Pseudointelectualele să mi-o sugă și von Trier să se uite (și să filmeze)

Pseudointelectualele să mi-o sugă și von Trier să se uite (și să filmeze)

cronica mai pe largAICI.

Acum fix trei ani scriam textul ăsta. E un post foarte personal pentru că dezvălui acolo un coșmar pe care îl am de cînd eram foarte mic. Reiau acel fragment:

”Am un coşmar recurent, cred că toţi avem cîte unul (de fapt SPER că aveţi şi voi, altfel m-aş autosuspecta de probleme la “mansardă”). Îl am de când eram mic, îl mai am şi-acum, da’ parcă mai rar: se face că vine spre mine o planetă. Pe care eu o văd mai întâi mică… ca şi când aş vedea-o la televizor… dar se apropie cu viteză… şi devine din ce în ce mai mare. Şi nu ştiu ce planete visaţi voi, dar, credeţi-mă, aia din coşmarul meu nu e tocmai Pluto. E mare, nene! Nu ştiu ce tâmpenie de vis e ăsta, auzi, să-ţi cadă o planetă-n cap, cert e că, spre finalul coşmarului, e uriaşă, n-o mai cuprind cu privirea, îi văd relieful, îi simt atmosfera lovindu-mă peste faţă. Şi dintotdeauna m-am ofticat că nu reuşesc să văd oameni pe ea. Sau măcar o maimuţă, un câine, un ornitorinc, un patruped acolo…”

După 4 ani, Lars von Trier (acest Tarkovski al pseudointelectualilor mai pseudointelectuali decît ăia cărora le place Tarkovski) face un film despre aceeași chestie: Pămîntul este lovit de o planetă al cărei nume dă și titlul filmului: Melancholia. Nu-i cer drepturi de autor, chit că cine a văzut filmul a putut observa că imaginile din el seamănă tare mult cu descrierea mea. OK, accept că nu-mi citea von Trier blogul în 2007 (acum sigur îl citește, de cînd mi-am făcut pagină de Facebook). Cel mai deranjant este că acest sfîrșit tragic al omenirii și al planetei odată cu ea este singurul element valabil din film.

Mărturisesc că, deși mă face să mă trezesc noaptea ca Botezatu (plin de sudori, care ulterior se îmbracă și pleacă), găsesc acest sfîrșit al rasei umane deosebit de frumos. De altfel, după cum am mai scris în mai multe texte pe care mi-e lene să le caut acum, Universul în sine este un lucru deosebit de frumos. Iar implicarea lui în extincția noastră nu poate fi decît binevenită. Universul știe ce face. Politicienii cu bombe atomice nu. Bla-bla-bla, am devenit hipiot. Revin la film.

Punînd ideea asta frumoasă în filmul lui de căcat, von Trier comite un sacrilegiu pentru care ar trebui arestat (nu, pentru căcatul de Antichrist ar trebui să i se dea doar o amendă foarte mare iar pentru declarația cum că l-ar înțelege pe Hitler de la Cannes nu ar trebui să i se facă nimic). Consider, deci, că acest snob fără talent a stricat una dintre ideile de film cu cel mai mare potențial. De aceea, toate pseudointelectualele cărora le-a plăcut Melancholia (că de băieți hetero sper să nu fie cazul) sînt obligate ca, pînă la sfîrșitul lunii octombrie, să treacă pe la mine să mi-o sugă. Doar așa, pentru că l-au încurajat pe fătălăul ăsta.

23 thoughts on “Pseudointelectualele să mi-o sugă și von Trier să se uite (și să filmeze)

 1. Chestia cu cosmarul e una psihologica: egocentrism! Doreai sa fii ca o gaura neagra care inghite si planete ( venea catre tine!). Dupa o sedinta ti-ai fi dat seama ca te-ai inselat: tu cadeai in cap catre planeta Pluto, fascinat de imagine uitasesi sa tragi de manerul parasutei.
  Jos cu pseudointelectualele!

 2. Deci nu te gandesti ca tu ai transformat un vis frumos intr-un cosmar: se facea ca o cometa venea spre tine si la inceput o vedeai mica-mica si se facea tot mai mare si mai mare, iar cand ti-a intrat in gura, ai vazut ca pe coada cometei scria “fut bine si apasat la mantzoc”.

 3. fara importanta: Pluto a fost declasificata din categoria planeta, acum vreo cativa ani. E in sistemul nostru solar, dar nu mai e considerata planeta, ca cica o are prea mica (raza).

 4. Ma asteptam la o cronica mai ampla din partea ta. Acum banuiesc ca nici tu nu ai avut rabdare sa se termine cacatul numit Melancholia. Trebuia sa intrebi fo’ piarista cum s-a terminat.

  P/S: sunt absolut convins ca o sa aiba 9 si ceva pe imdb
  P/S2: macar acum aveti subiect pentru rubrica “toate glumele despre…”

 5. Din nefericire nu ai inteles mai nimic din film. Stiu, vei spune, reactiile de tipul celei pe care o reprezint sunt inerente…”pseudo…tra la la” sunt pregatiti sa riposteze, etc. Nu, lucrurile sunt mai sofisticate, daca-mi permiti, desi termenul ti se va parea, evident, suspect.
  Filmul nu este despre un cataclism cosmic, asta e o metafora a captivitatii extreme.
  LFT chiar radea ca cei care se vor uita la film vor rezista primei parti pt. ca exista promisiunea sefeista si angoasanta a impactului final. Chestia cu planeta e strict un artificiu de decor, menit sa induca starea de “fara iesire” si fatalitate inexorabila.
  Obsesia ta cu psedo… e binevenita intr- un mrdiu in care domnii astia prolifereaza. Insa ei nu epuizeaza posibilitatile de intelegere ale unui film. Exista receptare si dincolo de tsrgetul tau.

 6. Mantzy,spune drept, tu esti amic cu Lars asta!Zice el: eu vreau ca, dupa film sa plece omu din sala si sa zica: Bai, ce porcarie!

 7. coaie n-o sa-ti suga nici una pula tie. Vor face toate coada la supt de LVT. Fa si tu un film ca asta in varianta romaneasca , cu replici de cacat, fara muzica si cu doua camere pe platou si alea la SH. sa vezi ce fac coada la tine dupa.

   1. Despre asemanarea cu Odiseea Spatiala am pomenit si eu, cand cu muzica de Wagner. Kubrick s-a folosit de Strauss asa cum Lars von Trier s-a folosit de Wagner. Dar Kubrick parca o facea fara emfaza asta enervanta si macar a facut-o primul.

    Despre Tarkovski de asemenea am pomenit, deci sunt de acord cu Chelul ca seamana motivele cu cele Tarkovskiene. Parerile noastre devin divergente cand vorbim despre validitatea acestor motive. Pe care eu le-as denumi, intr-un limbaj academic de revista de cinema, basini.

 8. In egocentrismul lui maximal Mantzy n-a putut sa treaca de propria sa viziune – asa cum se intampla in general cu arogantii submediocri. Dar sa nu dam cu pietre, nu ne asteptam ca Trier sa placa tuturor. Ba din contra, place mai mult decat este inteles si este inteles mai putin decat este contestat.
  Fapt care ne incanta pe noi pseudointelectualii, astia care nu cautam catei si oameni pe planete gigantice care ne lovesc ci intelegem ca comportamentele umane in fata inevitabilului sunt cele care ne transmit mesajul.
  Hai pa.

  1. esti adanc, coae. Se vede ca esti un tip inteligent si cultivat. De fapt era clar doar din faptul ca-ti place Von Trier, nu stiu de ce te-ai mai chinuit sa si argumentezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.