Jos Iliescu, Băsescu, Antonescu, cratima și i-urile!

Jos Iliescu, Băsescu, Antonescu, cratima și i-urile!

Din manifestul Kamikaze pentru simplificarea limbii române, de miercuri la chioșcuri și non-stop la chioșcurile online

Cratimei, dragi copii, i se mai zice și ”liniuța de unire”. Nimic mai fals! Din contră: cratima este, dintotdeauna, prilej de dezbinare și fratricid. De când toată lumea se poate exprima (vai!) public în scris, mulțumită internetului, intoleranța pe criterii ortografice face ravagii în comunitățile online. Prejudecățile, de asemenea. Există, bunăoară, o prejudecată conform căreia aceia care nu știu să scrie sunt proști. Mai mult, că prostia lor e direct proporțională cu numărul de greșeli de scriere pe care le comit. Astfel, elitele intelectuale (deja) capabile să pună corect cratimele și i-urile au tendința să ignore orice opinie atât timp cât aceasta este exprimată incorect gramatical. Și e frumos, dragi compatrioți? Păi, nu e! Cine știe câtă înțelepciune neșlefuită sălăsluiește în mințile odihnite ale semianalfabeților? Cine poate garanta că în spatele unui cont de Facebook cu podul de la Basarab la cover photo și mustind de cratime aiurea nu se ascunde un viitor inginer (sau poate chiar unul actual) care va revoluționa traficul prin București, de exemplu, construind baloane-taxi pe GPL cu un Logan în loc de nacelă?

Cratima, așadar, la fel ca orice altă complicare a limbii prin reglementarea aberantă și exagerată, trebuie să dispară, în numele concordiei și-al bunăstării comunității. I-urile multiple de asemenea. Cine poate ști (sau știi?) când se scrie ști și când știi? Ce suntem noi, profesori universitari? Toate verbele terminate la infinitiv în ”i”, așadar, vor păstra un singur ”i” de final la absolut orice formă. Regula cu i-ul unic la sfârșit de cuvânt se va aplica și în cazul substantivelor doar cu mici excepții, ca în cazul formelor de plural ale cuvintelor ”copil”, ”membru” sau ”labagiu”, unde se vor pune atâtea i-uri câți copi, membri sau labagi sunt. Exemplu: ”Mama are trei copiii, deci familia noastră numără patru membriiii. Da, dragi cititoriii(…)i, ce vă mirați așa? Mama a divorțat de tata pentru că se ducea zilnic la băut cu alți șase labagiiiiii.”

20 thoughts on “Jos Iliescu, Băsescu, Antonescu, cratima și i-urile!

  1. De fapt, astia care vorbeste si mai si comenteaza prin zona e inginerii (-i?, -ii?, +i?!?!?!), bag sama.
    Dar de fapt, Mantzy (idem, -i sau +i sau +/- y) , cam citi ingineri care sa apuce rotring-ul si surubelnita de partea corecta ai cunoscut tu, si care sa nu bata cimpii facebook-ului ca filozofii?

Leave a Reply

Your email address will not be published.