machidoni sau hawaieni. Factorii determinanti, asadar, se refera la atitudini antisociale – ciordeala, jaf, viol, scandal si tiganeala, in general. Este adevarat ca este o suprapunere nefericita intre rasa alora, pakistanezo-indiano-tiganeasca, cu trasaturi fizice specifice si un potpuriu de atitudini, apucaturi, obiceiuri, metehne, deprinderi de cacat. Dupa cum ati vazut si dvs, cand aveati redactia in tiganie. Dar nu rasa in sine ma face sa le evit vecinatatea, ci bunul simt practic, instinctul de conservare, statistica de la Politie. Incercati sa-mi explicati altfel ce e rasismul.”

   1. da, domnul daddy, a fost un spirit de glumă. apreciez ca nu ma pizduiti cand sunt ciufut in exprimare cu mănţişorul ăsta micu.

    2. bai, am facut si eu o actualizare la google maps si, pula mea!!! mi-a disparut iconul de google maps de pe telefon. acolo unde era, acum e un gol. ce e de facut?

     1. Mi s’a’ntamplat si mie ieri, cu icoana de soundcloud, numai ca a disparut de tot. Am asa o stare de relaxare incat nici nu ma strofoc sa fac ceva, tre’ decat sa dau search. Belea androizii astia.

 5. Inca un mit darimat. Toata lumea zice ca negrii sint cei mai buni la fuga si le au cu miscatu’ iute, da’ uite ca nu-i chiar asa. Acum trebuie sa apara si un negru campion la tir ca sa faca praf si restul povestii cu albii care sint numai ei mesteri la trasu’ cu pusca.

   1. mersi frumos, asta e ideea fixa care de data asta serveste ca sa fim seriosi
    🙂 stiu: vrei sa vezi poze!
    acum pe bune,chiar e pacat de subiect si nu ai ce face, fiecare scoate din el ce are
    hai, seara buna!

     1. 🙂 eu tocmai am apreciat inteligenta, cum poate jigni asa ceva?
      e ceva care chiar onoreaza autorul intrebarii!
      bravo!

 6. iti recomand sa te uiti la documentarul “the Angry Eye”, care prezinta un excercitiu despre rasism si discriminare pe care o invatatoare din state l-a facut in anii 70 cu niste copii de clasa a treia. de atunci a tot fost repetate in diverse structuri.

  link prima parte:

 7. Cantecul e intr-adevar foarte frumos. Dar exagerezi cu rasismul. Omul era ranga. Sa nu uitam ca inainte s-o loveasca pe negresa si-a batut nefasta. “Rasa ma-tii de curva, de ce n-ai incalzit borsul” este un strigat de lupta des intalnit in Moldova. Tot rasism? Si in plus, unde ai mai vazut evreu rasist?

  1. cum te simti, mantzy, citind comentariile astea?!?
   cum ma, din 20 de comentarii, doar 3-4 sa inteleaga ce ai tu de spus acol, iar restul sa fie si mai imbecili decat erau inainte?! u

   de incurajare, felicitari si mi se pare unul dintre cele mai bune articole ale tale!

   1. Ce viata mizerabila trebuie sa fie asta sa nu te inteleaga lumea.
    Alt luceafar resemnat 🙁

    Ma duc sa mai fac niste exercitii cu serii Fourier si multi-fractali in 4 dimensiuni ca maine am olimpiada!

Leave a Reply

Your email address will not be published.