Să nu mai trăiți rău! (2)

Să nu mai trăiți rău! (2)

Sau ce înseamnă sărăcia exprimată în Fanta

Vă povesteam acum două dăți despre sărăcia mea din anii ’90. Sigur nu v-am impresionat. N-am vrut să exagerez sau să inventez, poate și de aia. Mi-or fi ieșit figurile de stil, dar să fim sinceri, aia nu era sărăcie adevărată. Că-mi luam Frutti Fresh în loc de Cola? Chiar era semn de bunăstare, drept dovadă că jumătate dintre puștoaicele cu care mi-o trag eu acum s-au născut datorită prețurilor prohibitive la prezervative. Deci, paradoxal, deși însăși existența lor atât de improbabilă a fost decisă de o poveste tristă cu lipsă și cu inconștiență, ele acum nu cred în existența acelei lumi. Și știți de ce nu cred? Pentru că-și puneau primul tampon atunci când România intra în UE. Erau deja vremurile când nu mai întorceai tamponul pe dos ca să-l mai porți o dată. 

Sărăcia adevărată mi-a fost dezvăluită în această noapte, la un pahar de whiskey de care am aflat acum nu mulți ani că există, de un amic. Amicul, momentan într-o țară nordică, ”descurcându-se”, mi-a povestit, mie și altor doi prieteni, viața lui de la terminarea liceului până acum. Cu mențiuni speciale pe taberele de refugiați și pe casele ”luxoase” din capitale europene de prestigiu în care locuiau mai multe persoane decât câți metri pătrați avea imobilul. A povestit cum a dormit în băi de serviciu sau cu trolerul legat de cortul în care bagajele nu mai încăpeau, dar asta era deja pe când se trăia bine. Adică recent.

Eu i-am zis, bineînțeles, povestea cu mingea. Mi-a râs în față, nu-i venea să creadă că am îndrăznit măcar să pomenesc de anii ’90. ”Bă, păi tu știi ce înseamnă sărăcie?! Mama, când a luat prima sticlă de Fanta, ne-a pus la fiecare câte un deget de suc în pahar și-apoi a completat cu apă. Fusese atât de scumpă încât ea a crezut că-i sirop. Am băut o lună din sticla aia.”

PS – stați pe recepție, mâine vă spun ce ar trebui să facem la referendum dacă am fi danezi.

20 thoughts on “Să nu mai trăiți rău! (2)

 1. futu-ti pe doiul ala in paranteze, ca m-am uitat prin paienjenis si am zis ca-i de la facebook si ma intrebam cum pula mea sa am doua notificari la ora asta. ca doar astia de sparg strada s-au trezit. bine, si eu cu ei.

 2. Votam la referendum si pe urma vedem pe mana cui dam puterea. In orice caz nu pe mana PDL, am vazut ce dezastru au facut.

   1. Am stat eu, lasa. Si la zahar si ulei “varsat”, dar nu prindeam totdeauna, ca daca veneam la 4 dimineata, ca boierii, eram printre ultimii la coada, cu gravidele si cardiacii. Era placut iarna, ca te mai incalzeai, strivit in marea de oameni, fata de acasa, unde dardaiai si sub plapuma. Dar era al naibii ghinion cand te trecea pipi, ca pierdeai randul, oricat te rugai de aia care te calcau in picioare sa te recunoasca la intoarcere. Nu votez nici d-a dracu’. Si nici nu emigrez, na.

 3. eu una din cela mai vechi amintiri din anii 90, cand aveam vreo 10 ani, e legata de Dallas. Tin minte ca ma uitam cu ai mei la film, a fost parca primul serial de dupa Revolutie, cand se dadea circ pulimii. Nu mai stiu absolut din film, ca eram prea mic dupa cum spuneam, dar m-a marcat o faza: o tipa(cred ca Suselena) ii zicea lu’ copil’su, nu mai stiu cum il chema, pe un ton imperativ, sa-si bea tot sucul de portocale din pahar. Faza asta m-a marcat mult timp dupa, practic nu puteam intelege cum adica sa te certe mama ca nu bei tot sucul. La mine era tot timpul pe dos, poate nu chiar ca in cazul din textul de sus, dar oricum, trebuia “sa mai lasam si pe mai tarziu, nu tot odata”.

     1. si te uitai la ele ca la filme cu martieni..hai sa fim seriosi, la virsta ia ne luam cite o scaltoaca pentru tricoul sfisiat la furat de cirese dupa care ne asezam cuminti sa ne uitam la teleenciclopedia. Daca era simbata, daca nu, nu. Mie de exemplu reluarea dallasului in anii 90 mi´a atras porecla dragastoasa de sue ellen, ghici de ce?! 🙂

     2. nu stiu mare lucru din dallas, nu ma uitam, am vazut maxim trei episoade, ca’mi placea pamela. preferam cititul in locul televizorului. in rest faceam ce voiam. trist daca iti ziceau sue ellen. parca imi aduc aminte de un amic din copilarie care avea o pasiune bolnava pentru ea. era inalt, slab si parul blond

     3. ba, pisha´m´as pe melancolia ta, esti asa searbad cind o dai in serioase.

      PS -singura data cind m´au “obligat” sa ma uit la ceva a fost cind le´am facut rost tot io de zbor deasupra unui cuib de cuci. Sue ellen era betiva familiei..stii cum e, fiecare famelie are oaia ei neagra; io pt familia mea am fost o turma intreaga(inclusiv ciobanu, cainii si magaru´ 🙂 ) mneah frutti fresh de grapefruit roz fara un strop de vodca parca n´are niciun dumnezero(plagiat dupa unu`)

 4. Cuaie, tu si fazanul de lux, pun pariu ca va uitati la surprize surprize. Ce plm e cu voi?

  Tags: mantzy.ro, gheisme, dallasmelancoholici, fazan, garcea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.