Urăsc clișeele
Le urăsc atît de tare încît prefer să reinterpretez fiecare clișeu astfel încît să aibă un cu totul alt sens, salvînd astfel expresia de la condamnarea la moarte. De exemplu, atunci cînd regele îi spune lui Prîslea ”acolo unde-ți stau picioarele îți va sta și capul”, eu m-am gîndit mereu la umeri-craci extrem, în care pasivul are picioarele pe propriii-i umeri (pentru umeri-craci clasic i-ar fi zis: ”Acolo unde-mi stă capul îți vor sta și picioarele!”). Și, cum basmele sînt pline de clișee, începînd de la această amenințare cu violul creez un basm cu totul nou și original în care Greuceanu se dădea de trei ori peste cap și se transformă într-un om amețit, împăratul hipertensiv își urăște fata cea urîtă ca sarea-n bucate, iar la Ileana Cosînzeana te poți uita bine-mersi. Vi l-aș spune pe tot, cap-coadă, și aș completa acest post promițător, dar să continui o introducere cu un cuprins și cu o încheiere este un clișeu atîîît de mare.
2 thoughts on “Urăsc clișeele”
Sa nu exageram. In basme e musai sa fie clisee – ceea ce tu numesti clisee. Basmele sunt model de invatatura pentru cei mici, scuzati cliseul. Fiecare basm e o pilda, un ou al lui Columb. Copiii sunt capabili sa asculte un basm again and again and again, fara sa se plictiseasca, pentru ca astfel isi cladesc fortareata interioara, calda si buna, in care pot reveni mai apoi mereu, chiar si la varsta la care nu mai cred in povesti. (Aiurea. Cu totii credem in povesti, acum si pururea. Altfel nu am mai citi nici blogul asta).
Si-am incalecat pe-o sa, si am spus povestea asa.
oricum, s-au apucat unii acum cativa ani sa rescrie in stil “cool” clasicele basme – fata imparatului se, ma scuzi, futea dezinhibata cu balauru, harap alb cu calu… pe-acolo. deconstructivismul far’ de simtul umorului e boring. aviz amatorilor.