Cea mai bună soacră din lume

Cea mai bună soacră din lume

Ieri, ora 12:20, Gara de Nord.

Părea o doamnă respectabilă și poate chiar era. Ar fi putut fi bunica mea sau a oricăruia dintre voi. Fața bronzată și viguroasă, precum și părul vopsit în niște nuanțe amețitoare ce păreau rezultate din combinarea vopselurilor de la consignație cu fierturile unor plante din spatele casei, îi trădau originea sănătoasă, rurală. Am surprins-o la coadă plănuind, alături de prietena ei, cum să ajungă înapoi acasă. Când, în fine, se hotărăsc asupra unor legături, se întorc cu fața la casa de bilete. Iar pe spatele doamnei ce părea, altfel, îmbrăcată în hainele cele bune, de București, scria asta (spre rușinea mea, am urmărit-o și i-am făcut poza fix când ieșea din zona caselor de bilete):

Vă imaginați cum s-a întâmplat, nu? Doamna a venit în vizită la fiică. Se laudă mereu în sat cu fie-sa care s-a măritat la București. În sinea ei, însă, ca orice soacră, știe că ginerele ei nu-i merită fiica. Iar ginerele știe că nu-și merită soacra. În sensul c-ar merita ceva mai bun. Dar războiul dintre ei n-a fost niciodată fățiș. Scurtele conversații sunt purtate mereu cu un zâmbet chinuit, printre dinți: ”Și, Florin, am auzit că aseară ai fost cu colegii de serviciu! Sper că ți-au plătit și ție ce-ai băut, mamă, că doar tu nu câștigi cât ei…”. Iar el, recent, când nevastă-sa îl obligase să spună ceva de ziua ei: ”La mulți ani, mamă soacră! Dar cât ziceați că-mpliniți? Ah, 62?! Dar arătați ca la 60, parol!”. De altfel, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste, ginerele i-a luat iubitei mame a soției sale și acest cadou.

– Uitați, pentru dumneavoastră…
– Vai, Florin! Nu trebuia să cheltuiești pentru mine din puținul tău! Doamneee! Dar ce e înăuntru?
(rânjind îmbietor) Hai, deschideți-l!
Soacra scoate tricoul și prima dată se uită mirată la el.
– E o… O helancă! Florin, nu trebuia, zău!
– Se poate, mamă? Pot să vă spun mamă, nu? Dar se poate să nu veniți la București și să purtați un tricou din ăsta? Așa e moda!
– E din ăla de firmă, Florin, mamă?
– De firmă, de firmă!
– Dar ce scrie pe spate ‘icea?
– Scrie că sunteți cea mai bună soacră din lume și vă mulțumesc pentru asta.
– Așa mult scrie decât în cuvintele astea două?!
– Da, e în mayașă. Promiteți-mi c-o să-l purtați azi când mergeți la tren. Și nu-i spuneți Mihaelei, ea nu știe că v-am luat cadou, e surpriză.
– Normal că-l port, Florin, mamă! Mulțumesc, chiar nu mă așteptam!

Apoi, în sat, nepotul cu internet se va uita chiorâș la bunica robotind în bucătărie:
– Mamaie, matale știi ce scrie pe tricoul ăla?
– Da, că sunt cea mai bună soacră din lume.
– Mda, oarecum…

36 thoughts on “Cea mai bună soacră din lume

 1. Ai inceput bine povestea, dar dupa aia ai deviat. Lucrurile stau asa:
  Doamna a venit în vizită la fiică. Se laudă mereu în sat cu fie-sa care e sefa la multinationala si castiga intr-zi cat sa plateasca 30 de oameni la cules porumbul. Lucreaza cu filiala din America si de-aia programul ei este numai noaptea, intre orele 20-4 dimineata.
  A doua zi in timp ce fata dormea, obosita dupa o noapte intreaga de prezentat powerpoint-uri la americani prin teleconferinta, doamna descopera tricoul cu pricina aruncat in cosul cu rufe. Fascinata de culorile stridente, cand se trezeste fie-sa o intreaba daca nu cumva are unul in plus si pentru ea.
  “Sigur mamuca, pastreaza-l matale pe acesta, il am de la multinationala si pot sa mai iau oricate.”

     1. spaima pulii, proasta pulii, pielea pulii…
      ai douaj’ de cuvinte in vocabular. sa-i dam muie ma-tii, ti-am zis ca te educ degeaba.

 2. Da’ de ce te-a dus mintea direct la soacra? Daca femeia s-a orientat si a fost din prima generatie care sa-si caute fericirea muncind “afara”, e tocmai de varsta care trebuie. O fi cadou de pensionare de la locul de munca cand i-a anuntat ca gata, se lasa de meserie si se-ntoarce-n sat la familie ca acu’ fi-sa are si ea copii si n-are cin’ sa-i creasca, ca fi-sa tre’ sa se-apuce si ea de munca. E mai mult asa, simbolic, stii, predarea stafetei intre generatii…

 3. @Mantzy si Pierre
  s-au postat niste comentarii care nu sunt ale mele
  nu ma deranjeaza, diferentele firesti de nivel raman 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.