O ciocolată, două.

O ciocolată, două.

Am o prietenă pe care într-o seară, nu ştiu de ce că nu băuse, am prins-o într-o fază de sinceritate absolută şi cu chef de mărturisiri. Cu atît mai grav cu cît eram patru într-un taxi fără a mai pune la socoteală şi şoferul. Stătea ea în spate-dreapta şi, poate de la zdruncinătura roţii, poate de la mirosul de brăduţ radioactiv agăţat la retrovizoare, o auzim spunînd:

– Eu nu pot niciodată să-mi amintesc dacă pluralul de la ciocolată e ciocolate sau ciocolăţi.

Nimeni n-a scos vreun cuvînt, dar trei perechi de ochi s-au întors spre ea, plus ai taximetristului, care nu s-au întors, ci s-au mulţumit să o privească în oglindă. Unii ochi o priveau compătimitor, alţii dojenitor, dar mai toţi întrebător. Nu a continuat decît după ce fiecare ochi a încetat s-o mai privească şi şi-a revenit la ce făcea el pînă la respectiva luare de cuvînt. Şi atunci:

– Aşa că, dacă mă duc la magazin şi vreau două ciocolate sau ciocolăţi, spun aşa: “Vreau şi eu o ciocolată. Ba nu, două!”.

Patru perechi de ochi s-au întors cu toatele spre ea, de-a binelea. Şi trei perechi de buze s-au mişcat cadenţat a rîs. Din nou a aşteptat să se termine rîsul şi să se întoarcă şi taximetristul cu faţa la drum. După care a îndrăznit:

– Şi nu ştiu nici să pronunţ iaurt [zice ea punînd accentul aiurea, pe prima silabă]. Aşa că, atunci cînd mă duc la magazin, spun: “Vreau şi eu un Danone.” Şi, dacă vînzătoarea mă întreabă: “Smîntînă?”, eu zic: “Nu, nu smîntînă!”.

Patru perechi de buze au rîs, iar ochii nici nu s-au mai obosit să se întoarcă. Şi mi-am amintit vinovat cum, cu cîteva zile înainte, eram fumaţi şi cu mult chef de dulce şi-o sunasem pe prietena asta (aflată în drum spre noi) să ne ia patru ciocolate de la chioşc. Şi chiar ne-a luat, dar ne-a fost frică să întrebăm cum a cerut. Prietenul la nevoia de făcut pluralul se cunoaşte.

36 thoughts on “O ciocolată, două.

  1. Eu asa pateam cu pogacile. Nu stiam niciodata singularul. Asa ca intrebam: “Aveti pogaci?”… “Vreau si eu una!”.

    1. Da oare la pula stie care e pluralul? Cum se plange prietenelor: mi-a tras barbatu’ trei pule dupa cap sau trei puli dupa cap?

  2. Unde pulamea le gasesti, bre?! Astea tre’ luate de neveste numa’ ca sa le ai la indemina cind iti vine sa bati prosti.

  3. azi am vazut o barză cum îi dădea la buci la altă barză. sau două bărzi se futeau, cum ar zice fata din text.

  4. e simplu, eu mă gândesc la înghețăți și imediat știu pluralul și la ciocolată… mai greu e la brânzoici.

  5. cosmarul meu de plural se intampla mereu la dristor, unde se vindeau langosi (un fel de gogosi umplute cu diverse) si pentru ca nu vroiam decat una si nu stiam cum sa cer (dati-mi o langoasa??…)intrebam discret: aveti langosi? urma o privire tampa, dooooh, ca doar scrie pe geam ca sunt langosi?!…ok, dati-mi si mie una, simpla.

    1. Un langoş – doi langoşi. Aşa-i în Târgu-Mureş cel puţin, şi având în vedere că denumirea vine de la unguri, mizez pe ei. :))

  6. Eheei, da’ cea mai misto declinare am auzit-o la o tanti, n-o stiti voi, care era foarte mindra ca baiatul ei lucreaza “in cadrul armetzii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.