Rasa umană este un eșec al Universului. S-o recunoaștem și să sperăm că a avut și reușite.

Rasa umană este un eșec al Universului. S-o recunoaștem și să sperăm că a avut și reușite.

OK, nu e tocmai cel mai catchy titlu pe care l-am dat. Voiam doar să vă pregătesc. Am o teorie, și nici aia n-o să vă placă. Aceea că omenirea este victima unui blestem implacabil. Și blestemul se numește selecție naturală. Evoluția, dacă vreți, este, în mod cu totul paradoxal, o tragedie.

Evoluția fiziologică și cea tehnologică, supraviețuirea speciei, sunt făcute cu un preț uriaș: prețul involuției morale. Viitorul va fi condus de roboți, da. Dar nu pentru că aspiratoarele și cuptoarele cu microunde vor evolua ele însele  și vor prinde viață, ca în SF-urile proaste. Ci pentru că noi vom involua (moral) și vom evolua (fizio-tehnologic) până la acel grad. Vom fi tot oameni, sau cel puțin așa ne vom numi noi între noi la acea dată. Dar dacă noi, oamenii de acum, am putea privi peste câteva mii de ani în viitor, la urmașii noștri, ”oameni” e ultimul compliment cu care i-am gratula.

Nu e sesizabil privind înapoi doar una sau două generații, desigur. Deși unele semne există. Copiii sunt mai pragmatici, mai precoci, mai duri, mai sarcastici, mai adaptați. Copiii sunt mai răi. Și nu doar pentru că nu citesc, deși asta i-ar ajuta să fie (sau să redevină) ceva mai umani. Nu. Sunt mai răi pentru că, doamnelor și domnilor, așa sunt supraviețuitorii.

Gândiți-vă puțin: cine ar supraviețui în urma unui dezastru natural (sau hand made) de proporții planetare? Într-o lume fără resurse, fără hrană, fără plante, fără nici un animal rămas. Cine ar trăi? Cu ce preț? Eu, unul, mă consider un norocos. Aș fi printre primii care ar muri și la un război interorășenesc cu Clujul, darămite într-o societate post-apocaliptică. Ca să supraviețuiești unei asemenea catastrofe ar trebui să înșeli, să minți, să ucizi, să lupți doar pentru tine, să fii oportunist și nemilos.

Sigur, acel dezastru nu a venit încă. Ar fi accelerat dramatic procesul, probabil omenirea s-ar fi transformat într-o cu totul altă specie pe parcursul a două-trei generații. Dar asta nu înseamnă că trendul nu există. Fiecare punct de cotitură al omenirii, de la războaiele mondiale la alegerile democratice, a mai împuținat din oameni și a mai încurajat pașii înspre robotizare.

Știu că nici asta n-o să fie o teorie tocmai populară și care să se predea în școli, dar cred că mi-am dat seama acum și de ce îmi plac animalele mai mult decât oamenii. Pentru că, din punct de vedere moral, ne sunt superioare. Dacă ar fi suficient de deștepți, câinii s-ar uita acum la noi și și-ar spune oftând: ”Ce am devenit?”. Suntem o specie spectaculoasă, noi, oamenii. Dar marile noastre realizări sunt direct proporționale cu marile noastre cruzimi.

Sigur, există și suișuri aparente. O să-mi spuneți de atrocitățile civilizațiilor antice și medievale. Nu cred că sunt relevante la nivel de ADN. Alte conjuncturi, alte constrângeri, alte mijloace de propagare a informației. Una era să comiți un genocid acum 2500 de ani, când te durea în cur de presă, poliție sau vecini care or să te scoată de la inimă după ce văd pe Facebook că ai ucis un popor, alta e să încerci unul acum. Uitați-vă în jur și spuneți-mi sincer, încercând să treceți peste încrederea în oameni (prost obicei!): pe câți dintre cei din jurul vostru îi vedeți capabili să comită niște odioșenii fără margini, dacă ar fi siguri că scapă basma curată cu asta?

Sunt pesimist, deci, în privința viitorului omenirii. Atât de pesimist încât cred că, ca orice lucru frumos care nu poate ține la nesfârșit, istoria omenirii trebuie încheiată brusc, ca o fâșie de ceară smulsă de pe labia stângă. Să ne rugăm, așadar, pentru un asteroid suficient de mare care să șteargă din Univers urmele existenței noastre. Am dat greș, să fim curajoși și s-o recunoaștem. Nu-i nimic, asta e. În fond, cine suntem noi, oamenii, la scară universală? O mutație nereușită, dar minoră. Nu ne va simți nimeni lipsa. Sunt convins că există civilizații acolo, undeva, cu care Universului i-a ieșit mai bine jocul de cărți. Poate unele care au evoluat pe toate planurile. Poate altele care au involuat fizic și-au ajuns abia la stadiul de simple celule la un rafinament intelectual și moral pe care noi nici măcar nu ni-l putem imagina.

Nu-mi plac oamenii. Îmi plac câinii. Și sunt convins că mi-ar mai plăcea câteva specii extraterestre, dacă aș avea privilegiul să le cunosc. În caz că una sau poate mai multe dintre ele vor găsi dovezi ale existenței noastre în acest colțișor de Univers și vor înțelege ce s-a întâmplat cu noi, îi rog să ne ierte. N-a fost vina noastră, zău! Așa a fost să fie.

PS – dacă găsiți cumva înregistrări de la Antena 3, dragi extratereștri, aceea să știți că a fost vina noastră. Ups! Hăhă.

61 thoughts on “Rasa umană este un eșec al Universului. S-o recunoaștem și să sperăm că a avut și reușite.

 1. Sistemul tau de referinta e SISTEMUL TAU de referinta. Cand nu o sa ii mai judeci pe toti dupa el poate te mai inveselesti si tu ca prea esti trist. Artistule!

 2. In cazul nefericit ca acel asteroid va intarzia sau nu va mai veni, omenirea se va perpetua catre involutie prin divizare de celule (prin fu6ai la sex) sau prin oua (fu7ai la tartitza)? Noi, (mai corect spus ei, care vor veni), deci ei, se vor proteja cu blana sau cu pene?!? Cainii, respectiv catzelele se vor ruja la bot?

 3. ca suntem de toata jena, ca specie, asta se stie, vorba lu bendeac-fernando. e suficient sa citesti comentariile imbecile de pe orice blog sau sa urmaresti emisiunile in care se fac de cacat toti expertii, gen monica tatoiu, andreea pora sau mucuri ciuvica.
  einstein a profetit ca in momentul in care tehnologia ne va acapara toate simturile si sensurile comunicarea va inceta iar oamenii vor deveni idioti.
  desigur, de idioti nu va duce lipsa universul niciodata, insa nu cred ca in cazul unei catastrofe cosmice cu efecte asupra terrei, foarte improbabile oricum, vor supravietui imbecilii, pentru ca imbecilii nu sunt capabili sa creeze o societate civilizata, darămite să mai si functioneze in ea. ideea ca un troglodit cu un ciomag mai noduros va fi victorios in lupta cu un destept care il va astepta dupa colt, ii va pune piedica si ii va trata sistemul nervos central cu un bolovan bine tintit este deci gresita. imbecilii nu se pot organiza, oamenii inteligenti da.
  poate ca in primele momente dupa cataclism 100 de idioti vor jefui 1000 de neajutorati fizic, in final insa oamenii destepti se vor coagula in jurul unei forme organizate de societate si ii vor anihila sistematic.

  interesant documentarul asta:

 4. Chiar discutam ieri cu cineva despre asta. Redau mai jos fragmentul ca sa sesizezi ca vibram pe aceeasi frecventa. :-))

  “Lucian Dinu (31.10.2012 14:30:10): cre’ca cel mai mare defect al oamenilor, cel mai mare minus, e de fapt ceea ce ei considera ca au in plus fata de restul animalelor: ratiunea.
  Sam Sam (31.10.2012 14:30:15): da?
  Lucian Dinu (31.10.2012 14:30:24): ma rog.. vorba vine ratiunea
  Lucian Dinu (31.10.2012 14:30:30): ca e impropriu spus
  Lucian Dinu (31.10.2012 14:34:54): mecanismele dupa care functioneaza lumea inconjuratoare, sunt perfecte… de la cea mai insignifianta fiinta, la cele mai complexe .. te minunezi de fiecare fir de iarba si de cat de armonios proceseaza el razele soarelui.. eh, omul iese din jocul asta in momentul in care crede ca nu e parte a aceluiasi urias mecanism si ca cumva e o entitate separata care stapaneste cealalta entitate, adica tot ce exista…. bineinteles ca asta e doar in mintea lui, masinaria naturii urmandu-si cursul cu sau fara vointa omului… insa omul se transforma din piesa, din parte a acelui mecanism.. in … daunator.. in virus
  Lucian Dinu (31.10.2012 14:35:15): incearca sa inoate contra curentului si se… curenteaza
  Lucian Dinu (31.10.2012 14:35:19): mai pe scurt spus”

  Deci cand faci rost de-o mare bomba nucleara ma anunti si ii dau mare detonare de-i tiuie lu’ homo sapiens.

   1. Auzi mantzoage? Ce am scris eu acolo e acelasi lucru cu ce ai scris tu in articol. Diferenta e ca eu am scris pe messenger, adica live, iar tu in Word, adica “playback”.

    Plus ca tu ai talentul scrisului iar eu nu.

    Aaa… Ar mai fi o diferenta…
    Eu chiar cred in ce scriu si sunt pregatit oricand sa dispar alaturi de sub-specia din care fac parte.

    Tu doar scrii texte frumoase. Cred..

    Tu doar scrii texte frumoase.

 5. hai, fata, nu fi trista, ca nu e dracu’ chiar asa negru. daca tu gandesti asa, si eu si altii poate ca mai exista o sansa. Bine, eu sigur ma curat la un ger mai puternic, dar va descurcati voi.

 6. Daca nu da nimeni cu bomba, peste doua mii de ani, omul o sa fie negru cu pete galbene, o sa vorbeasca chinezeste si-o sa fie buzat, cu ochii migdalati si freza creata. O sa existe un singur Dumnezeu si ala o sa fie Allah, iar Romania o sa fie o enclava tiganeasca in epoca fierului, toti locuitorii fiind ocupati cu adunatu’ de fiare vechi ramase in urma Marii Privatizari din sec. XX-XXI. Imparat peste ei o sa fie, bineinteles, cu voia dvs, acel ultimu’ pa lista, Ion Iliescu.

 7. Look on the bright side. Evolutia fizica este o forta oarba a naturii, amorala si de neoprit.

  Evolutia tehnologica, culturala si morala tine de o forta mult mai puternica: liber arbitrul uman, vointa care il separa de alte animale.

  Problema e spre ce ne concentram vointa. Daca o lasam in slujba creierului barbar, “reptilian” (vorba lui Sagan), atunci e foarte probabil sa ne autodistrugem, pentru ca mijloacele tehnologice vor devansa orice evolutie morala. Adica am fi niste maimute destepte dar foarte putin intelepte.

  Eu zic ca stam totusi bine. Nu am transformat pamantul intr-un desert radioactiv in timpul Razboiului Rece. Suntem macar putin mai toleranti fata de oameni care sunt diferiti de noi. Din ce in ce mai multi oameni se incred in propria ratiune si nu intr-un zeu sangeros din epoca de bronz. Timpu’ trece leafa merge.

 8. Dap. Se pare ca pe masura ce progresam in cunoastere, regresam in morala. Cel putin asa se vede din Romania. Da’ Romania nu-i locul cel mai bun din care sa emiti judecati despre lume, azi.

   1. Pai sa stii ca ar fi putut ramine o enclava acceptabila, dar au bagat cablu si se pot prinde si aici(aproape) toate programele tv, din pacate.

 9. Nu cred ca rasa umana este un esec al universului. Din contra, cred ca Universul, asa cum a fost el gandit, va fi un esec datorita rasei umane….Poate ca avem prea mult liber arbitru si nu stim sa “abuzam” de el. Oricum, ma minunez (in sensul bun), in fiecare zi, de oamenii din jurul meu si nu de specimenele promovate de massmedia. In final, vor exista doua tabere: idiotii si ceilalti.

    1. Eu cred ca tu esti praf. Eu macar nu ma uit la tv, nici presa nu citesc, mai aflu de pe blogul asta ce si cum. Tu o arzi metaforic. Eu nu vreau sa mor, nu ma plang, vad ca tu faci asta.

 10. Băi, dar dacă universul e rodul Creaţiei? Creat de nişte zei. Dar zeii ăia au ajuns zei prin darwinism şi evoluţie, ca la carte. Dar, acum iată, manţogismul ne demonstrează negru pe alb că evoluţia duce la involuţie morală. Deci zeii care au ajuns să ne facă pe noi erau cam mitocani. Poate că ne-au făcut în glumă, să se râdă de noi cum râdem noi când scriem cu pişat pe stradă.

 11. am cam pierdut timpul citind o insiruire de obsesii cretinoide. fratele omului… tu chiar nu ai facut in scoala niscaiva chimie, biologie, fizica? mai las-o-n pula goala de literatura pizdica si filozofie putofrenica ca nu ai idei care sa si insemne ceva. cand te apuci sa scrii ramai IN ARIA TA DE PROSTEALA si nu mai baga nasul in curul altor realitati (citeste domenii care ti se potrivesc in idei ca nite muci pa piept).
  te legi de cativa amarati care nu le au cu gramatica la nivel universitar – desi nu-ti foloseste mai nicaieri dincolo de nivel gimnazial, si e cam singura chestie pe care tu chiar n-ai voie s-o iei in tarbaca, din moment ce-ti baga mangoti la buzunar – insa, astia care-s “cu animalele” (da’ le mananca!) si care nu suporta oamenii (da’ sug puli si ling pizde!) nu le prea au cu niciunele – si se cam vede asta. ba, se mai dau si morali pana-i prinzi drogandu-se.
  traiesti degeaba incercand sa faci pe smecherul intr-o lume in care nu stii nici macar cate imbecilitati debitezi intr-un singur nenorocit de articol.
  nu ai proprietatea termenilor, TEMBELULE!
  auzi la el… oamenii sunt o mutatie 🙂 bai, te intreb cinstit: cat de prost trebuie sa fi sa alaturi in felul asta cuvintele? si e doar unul dintre muistele de exemple.

     1. Coae, tu eşti nou pe-aici, văz. Lasă-m-pula mea piruetele astea de prost fudul, dacă vrei să rezişti.

 12. Băi,revin, nush dacă rasa umană e un eşec în întregul ei, da’ subspecia “români” se străduieşte din răsputeri s-arate că este. Mai ales sub-subspecia “românul comentac”. Şi cînd zic “sub-sub” nu mă refer neapărat la diviziune, cît la poziţionare pe scara demnităţii umane.

 13. stiti de ce s-a ajuns aici nu? ca ne-am indepartat de Dumnezeu. Omul trebuie sa inteleaga ca nu tehnologia e calea buna spre Lumina ci Bunul Dumnezeu. Cu cat tehnologia avanseaza, cu atat mai mult devenim mai amortiti.
  Pocaiti-va si ajutati-va aproapele. Cu un cuvant bun daca cu altceva nu puteti.

  Doamne-ajuta

 14. Draga. S’a inventat epilarea defintiva. Si ca tot m’ai pus pe ganduri, dupa ce’mi pun in aplicare planul meu belicos legat de exterminarea timpurie a bucurestenilor si inlocuirea mallurilor cu rasaduri de petunii, moristi multicolore si pitici de gradina castrati – papa pius like punct as putea sa pastrez un mic spa personal in care sa ma epileze inghinal si definitv robotii viitorului. Umpic de tehnologie n’a facut rau LA nimeni.

 15. Da da da din ciclu:
  -femeile sunt atrase de barbatii agresivi si pe aia cuminti ii considera doar prieteni.
  -ateii milosi sunt oameni mai buni decat credinciosii habotnici
  -Tehnologia ne face mai rai

  WOW!!!

 16. Orice s-ar spune … ai sensibilitatea aia a omului intelectual … probabil daca erai acu 50 de ani mureai la sighet la aiud sau la pitesti..n-o sa salveze nimeni lumea.Chiar si pentru aria ta curriculara ai niste notiuni de fizica destul de corecte…chiar e o reusita baleiajul asta intre o lume cu o moralitate dubioasa..intre mostenire spirituala si tranzitie personala. Si poate intr-o societate de puternici de alfa wannabe pare laba ce ti-am zis insa parerea mea e ca e de fapt asta calea.sincere felcitari

 17. “These are mediocre times. People are starting to lose hope. It’s hard for many to believe the extraordinary things inside themselves as well as others. I hope you can keep an open mind.” (Elijah Price in Unbreakable)

Leave a Reply

Your email address will not be published.