O minune pentru Motru: LIFTUL

O minune pentru Motru: LIFTUL

Mulțumită un cititor, mi-am amintit de revolta de la Motru (prima răscoală pe bune din istoria comunismului în România). Ieri s-au împlinit 30 de ani de la ea și Adevărul a dedicat un material amplu (și mișto) evenimentului. O să vă placă, la sfîrșit motrenii se fac de căcat. Postul următor este, deci, un omagiu adus orașului meu natal și curajoșilor lui locuitori.

Motru e un oraș mic și frumos. Nu e genul traversat de drumul național, cu blocuri și case împrăștiate de-a lungul șoselei, ca altele (unele chiar mai mari). E compact, viu și, uneori, dacă bate soarele într-un anumit fel, poate părea chiar cochet. E drept, nu are semafor și nici blocuri mai mari de patru etaje. Pe lîngă șocul cultural al semaforului, deci, oamenii plecați din Motru mai aveau de înfruntat unul, cînd se trezeau în cîte un loc mai civilizat: LIFTUL.

Pentru că nu există lifturi în Motru, motrenii se tem de această găselniță, de bună seamă o unealtă a Satanei. Puși în fața ușii deschise a liftului, 65% dintre motreni își dau seama că sînt claustrofobi și nu se urcă niciodată, pe tot parcursul vieții, alegînd calea mai sigură și mai din bătrîni a treptelor. Restul o fac cu greu și tratează fiecare plimbare ca pe o tură într-un rollercoaster spectaculos. Cînd ușile se redeschid și se trezesc la etajul la care voiau să ajungă fără să perceapă mișcarea, motrenii se închină și își scuipă în sîn. „Ptiu, drace, ce repede ajunsă, pe scări terminam toată vadra de must pîn-aici!” Alții pur și simplu cred că mașinăria nu funcționează, cînd văd ușile deschizîndu-se fără să li se fi părut că au urcat măcar un metru, așa că se apucă să mai urce o dată, pe jos, înspre etajul dorit. Mai știu motreni care, cînd s-au trezit în lift prin diferite stațiuni unde își petreceau concediul și-au văzut că s-a închis ușa, s-au dezbrăcat și au început să-și scoată catrafusele din troler, crezînd că au ajuns în camera de hotel.

Că veni vorba de hotel, eu la hotel am luat contact cu liftul pentru prima oară. Era începutul anilor 90 și eram cazați la un hotel uriaș din Saturn. Stăteam tocmai la etajul 13 și asta mi se părea mai mișto și mai incredibil decît marea, plaja și Lamborghini-ul din fața hotelului la un loc. Eram mai multe familii în acel hotel, dar noi, copiii, nici măcar nu prea mergeam la plajă. Ne petreceam ore întregi jucîndu-ne cu liftul. Poate acum pare un gest stupid, enervant și țărănesc. Poate așa părea și atunci. De fapt, poate chiar așa și era. Dar noi eram mult prea încîntați de această descoperire ca să mai lăsăm liftul și celorlalți locatari ai hotelului. Puneam stăpînire asupra lui și inventam tot felul de jocuri care, într-un fel sau altul, aveau la bază deplasarea cu liftul. Apăsam butonul magic și priveam cu înfrigurare cum ușile alea desprinse din filmele SF ni se închideau în față. Apoi exageram puțin sentimentul de gol în stomac de la plecare, icnind fals și zgomotos ca și cînd am fi decolat cu un avion de vînătoare. Cînd vreun turist străin se stropșea la noi și ne gonea eram foarte veseli, chicoteam și fugeam înspre camere. Dar mereu ne întorceam ca să ne mai jucăm un pic cu liftul.

Oamenii care au crescut cu lifturi nu pot să înțeleagă magia acestor călătorii care seamănă doar aparent între ele. Cînd eram mic, fiecare drum cu liftul era diferit și unic. Eram atît de fascinat de fiecare urcare și coborîre încît arătam cu degetul peisaje imaginare în timpul mișcării, ca și cînd aș fi fost la geamul unei mașini. Mereu mă așteptam ca, atunci cînd ușile se deschid, în fața mea să apară un univers cu totul nou, un peisaj desprins din enciclopedii, o ușă înspre spațiul cosmic, ceva nemaivăzut. Nu este exclus să fi crezut cît se poate de serios, pe atunci, că tot cu liftul se ajunge și în țările străine. Părea atît de simplu. Te urci și apeși pe Franța. Apoi se-aude zgomotul acela vesel, ușile se deschid și bam – Champs Elysees.

17 thoughts on “O minune pentru Motru: LIFTUL

 1. Eu viu dintr-un oraş o idee mai mare. La noi, mare jmekerie era să ne “dăm” cu scara rulantă de la magazinul cel mare din centru. N-am înţeles niciodată de ce era doar între parter şi etajul 1 (clădirea are 8 etaje) şi de ce în Bucureşti erau atât de multe scări rulante…

 2. Tot pe la inceputul anilor 90, mic fiind, am fost la mare cazat cu parintii intr-unu` din hotelurile alea mari din Neptun ( Dobrogea, Oltenia, Transilvania …nu mai stiu sigur in care) . Ei bine, eu stiam ce-i ala lift, locuind in Bucuresti intr-un bloc cu 8 etaje. Spre deosebire de tine pe mine m-a surprins ca hotelul avea liftiera( o baba uracioasa). Bineinteles ca m-am imprietenit cu niste draci de varsta mea si joaca noastra a fost sa apasam pe butoanele de la fiecare etaj intr-un timp cat mai scurt, ca stiam ca in cabina se aprindea un beculet pe butonul fiecarui etaj si tot in momentul acela se auzea si un sunet foarte enervant. Cine a fost intr-unul din hotelurile astea poate sa confirme(erau la fel ) :))

 3. Bai, sa stii ca liftul are si partile lui nasoale. Ca de expemplu, rautatea cu care nu vroia sa porneasca doar pentru ca nu ii placea de tine, ca era fitzos si elitist si trebuia sa te incadrezi in niste standarde ca sa te plimbe. Sau, mai tarziu dar nu foarte, sa ramai blocat in el, tu si cele doua sticle de bors luate de la tanti Ani. Asa ca nu e totul minunat cu lifturile astea.
  Dar m-am razbunat eu pana la urma 🙂

 4. Am citit că nu doar ‘hotelul’, pe care l-am căutat în draci când am venit să iau cărbuni de la Roșiuța, era o scară de bloc cu 4 etaje. Ci și primăria, poliția și alte instituții ale statului ceaușist.

 5. la mine partea cea mai tare este ca stau intr-un bloc de 10 etaje ce dispune de un lift defect de cativa ani buni.O urcare are 163 de trepte, daca nu am calculat gresit cumva.Fac cel putin 2 si cel mult 5.La etajul 9 stau, daca te intrebi cumva.

 6. Si eu stau la un bloc. are zece etaje si lift dar de fiecare data cînd se strica si vine instalatorul nenea Hitler butoanele lipsesc si porin gauri se aude un suierat. Nu iau liftul

 7. Dementiala amintire!
  😀
  PAI ATUNCI SE EXPLICA DE CE SE BLOCHEAZA ROMANASHII NOSTRII IN LIFT!
  Deoarece nu au urmat o terapie en-detail cu acest mijloc de locomotie revolutionar!
  😀
  :))))

Leave a Reply

Your email address will not be published.