Lady Gaga e noul Bob Dylan

Lady Gaga e noul Bob Dylan

Motto:
Reporter: Dintre artiștii contemporani, cam câți credeți că pot fi considerați muzicieni de protest? Câți protestează împotriva stării sociale în care ne aflăm?
Bob Dylan: Câți?! Mda… Cred că sunt cam 136.

Lady Gaga e urâtă. Fascinant de urâtă. Am văzut și vreo două interviuri cu ea. E și fascinant de proastă. Nici nu cântă foarte bine. Da’ nici rău, dacă tot veni vorba. Mai bine decât Cristi Minculescu, în orice caz. Dar chiar și așa, urâtă, proastă și fără voce, are ceva extrem de atrăgător. Pe lângă încrederea în sine și coaiele modelate de armata de piariști, zic. E altceva. Unii i-ar zice talent, deși n-ar putea exact să explice la ce. Talent la atras oamenii, cam asta ar fi. Priză. Când o auzi cântând sau vorbind, te ține acolo.

Nu sunt fan lady Gaga, dar sunt fan Bob Dylan. Mare fan, am plâns la concert de emoție, deși a cântat mizerabil și foarte puține evărgrinuri din anii ’60. Dar hei, Bob Dylan nu a cântat niciodată bine. El însuși se considera poet, nu cântăreț. Cât despre poeziile pe care le-a scris, e un subiect destul de delicat. Mie îmi plac multe, dar e posibil să fiu ușor pseudointelectual, cred. Tot Dylan a recunoscut că a scris multe dintre poeziile lui pentru că i s-a părut că anumite cuvinte dădeau bine unele lângă altele, sunau mișto, nici vorbă să fi ascuns vreun mesaj sau vreo metaforă prin ceea ce criticii vremii considerau geniale subtilități. În multe dintre opere era un fel de suprarealist al vremurilor noastre (uitați-vă pe Facebook, acolo sunt toți, îi recunoașteți ușor prin faptul că scriu poezii absolut imbecile, fără rimă și fără sens). Dincolo de contestabilele talente la cântat și scris, așadar, Bob Dylan, ca și Gaga, are charisma aia după care pici în cur, oricât de idiot ți s-ar părea că ești făcând-o. Eu îi știu conferințele de presă aproape pe de rost, poate mai bine decât cântecele. Cea de la San Francisco e cea mai celebră. Aveți aici o parte din ea:

În I’m Not There, Cate Blanchett este unul dintre cei cinci actori care îl joacă pe Bob Dylan (diverse personalități ale lui, mă rog), singura femeie. Și îl joacă cel mai bine, mult mai bine decât bărbații (au mai încercat Richard Gere, Heath Ledger și Christian Bale). A fost și nominalizată la Oscar pentru rol, pare-mi-se, dar judecați și voi asemănarea așa, în foarte probabila calitate a voastră de profani, doar văzând cele două bucăți (am ales un remake al conferinței de presă, să vă fie mai ușor):

Și acum uitați-vă la videoclipul ăsta al Lady Gagăi. Ieri l-am descoperit, nu mi-am propus niciodată să ascult mai mult din opera lui Lady Gaga decât aud întâmplător la radiouri sau pe terase. Nici n-am fost foarte atent la muzică (deși, mă văd nevoit să repet, nu e deloc rea), dar la videoclip m-am uitat de două ori deja. Uitați-vă la personajul interpretat de Gaga la 1:37, 2:05, mă rog, ăla de pe pian, nasolul fumător. Ei, intenționat sau mai degrabă nu, îl joacă acolo mult mai bine pe Dylan decât Blanchett. Aproape că e mai Bob Dylan și decât Bob Dylan. Nu zic că-i musai ca Lady Gaga să fie genială ca actriță, deși n-ar fi exclus. Cred doar că geniile de același tip se imită bine între ele.

* pentru S.

 

14 thoughts on “Lady Gaga e noul Bob Dylan

 1. Nu-i nici urata da’ nici frumoasa. Faza cu Bobita o vazusem la mtw music awards ( nu stiam pe cine imita, am o varsta totusi ) si chiar a fost de nota +10, un alt plus fiind si niste glumite deocheate aruncate p-acolo.

 2. Coaie, daca tu ai un fetis pentru bob dylan, asta nu scuza toate imitatiile nereusite.
  Intr’un mod vinovat, si mie’mi place cumva melodia aia alu’ Lady Antebellum, da’ asta n’o face pe Gaga cantareata de country in cazu’ de fata.

 3. Seamana si cu Amy Winehouse un pic asa… de fapt toti trei seamana intre ei. cred ca de la cocaina dezvolta niste trasaturi aparte, nas maaaaaare sa aspire cat mai mult, fata prelunga pentru raschetat suprafete plane, etc. Drogatii curului… Daca ar fi s-o luam dupa criteriile tale si florin salam e geniu. Are priza la public, face versuri de cacat cu cuvinte care suna bine unele langa altele si iti bate un ritm nou de manea pe burta sau picioare la fiecare 10 minute. Genii, intr-adevaar…

  1. Amy Winehouse, spre deosebire de Lady Caca si Bobi D., avea o voce extraordinara :|. Femeia canta bine si cand era beata/drogata (bine.. atata vreme cat inca se putea tine pe picioare)

 4. nu stiu cois,e mai curand madonna 2.0 sau x-treme madonna cumva…ea produce persona-ul acesta al dansei si tot ce tine de imaginea acestuia folosind repere din cultura pop a ultimei jumatati de secol ce rezoneaza cu entitati din cultura consumatorului din vremurile astea…geniu nu e decat daca il consideri si pe Duchamp unul

 5. In toate momentele are o latura “mad”confundata cu natura ei si servindu-i si ca acoperire.
  In toate secventele surprinse in tara era “fara fite”…

Leave a Reply

Your email address will not be published.