Nostradamus grăit-a prin tastatura mea

Nostradamus grăit-a prin tastatura mea

Trăim vremuri de criză, ni se zice la televizor. Nu-i adevărat.

Criză e cînd stai o zi sau mai multe fără să mănînci fiindcă nu ai ce. Sau poate chiar fără să bei apă. Atîta timp cît din cerșetoria low-level încă se cîștigă suficient cît să-ți iei un senviș pe zi, nu e criză. Dar o să fie genul ăla de criză. Nu mă pricep la economie, nu v-aș putea spune pe ce mă bazez, dar o să fie.

Înainte mă gîndeam că marile războaie și marile înfometări nu se pot repeta. Că omenirea a evoluat dincolo de suferință și atrocitate, că triumful informației a adus cu el depășirea momentului critic. Dar, dacă momentul critic a fost depășit vreodată, revenirea foamei îl va fi readus. Am fost un prost. Omenirea încă e groaznic de involuată atîta timp cît un sfert din ea trăiește în sărăcie absolută. Nu fără educație sau spitale, ci fără orice fel de mîncare și apă. 1,7 miliarde de oameni. Omenirea a evoluat doar pînă la punctul la care să ne mințim că am fi atins un grad de civilizație satisfăcător. Fals. Ce au trăit popoarele civilizate în ultima sută de ani este mult mai mult decît ar fi meritat această rasă. Iar în lume trebuie să existe un echilibru. Și acel echilibru se va realiza nu prin evoluția involuaților, ci prin involuția evoluaților. Și nu cred că-i mare lucru pe care să-l putem face în legătură cu asta.

Ba da, am putea. Mă rog, ar putea. Dacă aș fi producător la Hollywood, în aceste vremuri grele aș reecraniza The Grapes of Wrath. La dracu, au trecut mai bine de 70 de ani de la prima ecranizare,  ar fi și cazul. Pînă una-alta, dac-aș fi în locul vostru aș (re)citi cartea.

Poate exagerez. Poate nu va fi chiar atît de rău. Dar ce mă face să prevăd o culme a mizeriei umane este seninătatea cu care unii așa-ziși oameni trăiesc într-o lume absolut paralelă cu cea reală. Cînd vezi în ce universuri utopice își petrec scurtul timp pe pămînt oamenii ăștia complet deconectați de la viața așa cum e ea, Matrixul ți se pare un film groaznic de neoriginal. În fond, chiar așa se întîmplă: oameni care se duc în cluburi, oameni care fură filme proaste de pe net și se mai și uită la ele, oameni care fac sau își fac poze, oameni cu tabieturi aberante ca băutul cafelei combinat neapărat cu o bîrfă de cel puțin o oră, oameni care omoară animale și-i zic hobby, oameni care rîd la glume proaste, oameni care visează să-și ia mașini, oameni care visează să-și facă un credit, oameni care cred că să te îmbeți e mișto, oameni care se fut cu o pasiune nenaturală, oameni care se iubesc mecanic, oameni idealiști care vor să salveze chestii uriașe ca rase de animale sau Pămîntul cu totul, oameni care muncesc și trăiesc pentru momentul în care-și vor cheltui salariul pe haine. Și mai aveam vreo 250 de exemple, dar mă dor buricele degetelor. În principiu, sînt niște roboței. Unii veseli și fără prea multe griji, desigur. Dar roboței.

Veți crede că sînt beat. Nu sînt. Atunci, veți zice, înseamnă că sînt nebun. Nu sînt. Sau, mă rog, dacă nebunia înseamnă să-ncepi să-ți dai seama cum majoritatea își construiește existența pe niște erori care se vor dovedi a le fi fatale, atunci poate că sînt.

16 thoughts on “Nostradamus grăit-a prin tastatura mea

 1. Nu stiu ce sa zic.

  De fapt nici n-ar trebui sa zic cine stie ce,ideea e simpla:ceva sigur o sa se schimbe.

  Ce,mai este discutabil,sau in ce masura.Oricum ai dreptate,atata timp cat ai ce manca si nu mori de foame,nu este asa mare criza.

 2. Aia-i o carte frumoasa, dar deprimanta. Trebuie citita repede, ca si cum ai lua un shot de cucuta. Iar tu tragi de ea de doo luni. Si uite, incepi sa nu mai crezi in capitalizm! Ce-o sa zica Ducu? Tz, tz, tz.

   1. Piei, ispita, tocmai m-am lasat de vreo saptamina. Dupa ce dau jos 15 kile, mai vorbim. Te tragi din sud-estul Olteniei? Ca voi masurati vinul cu vadra. Noi, in nord-vest, il masuram in litri, c-avem mai putin. Hai c-o luai si eu ca baba cu studentu negru in trenu de Craiova: “-Da mata de unde esti, maica?” “-Din Burundi.” “Si-al cui esti mata, din Burundi?” 😀

    1. ahhahha ce va alintati voi acolo sa in motru ca ati fi olteni. La mine e mai rau, mama e din slatina tata din budapesta da´daca tii neaparat ma dau cu niste crema de ghete pe fata.

 3. doua luni asadar la o carte. eu de obicei INCERC sa citesc 3-4 carti intr-o luna. 1-2 de specialitate, apoi 1 de-aia cum au si la humanitas despre big bang, evolutia omului si alte cele minunatii si una de literatura. nu-mi iese norma de fiecare data, asta-i cert.

  1. Ei, exageram si io un pic cu doo luni. Plus ca se pot citi mai multe carti in paralel, stii. Hm, da 3-4 pe luna?! La cit stai pe net? 🙂

   1. pai la cartile de specialitate e mai usor, acolo-ti dai seama destul de repede care-i faza originala din toata povestea si citesti in alt ritm. cat despre literatura, muntele vrajit m-a chinuit destul de mult. in timp ce ma zbateam cu cate-o pagina de acolo, citeam 50 din jungla lui upton sinclair.

 4. Mantzman, treci odata de Steinbeck, e a doua oara cand… ce naiba! Steinbeck egal secolul trecut. Deprima(n)tule! Distopicule, na! Criza constiintei de sine, rostul lumii, pfui! Mai ai putin si-l descoperi pe Dumnezeu. Ei!…

 5. Hmmmm, asta e semn ca nu prea mai inghite prostimea hlizelile si circul de doi bani. De unde tragem concluzia ca literatura de mat gol te ajuta sa intelegi ca romanii au matele goale. Si capetele goale, in ciuda cititului.

 6. OK, mantzy cand iti mai vin idei d-astea stupide cu crize care urmeaza sa vina si alte aberatii deprimante de acelasi gen, trebuie sa te uiti la un clip (sau mai multe) cu Hans Rosling, si-ti trece.

  http://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg

  Rezumatul e ca acum vreo 50 de ani doua treimi din omenire traiau in saracie crunta.

  Acum, dupa cum zici tu, au mai ramas doar un sfert.

  Asa ca, daca se contiua trendul, si nu vad de ce nu, cum spunea o reclama, viitorul suna bine.

 7. o statistica de anul trecut spunea ca in romania 42% din populatie crede ca soarele se invarte in jurul pamantului. rata de scolarizare pentru ciclul primar si gimnazial este de 78%. desi 22% nu sunt scolarizati, 42% cred ca soarele se invarte in jurul pamantului. “lipsa de educatie”, “resursele limitate” si alte formulari interesante pot justifica pe cei 22%. dar pe ceilalti ce alte vorbe decat lenea ii defineste. spune-mi povestea oricarui om sarac si in majoritatea cazurilor poti sa-ti explic de ce este vina lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.