Mă cheamă Antananarivo. Cum să nu mă duc?

Mă cheamă Antananarivo. Cum să nu mă duc?

Nu știu alții cum sunt, dar eu am învățat capitala Madagascarului, când eram mic, înainte să știu care este cea a Franței. Suna atât de frumos ANTANANARIVO, exotic și optimist în același timp, părea mai degrabă refren fredonat de melodie căreia nu-i mai ții minte versurile decât a cuvânt. Bineînțeles că visam cu ochii deschiși la cât de frumos e în Antananarivo și cum voi merge cândva acolo, fără să știu vreun crâmpei de realitate măcar.

Crâmpeiele de realitate despre capitala Madagascarului au venit pe parcurs și au culminat ieri cu o discuție cu Andreea, fotograf, locuitor al Tanei (numele de alint al Antananarivoului) de aproape un an. Deși Antananarivo nu arată rău deloc (vezi foto), Madagascarul în general nu este nici pe departe un loc optimist sau frumos. 

În sud-estul țării, de exemplu, trăiește un trib care crede că gemenii aduc ghinion. Prin urmare, atunci când o femeie naște gemeni, aceștia sunt în cel mai bun caz părăsiți pe loc. Pe locul nașterii, cum ar veni. În cazurile fericite sunt găsiți și salvați. În cele nasoale mor sau sunt uciși chiar de către mamele care nu pot îndura rușinea. Sălbatici, nu? Mă rog, practica e încă destul de uzuală și în România și nu neapărat cu gemeni, iar despre cățeii aruncați la țară, la noi, pe gârlă ce să mai vorbim?

Tot Andreea mi-a povestit cum a fost să facă un reportaj dintr-un sat ai cărui locuitori se mândreau c-ar fi ucis, într-o singură zi, 90 de hoți de vite, folosindu-se doar de furci și pietre. Autoritățile locale chiar au consemnat vreo 60 de morți oficiali, cadavrele fiind identificate, dar poliția nu le-a făcut nimic autorilor. Să furi vite în Madagascar e un păcat la fel de grav ca o crimă. De fapt, să iei vaca unei familii care depinde de ea chiar e o crimă. Cam cum erau pe vremuri, într-o Românie cam la fel de săracă precum Madagascarul de acum, tratați hoții de cai. De unde și expresia cu bătutul lor. În legea nescrisă a comunităților sărace furtul de ouă sau de găini însemna (sau înseamnă) că hoțul o face împins de foame, deci poate fi absolvit de vină. Să furi cai sau vite, însă, e de neacceptat. De unde și proverbul românesc care îndeamnă la prevedere în tratarea delictelor mărunte, deoarece acestea ar putea duce la unele grave (”cine fură azi un ou mâine va fura un bou”).

Dar oamenii din Madagascar nu sunt sălbatici și nici răi. Sunt doar săraci și, pe alocuri, disperați. Cu toate astea, majoritatea îi tratează pe străini cu căldură și respect. Dar acum depinde și de străini, nu-i învinovățesc dacă nu folosesc aceeași monedă pentru toți. Am convingerea că antananarivorenii sunt oameni buni, într-adevăr. Dar străinii bogați care au fanteziile alea absolut bolnave de a-și petrece vacanțele în niște resorturi de lux, paradisuri cu homari, caviar și șezlonguri, înconjurate de ziduri care îi despart de cea mai cruntă sărăcie pe care și-o pot imagina, sunt mai răi decât hoții de vite. Ce fascinație inumană, să vezi exemplare din aceeași specie cu a ta trăind primitiv și atât de înfometați încât mănâncă alge aruncate de mare pe nisip! Cum să înghiți măcar un biscuite, la hotel fiind, fără să-ți vină să te sinucizi?

Apropo de bogății, madagascarenii au o nouă preocupare acum: caută safire. E un gold rush generalizat în toată țara, se organizează expediții și toate cele. Andreea mi-a trimis poza alăturată, de la una dintre ele. De la care a și scris textul ăsta.

Vă spuneam ieri că o să merg în Madagascar, probabil în iarnă, imediat după ce strâng banii necesari și mă mai eliberez cu programul. Inițial vrusesem să vă cer să contribuiți la banii de drum, că-i destul de costisitor, dar am reconsiderat și n-ar fi corect. O să merg acolo și-o să vă mai scriu, însă. O să scriu frumos, veți vedea, și, când n-o să scriu, o să fac lucruri bune. Cum de multe ori pentru fapte bune ai nevoie de bani, e posibil să apelez la conturile voastre de acolo, odată ajuns. Nu vă temeți, însă! Promit să nu vă cer nimic dacă iau malarie sau sida.

24 thoughts on “Mă cheamă Antananarivo. Cum să nu mă duc?

 1. am fost acolo!

  Presedintele e un DJ care apare pe un fel de mainele.tv sau taraf tv…

  Oamenii sunt saraci, si atmosfera e ca in bucuresti in 1990 imediat dupa revolutie cu putin mai multi bogati (si acolo e un contrast de la cer la pamant intre muritorii de foame si oameni care isi cara burtile in touraeg sau x5)…

  O sa iti dau cateva ponturi pt cand mergi acolo 🙂

 2. Ce dobitoc, ”madagascareni”?.Conduci o prostie rara, in acelasi timp duci lipsa de teme pentru acest blog care dupa parerea mea e fumat de mult.Scuza-mi limbajul, dar daca ai ceva impotriva ai putea sa-mi sugi p***-n public, nu traiesc pe blog.

   1. Ce tampit, nici nu ma asteptam la mai mult de la tine.Nu uita ca totul se plateste, atata timp cat ai batjocorit diferite persoane prin acest blog infect.
    ”Indierent” ce vrei spune de acum incolo nu-mi pasa, dar ar fi mai bine sa taci.

    ”Indierent” = cuvant extras din geniu acestui blogar din sectiunea-De ce imi esti dator.

  1. Ba Hannibal daca tot esti in transa si delir cu insulte gratuite, macar screme urari originale, nu ciordite de la altii, ca de ex. de la Cheloo, ponta mic si trist care esti tu :-*

 3. Daca, odata ajuns in Madagascar, vei afla ca in tara aia se afla si primarul Radu Mazare (intr-o noua vizita) promit solemn ca-ti voi trimite imediat banii pentru gloante si pentru plata unor killeri locali, madagascarieni!!!!!!!!

  Repet: promit solemn!!!!

  1. Aha….
   Tati, o mai comite si el, si chiar si la chestii d-astea de clasa a VI-a, hai sa nu-i mai luam apararea tot timpul.
   In rest, numai de bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.