Nu știu, nu înțeleg

Nu știu, nu înțeleg

Mă simt prost. Nu citesc suficient. N-am timp. Tot ce știam eu despre Ion Diaconescu era că era foarte bătrîn. Cînd eu eram foarte mic el era deja foarte bătrîn, așa că n-am prins alte glume decît cele legate de vîrsta personajului, de prin Cațavencu. Sigur, asta nu e o scuză. Azi am aflat că a rezistat în munți și am început să-l înțeleg. Eu însumi sînt ideologul rezistenței din litoral. Odată, am rezistat la Costinești două săptămîni. Nu vă imaginați ororile pe care le-am îndurat. Peste 50 de ani o să le povestesc într-un documentar, cu ochii plînși.

Nu știu ce-i cu respectul față de rege. Sînt un fel de Băsescu cînd era mic, cred. Sînt convins că și el se întreba la vîrsta mea care-i șmecheria cu regele ăsta (că s-a dat de gol acum). OK, e foarte bătrîn și-a stat de vorbă cu Hitler și cu Stalin. Nu e ca și cînd i-ar fi dat un pumn în gură vreunuia dintre ei. Ba chiar cu unul a fost aproape prieten. A ales și el răul cel mai mic (asta pot să înțeleg). Și cel mai cîștigător de război (pentru asta pot chiar să-l felicit). Dar îmi pare rău, asta nu-i de ajuns pentru mine. Să fii regalist e stupid. Să respect (poate chiar să adulez) pe cineva doar așa, pentru că s-a născut, m-ar face pasibil și de discriminare. Dacă iubești pe cineva pentru că s-a născut rege, poți să și urăști pe cineva pentru că s-a născut țigan, par example, nu?

Apropo, nu știu nici ce-i cu evreii. La mine în Motru nu vorbește nimeni despre evrei. Cred că oamenii din Motru nici nu știu ce sînt evreii cu exactitate. Consătenii mei cred, probabil, că e o modă sau o denumire dată unor oameni cu o pasiune comună. Că evreii-s un fel de rockeri, sau de ‘omosexuali, sau de iubitori de animale. Ajuns la București, am descoperit că, dacă ești un intelectual care se respectă, trebuie să ai o poziție în chestiunea evreiască. Eu mărturisesc că nu-i înțeleg nici pe antisemiți,  nici pe evreii anti-antisemiți. Ambele atitudini mi se par exagerate. Mie mi se rupe pula de evrei și de antisemiți în egală măsură, dacă-mi permiteți. Asta e o atitudine firească și decentă.

Nu știu de ce lumea își pune pe Facebook citate din alți oameni, mai ales citate în alte limbi.

Nu știu de ce fetele spun mereu că n-o fac din prima seară, deși toate o fac.

Nu știu de oamenii își doresc mașini care să meargă cu mai mult de 200 la oră în România (atenție, înțeleg oamenii care-și doresc mașini cu accelerație bună).

Nu știu de ce unii își încalcă principii pentru bani, faimă, pizdă sau diverse cadouri. E ca și cînd te-ai scuipa singur în ochi.

În schimb, de cînd cu documentarul Soviet Story, am aflat ce-i cu Finlanda. Puțină lume știe că, în al doilea război mondial, Finlanda a luptat eroic împotriva Rusiei. Finlandezii nu s-au lăsat cuceriți (cum au făcut labagiii ăia de francezi), chit că au murit cu zecile de mii. Puțină lume știe asta pentru că Rusia a cîștigat războiul. Iar occidentalii (aliații Rusiei de atunci) nu pot să laude curajul finlandezilor în fața unui prieten de-al lor, fie el și prieten de conjunctură. Ei, eu pot să îi laud. Finlanda eu noua mea țară preferată. Forza Mika Hakinen! Trăiască Temu Selane! (doar pe finlandezii ăștia îi știu, îmi pare rău, v-am spus de la început că nu știu multe)

 

 

24 thoughts on “Nu știu, nu înțeleg

  1. Asta-i singurul care poa’ sa scoata Romania din criza. Sper sa apara o Alba ca Zapada d-asta si pe la noi si sa se ocupe de anticoruptie si remanieri de la distanta.

 1. temu selane era bun la CM2001-2002. mai exista? ca marti am aflat ca inca mai joaca forssell. cica are doar 30-31, da’ eu aveam impresia ca are 48 sau ceva.

 2. foarte frumos Mantzy. Dupa umila mea parere cel mai bun lucru citit de mine aici, pana acum. pe scurt, si eu daca as avea plua mi s-ar rupe cam la fel.

 3. te-as sfatui sa ramii asa cum esti, cu cit citesti si auzi mai multe cu atit mai mult esti mai manipulat. Cel mai frumos mod de a invata istoria e sa faci turism, mergi la locurile unde s-au intimplat faptele alea de vitejie, sau ma rog de nasoale, ti se va povesti ce viteji au fost localnicii si ce rai ailalti, mai apoi mergi la circiuma.
  Sirbii au avut, pe vremuri un program turistic WW2, mergeau multi nemti care au fost soldati sa vziteze locurile unde s-au batut cu sirbii, pe Neretva. Asa s-a dezvoltat o retea splendida de circiumi si hoteluri.

 4. Sami Hipiya, sau cum s-o scrie, a jucat la Liverpool … alti finlandeji? Pai Villi Vallo- muartea la femei, trupa vocal instrumentala de ceterasi Nightwish, soferul Kimi Raikkonen, samd.

  Si despre evrei, anti semiti, germania cea rea, buhuhu, poti afla in discursul asta de 10 minute http://www.youtube.com/watch?v=OPow7puxiIo .. probabil un alt adevar istoric ascuns noua, pulimii. iezact ca in povestea cu sovietele.

 5. Mantogul iar exagereaza, ca de obicei. I-auzi la el, cica a auzit de Hakkinen dar de Raikkonen nu. Da de Linus Torvalds ai auzit? Sau tu stii doar de uindous si mac? Sau macar de Nightwish tot ai auzit de pe la vreo nefututa dintre alea de le futi tu. Sau de Lordi, penalii aia de-au castigat eurovisionul acum cativa ani. Daca nu stii care, mai pune si tu mana pe vreo telecomanda, bah!

 6. Cred ca Mantzy a devenit fan Cioroianu. Adica citeste pe sarite. Nu se mai spune faptul ca finlandezii au pierdut totusi acel razboi si au fost constrinsi la cedari teritoriale, ca totusi victoriile lor au fost rodul proastei dotari si organizari a sovieticilor.

  Asta cu finlandezii imi aduce aminte de asa-zisa eliberare a Parisului de catre Rezistenta, cind se stie clar ca Rommel si-a luat benevol talpasita atunci.

  1. ahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhhahhhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahah!
   ba la ora cind a capitulat jieneralu´von chlotitz fara macar sa le darime turnu aifal, Rommel se afla intr´un fel de arest la domiciliu.Cum au reinventat finlandezii razboiu´de guerilla ca sa nu devina republica sovietica n´are rost sa discutam, istoricu´lu´peste prajit.

  2. Proastei organizări și dotări sovietice, academiciene? Dar tu, dacă tot citești rând cu rând pe wiki, ce părere ai? Noi, românii, de ce nu am profitat de proasta organizare și dotare sovietică?

   Au pierdut teritoriu la masa verde când rușii și anglo-americanii reîmpărțeau Europa. Au pierdut infim, puteau să piardă toată țara, cum a pierdut România. În luptă le-au supt-o original rușii.

   1. Daca ai sa citesti ai sa afli ca razboiul esuat contra Finlandei a fost lectie pentru Stalin, care in urmatoarea campnie contra lui Hitler nu a mai facut aceleasi greseli.

    1. Zi sa-ti moara la intrare ca nu le-a mai facut! Daca ai sa citesti alea 52 de carti basca jokerii o sa afli ca Stalin a fost la un pas sa ceara armisitiu, mai, renault clio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.