Dorul de Iliuță

Dorul de Iliuță

Nu mai sunt nici nebunii de la televizor ce-au fost. Pe lângă nebunii de ieri, domnul Dan pare un cetățean aproape normal. Iată ce text mai vechi am găsit, de prin 2007, despre un numerolog aurolac apărut, ca prin minune, pe mai multe posturi în același timp.

Astazi sunt trist. I-au suspendat site-ul lui Iliutza. Cum, nu stiti care Iliutza?! Iliutza! Noua vedeta a OTV si-a Antena 1. Iliutza e numerolog. Ghiceste-n date de nastere. Te ajuta in viata. Tu esti un om neimplinit si ti-ar placea sa stii viitorul. Ar fi comod. Ar fi cool. Lucrurile ar fi mai usoare. Iliutza te ajuta. Ii spui cum te cheama si pe cat te-ai nascut si el iti spune cateva chestii despre tine, apoi face niste previziuni, apoi iti da niste sfaturi. Misto, nu?

Suna o doamna. Zice pe cat e nascuta si cum o cheama. Se aude un copil plangand pe fundal. Iliutza se uita in foaia pe care a scris data nasterii femeii si isi incearca norocul: “Vad aici ca aveti un copil…”. “Am doi”, spune femeia, usor nedumerita. Iliutza se mai holbeaza o data la foaie si, de data asta, o nimereste: “unul mai mare si unul mai mic?”…

Multi oameni sunt altruisti, suna sa afle chestii despre apropiati, nu despre ei. De exemplu, o femeie cu voce tanara, da o data de nastere ciudata: 23 noiembrie 1951. Iliutza nu poate fi pacalit: “E pentru tatal dumneavoastra?”. Femeia, trista: “Pentru mama, tata a murit!”. Iliutza filosofeaza: “Ei, asta e viata!’.

Iliutza e foarte credincios. Spune ceva despre Dumnezeu sau Fiul Sau o data la doua minute. Il suna un barbat, ii zice data de nastere. “Cum va numiti?”, il intreaba Iliutza. “Iisus”, raspunde barbatul simplu. Iliutza e nitel zguduit in credinta. Tace 10 secunde incurcat. “Mda?”, face, intr-un final. Pare ca a luat o hotarare: nu crede ca l-a sunat Insusi Iisus la ora aceea tarzie din noapte, asa ca o sa-l pedepseasca pe impostor in felul lui: “Aveti mare grija cu bautura!”, zice Iliutza razbunator.

Viziunile lui Iliutza nu sunt intotdeauna foarte precise. Daca cineva il suna dintr-un cartier mai aglomerat, Iliutza se cam incurca, cum reiese si din urmatorul dialog. Iliutza: “Vad un catelus… aveti un animal de casa?”. “Nu…”, zice doamna de la celalalt capat al telefonului fara fir. “A, inseamna ca vecinii”, spune Iliutza, sigur pe el.

De obicei, Iliutza e atent cu finantele celor care il suna. Ii lasa in direct doar cat sa le spuna o banalitate. “Vad o suferinta in dragoste”, de exemplu. Asta functioneaza de fiecare data. Mai are cateva, mai lumesti: “vad niste afaceri”, “vad niste facturi” sau infailibila “vad un credit”. Apelantul confirma, apoi este scos din direct si Iliutza incepe sa-si faca de cap: zice de copii, de examenul la facultate, de viciile respectivului, de contul din banca, de ce masina are, de mancarea preferata, de chestiile pe care n-ar trebui sa le mai faca. Omul probabil riposteaza in van, firul i-a fost taiat de mult. Apoi Iliutza il sfatuieste sa se roage.

Dar nu dialogul cu telespectatorii e partea interesanta in emisiunea lui Iliutza. Mult mai interesante sunt subiectele pe care le abordeaza intre telefoane. Intre telefoane, Iliutza isi da cu parerea, in stilul sau peltic. Subiectele pe care le abordeaza Iliutza sunt atat de variate, incat nu pot sa le insir pe toate aici. Va spun, deci, despre ultima emisiune pe care am vazut-o, in care Iliutza a vorbit despre viata de dupa moarte, despre criza financiara si a dat doua retete de prajituri. Iliutza are pareri despre orice, dar o singura solutie la toate: rugaciunea. Cu ea scapam si de criza, de moarte dupa moarte si e si ingredientul secret al prajiturilor. Rugaciunea si esenta de vanilie.

7 thoughts on “Dorul de Iliuță

  1. Da i-l stiu si eu, uneori mai sunau si diversi numerologi. Odata a sunat unu Ogica si a zis ca si el se joaca cu numerele, la care Iliutza s-a rugat sa i le spuna si lui. Altadata a sunat una Andresan si a zis gafaind ca ar vrea mai multe numere si iarasi Iliutza a rugat-o sa-l lase sa-i dea si el cateva. Poate mai stiti si voi.

  2. Ce-ai ba’ sogore, de ce te iei de capu’ lu’ Plesneala. A dat-o si el p’aci sa’ncerce?
    Nu’s cum sa zic, nu mai tin minte cand bantuia Iliuta pe sticla, dar iaca ca apare iarasi dilema: ce a fost prima data: Iliuta sau Gadea. Gadea sau Iliuta? De cealata dilema am scapat, stim raspunsul: prima data a fost oul si nu mult dupa aceea, boul.

  3. Iliuță un sarlatan tigan ,Gay da este Gay . angajat de Diaconescu sa producă bani pentru OTV . Diaconescu ,e genul de om care caută să facă bani din orice tine la prosti . i liuta, un sarlatan care nare nici o legătură cu numerologia astrologia etc .acesta citea de pe pronter ,așa cum era învățat de angajați OTV . Pentru ei era o alba neagra din care făceau bani cu romani prosti creduli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.