FJSC-ul era o bășină* și a ajuns un căcat

FJSC-ul era o bășină* și a ajuns un căcat

Acum 5-6 ani, cînd făceam eu Facultatea de Jurnalism (aia cea mai tare, zice-se, din cadrul Universității), prin școala aia erau foarte mulți studenți fără nici un fel de talent la scribălit sau la orice altceva ține de presă. Erau mulți plicticoși, mediocri cu duiumul, pizderie (glumăăă!) de tocilare și o doză semnificativă de potențiale prezentatoare la rubrica meteo. Totuși (cu toată lipsa de respect pe care am avut-o de la bun început față de facultatea asta), să știți că erau foarte puțini proști sadea.

Mai nou, în prezent și-n trecutul apropiat, natura meseriei (sînt blogăr de sferto-succes și-mi plac fetele mai mici cu 2-10 ani) m-a făcut să intru în contact cu numeroase studente actuale la FJSC. Cu regret o spun: cele mai multe sînt mai proaste și scriu cu mai multe greșeli decît femeia care spăla pe jos cînd eram eu student acolo. E urît să spun asta, știind că multe dintre ele îmi citesc blogul. Să sperăm, totuși, că vor crede că vorbesc despre celelalte. Și sper asta și în ideea că majoritatea sînt nu doar foarte proaste, ci și foarte sigure pe ele.

Cum înțeleg că încă se mai dă examen de admitere la FJSC, nu pot decît să deduc că profesorii care fac corectura sînt ori nesimțiți, ori disperați, ori niște șpăgari ordinari. Nu poți să dai o notă de trecere la Jurnalism și Comunicare (sic!) unei tipe care nu știe că există ”fii” și ”scrii” scrise așa, cu două i-uri. Să fiu în locul ăstora de la minister, aș face niște concedieri la FJSC pe baza unor conversații purtate pe chat-uri de către studenții pe care respectivii profesori i-au admis la o facultate în care scrierea corectă este o cerință minimă. Ai dat mai mult de 4 unui băiat sau unei fete care nu pune două i-uri alăturate decît la forma articulată hotărît a pluralului de la ”copil”? Atunci du-te matale acasă și fă-ți copiiiiiii (?) propri (?) ziariști, dacă ai chef. E ca și cînd ăia de la Facultatea de Matematică ar accepta oameni care nu știu tabla înmulțirii pe sărite.

Pe de altă parte, mă gîndesc serios și la posibila explicație cu disperarea profesorilor rămași fără plătitori de taxă. Selecția naturală e deja foarte dură în generația asta nouă plină de cretini. Puțini reușesc să treacă Bacul, iar din ăia care-l iau, și mai puțini au cu adevărat ceva în cap. Or, la cît de bine merge presa în lume și mai ales în România, în prezent, și la ce perspective are această meserie, nu te poți aștepta ca un om inteligent și în toate facultățile (see what i did there?) să aleagă facultatea asta.

Pe vremuri, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării se lăuda c-ar da cei mai mulți angajați în domeniul pentru care-au fost pregătiți dintre proaspeții absolvenți de studii superioare. Acum nici nu știi ce e mai rău: să termini jurnalismul și să nu-ți găsești de lucru sau să termini jurnalismul și să te angajezi la Patriciu?

* faptul că FJSC-ul era o ”bășină” nu era neapărat un lucru rău. În fond, era o facultate la modă, de fițe chiar.

24 thoughts on “FJSC-ul era o bășină* și a ajuns un căcat

 1. Hehe. Nu neg nimic din descrierea ta dar totusi, daca facultatea îi de-așa cîcat, de ce n-ai terminat-o și de ce-ai ieșit dupa 3minute de la ultima tentativă de dat licența?.. rebeliune?

  1. Ultima tentativa a fost si prima. Am iesit pentru ca nu stiam nimic, evident. Am explicat deja aici ca am dat licenta intr-un final ca sa scap de gura parintilor, fostelor prietene, etc. N-am luat-o, e drept, dar macar le-am facut pe plac. Am explicat, de asemenea, ca nimeni nu m-a intrebat vreodata (la multele joburi in domeniu pe care le-am avut) ce facultate am terminat.

   So what’s your point? Sper ca-ti dai seama cat de stupid e argumentul “de ce n-ai terminat-o, daca era de cacat?”, nu? Pun pariu ca, la ce logica beton ai, esti student actual la FJSC.

   1. completare: e drept ca am luat multe examene la FJSC pe abureala si talent, fara sa stiu materia deloc. Dar de data asta mi s-a parut sub demnitatea mea de om batran sa incerc sa mai aburesc niste profesori.

   2. Nay. Am terminat-o, scîrbit de-aceleași chestii care te-au scîrbit și pe tine. Am zis însă că dacă tot am început-o măcar să aibă pierderea de timp o finalitate. Nu cred c-aș fi suportat ideea ca dronele alea tinere s-o termine chiar dacă abia-s în stare să articuleze, iar eu să fiu dropout deși am scris în trecut. Și da, am fost o lepră care n-a învățat nimic. Ce era util venea din bun-simț, nu cărți, iar materia de umplutură era scîrboasă foc. 🙂

    Acu’ am văzut c-ai mai scris de facultate, nu-s cititor abonat, doar apăruse popup de la failbook si-am dat click pe el, alfel n-ajungeam la articol. Scuze pentru asta. ‘nite

 2. mda.prostamol scrie pe tine. “PE VREMEA MEA SE FACEA CARTE NU CA ACUMA…EHEE,NOI INVATAM NU CA TINERII DIN ZIUA DE AZI CARE NU ITI DA LOCUL IN AUTOBUZ”

 3. “Tu esti in deplinatatea facultatilor, chipurile/
  Dar doar in deplinatatea gradinitelor, cand ne vezi noua chipurile” … Methadon 3000 feat Deceneu – Din Sub

    1. m-am interesat in ultimii ani ce-i cu deceneu. omul era chiar interesant, sau mi se parea mie. am descoperit o poveste uluitoare “de tecuci”. in mare parte din acest timp lucra cu ziua in tecuci. da, da, sapa si lucra gradinile oamenilor. cand am auzit prima data, am zis ca-si bate careva joc de mine. asta pana ce l-am luat la pula si omul mi-a trimis fotografii cu deceneu lucrand in gospodaria lu ta’su.

  1. apropos, ma gandeam zilele trecute la o chestie. daca vrei sa vezi ce produse nu au cerere pe piata te uiti la ce-i acum in raft la micro. coca cola zero, nestea de piersica si d-ala verde, peste d-ala afumat (care, culmea, e bunicel), bergenbier…

 4. Am făcut şi eu vreun an jumătate din facultate asta. 🙂
  Şi cel mai greu lucru a fost admiterea (2004). La oral, preş de comisie era Petcu şi se uita la mine de parcă urma să mă pape. Am luat 7 şi-un sfert. Am plecat din Bucureşti convins că nu am cum să intru cu 7 la oral, indiferent de nota luată la scris, mai ales că erau unşpce pe loc. Am luat opt şi mărunţiş la scris şi-am intrat al şaptelea din 1100+ oameni, cu bursă. 🙂
  Păcat că elevii oscilau între prostie şi naivitate şi materiile între banal şi inutilitate, că profesorii erau mişto. Majoritatea.
  Mi-a luat un an să-mi dau seama că n-am nevoie de diploma aia nicăieri şi încă jumătate să mă hotărăsc să mă retrag. Îmi pare rău că n-am terminat-o, just for the fuck of it. Pentru că după aia tot am luat o diplomă, din altă parte. Care e la fel de inutilă, dar a necesitat mult mai puţin efort din partea-mi. Lenea bate FJSC.

  1. Bravos. Si eu am intrat cu bursa, nici nu era mare smecherie, din aia 1100 vreo 800 erau complet cretini. Deci sa nu ne simtim prea mandri de noi.

   1. Cîţî dintre jurnaliştii, care se bucură de respectul bloggerului Mantzy,sînt absolvenţi ai FJŞC?
    În oricare meserie diferenţa n-o face învăţătura(învăţarea,poate).

Leave a Reply

Your email address will not be published.