Jurnalul Național, un gunoi

Jurnalul Național, un gunoi

Mă văd nevoit să întrerup din nou programul obișnuit de texte mișto pe care nu le citește nimeni din cauză că am identificat un focar de prostie extrem de periculos pentru populație în redacția unui cotidian național.

Uite cum stă treaba: eu pe de o parte sînt un cetățean incult comparativ cu cum cred eu că ar trebui să fie un om decent de vîrsta mea. Am o brumă de lecturi executate înainte să devin om serios, cu serviciu și rate la bancă, și cam la asta se rezumă mobilarea mea intelectuală. În total, în viața mea, am fost la patru piese de teatru, și la alea mai mult sau mai puțin obligat. Pe de altă parte, nu am mai citit presă serioasă pe hîrtie (ei se numesc quality, hahaha, bună asta!) de ani buni. N-am simțit nevoia. Știrile din ziarele serioase le pot lua la fel de bine de la televizor sau de pe internet. Mă mai uit doar peste tabloide ca să mă mai amuz, cîteodată. Și, boul de mine, trăiam cu impresia că pe la cotidienele serioase sînt ziariști ceva mai inteligenți decît retardații ăia care scriu în Libertatea, Click și Cancan.

Acestea fiind spuse, vă puteți explica de ce am avut o strîngere de inimă ieri, cînd defecam și am deschis Jurnalul Național (ăla era pe lîngă budă, probabil nu întîmplător) fix la pagina de cultură, unde trona falnică o cronică de teatru. Primul instinct a fost să caut altă pagină, convins că nu am pregătirea necesară să citesc o părere avizată despre artă și cu atît mai puțin una despre o artă la care nu mă pricep. Plus că mă și căcam, ceea ce mi se părea o sfidare la adresa întregii culturi române și a presei aferente acesteia. Dar impostorul din mine a învins și am început să citesc. Nu aveam să regret decizia. A fost o experiență mistică. Toate citatele pe care urmează să vi le dau sînt reale.

Cronica începe așa: ”Urmărind atent spectacolul lui Silviu Purcărete […] descoperi ingredientele de bază ale comediei care conduc la buna dispoziţie.” Oau! Deci asta e exprimare de doamnă de la Jurnalul care scrie cronici de teatru?! Oaaau! Să citim mai departe, mai vrem, mai vrem!

Cunoștințele autoarei despre comedia care stîrnește buna dispoziție sînt mult mai profunde decît v-ați putea închipui, după cum ni se relevă în paragraful următor: ”[…] publicul e martor la situaţii amuzante. Auzi vorbe de duh ce provoacă râsul spontan, vesel, râsul comic.” Deci cronicara de teatru Maria Sârbu a descoperit nu doar rîsul vesel, ci chiar rîsul comic! Destul cu rîsetele tragice, triste. E timpul să mai rîdem și la ceva comic și vesel, în pizda noastră! O comedie care să ne conducă la bună dispoziție prin rîs vesel și comic, cam asta am dori, dacă se poate. Mai aveți bilete la așa ceva? Ce bine!

Continuăm cu un clișeu frumos care sună cam la fel de stupid și la fotbal (vezi ”bagheta antrenorului”, sic!). Cică: ”Am amintit doar “secvenţe” din “Femeia care şi-a pierdut jartierele”, spectacol în care cei trei interpreţi sunt în vervă datorită baghetei regizorale a lui Silviu Purcărete şi datorită aptitudinilor lor artistice.” Maică născătoare, ce exprimare de elev de clasa a patra rămas corigent la toate materiile scrise pe caiete de dictando! Deci sînt în vervă datorită aptitudinilor lor artistice, zici, Mario? Aham! Zi să-i fuți în cur pe mă-sa!

Încheiem, inevitabil, cu ghilimelele. În textele idioților, ghilimelele ocupă un loc aparte (ca și puncte-punctele și majusculele, dar parcă mai aparte decît astea). Idioții care scriu folosesc ghilimelele atunci cînd simt nevoia să sublinieze faptul că au folosit un anumit cuvînt fie cu un alt sens decît acela care-ți vine primul în minte, fie într-o construcție care are pretenții de procedeu aristic. Sigur că nu e nevoie de ele. Doar că idioții simt o pornire lăuntrică să strige: SÎNT INTELIGENT! TE-AI PRINS CE-AM VRUT SĂ ZIC? CA SĂ FIU SIGUR CĂ ÎNȚELEGI CĂ E CEVA INTELIGENT LA MIJLOC, ÎȚI PUN NIȘTE GHILIMELE! IA VEZI, ACUMA TE-AI PRINS? VEZI CÎT DE INTELIGENT SÎNT?! Dar să căutăm ghilimelele în textul idioatei în discuție, pe nume (poate mă repet, n-o cunosc, sper să nu fie vreo rudă îndepărtată) Maria Sârbu. Deci avem încă din titlu: Mălăele şi Mihăiţă, în “deliciul” teatral semnat de Purcărete. Mergem mai departe: Am amintit doar “secvenţe” din “Femeia care şi-a pierdut jartierele” (aici chiar n-am înțeles de ce a pus secvențe între ghilimele, mă rog). Iar din asta care urmează n-am înțeles nimic, decît că erau două ghilimele importante: Mişcările, grimasele, interpretarea cupletelor, replicele “delicioase” sunt asociate cu “mobilitatea” mobilelor, decorul având o funcţie scenică bine determinată în spectacol şi care funcţionează de minune.

În mod normal, ca să-mi justific titlul violent, ar fi trebuit să citesc mai mult din ziar. Dar, oricît de corect aș fi încercat să fiu față de restul redacției, n-am mai putut nici măcar să încep vreun alt articol. Mă gîndeam mereu cu teamă că tipa care scrie cronica de teatru este, probabil, intelectuala redacției. Că doar n-or trimite femeia de serviciu să facă cronici de teatru. Logic, no? E Maria, dragă, tipa de la cultură! Să ne ferească domnu de ăia de la sport!

Îmi și imaginez o discuție între vecinii din provincie (soto e din provincie!) ai Mariei, la vederea (că nu cred că ar și citi-o) acestei magnifice cronici. ”Ia uite, asta nu-i Maria a lu Sârbu de la patru?” / ”Ba da, aia e, s-a apucat să scrie cronici de teatru” / ”Tiii, și ce proastă era! Bravo ei!”.

Aveți tot articolul aici. Distracție!

35 thoughts on “Jurnalul Național, un gunoi

 1. Asta e cronica in stilul gazetei de perete pa probleme de cultura si viata. Cam in genul acelui motto al blogului lu’ Barbosu’, scos din opera nemuritorului Stalin. Credeam ca timpitii aia care scriau asa au murit, da’ s-ar parea ca la fel ca in politica, au facut pui care au preluat stafeta.

  1. pun pariu ca-i olteanca, futa-te dumnezo de idiot ca acum chiar m-am enervat, cioroii pulii carele la stirile de la ora cinci is 5 batai din sud, 4 come alcoolice din moldova si un accident de masina din ardeal, futu-ti mortii ma-tii de cretin?!!!punem pariu ca la numaratoarea de la stirile de maine o sa fie asemanatoare, manca-mi-ati pula de cioroi care ati depasit antimanelismu da il aveti in suflet si casatoriti copii de 7 ani la tv.
   http://www.facebook.com/profile.php?id=100000651949972
   ia, ma muie, ca-i din bucuresti. da, seamana cu ciorbea si are nume de ardelean, da scrie la voi pentru voi, manca-i-ai pizda de studenta late years la facultatea de ortografie din romania aka jurnalism.
   scuzati-mi trmuru nervos din scris! 😀

   1. Traieste in bucuresti, dar scrie ca o ardeleanca. Nu te mai lua dupa stiri. Si nu te mai enerva. Ardelenii sunt la fel de imbecili si de nespalati ca si restul romanilor. Doar ca-s un pic mai inceti. Un pic mai intarziati, vorba unei prezentatoare de la stiri, na.

   2. benderule,mai ai putin si injuri ca lorena.bag-o p-aia cu basculantele de pule si cu pulele africane.traiasca-ti ma-ta,nitica inspiratie n-ai.

  1. Extrapolăm un pic. Tanti Maria lucrase înainte ca femeie de serviciu la o facultate de jurnalism și mai trăgea cu urechea la cursuri, când spăla holu central. Din păcate auzea ce preda profesoru așa, din doi în doi, în special când ieșeau studenții la o țigară în timpul orei.

   1. ‘ai să ne sugi tu de pulă, Bogdane, că n-ai tu curaj să-i spui fetii în faţă chestia asta. Te dai cu coaie mari pe alte bloguri, da’ ţi se face puţulica bob de fasole când e să dai piept cu Lupoaica.

 2. Da ma, da, ai descoperit tu acu’ cum sunt ziaristii.
  Sa vezi ce surpriza o sa ai cand o sa descoperi ce vulgari sunt microbistii!

 3. Dar staţi aşa: avea cineva vreun dubiu că Jurnalul naţional nu e alteva decât hârtie de şters la cur? Ce vă miraţi aşa?

   1. Păi bineînţeles că nu se compară. Fie şi pentru simplul fapt că Jurnalul e ziar (adică un cotidian, ca să pricepi şi mătăluţă), iar Kamikaze e revistă.

   2. Kamikaze e revista, iar Jurnalul cotidian? Bine ca mi-ai spus. Eu credeam ca e vorba de calitatea cronicii si ca n-are legatura cu tipul publicatiei. Imi cer scuze…

   3. Bă, nu fi mai bou decât limita legală. Dă-ne tu un exemplu de cronică imbecilă din Kamikaze şi discutăm dup-aia.

   4. Bai desteptule isteric, o publicatie nu sta intr-o cronica de teatru sau de orice altceva. Hai sa punem accentul pe o cronica si sa uitam ansamblul. Nu te mai strofoca degeaba…

  1. ‘te-n pula mea de analfabet. Auzi colo, “cei drept”! Bravo, domnu’ care ştie evalua o cronică! Nu mai bine învăţai să scrii înainte să dau verdicte? Boule.

   1. “Nu mai bine învăţai să scrii înainte să “dau” verdicte?”
    Apropo, vezi ca se vede ca vorbesti in oglinda. 🙂 Papagalule (infoiat)…

 4. Oricum, Ostap Bender sta prost cu nervii, s-a votat. Stii de ce vor ardelenii sa se desparta de restul romanilor? Ca sa se fure numai ei intre ei. Da’ ia zi, si tu esti din ala care zice c-au furat astia din Bucuresti bani de la ardeleni sa-si faca autostrada catre mare?

  1. s-a votat in pizda lu muma-ta in proportie de 90 la suta, ca unii ceilalti erau la coperativa si cumparau picamer la vremea aia. era sa fiu calm cum am vrut la-nceput cand m-am enervat ca toti miticii cred ca ei is destepti cand vorbesc cu altii. sugi pula, draga omule! si ma cac pe ma-ta cand sta si se gandeste ce sa-ti trimita pachet. cu nervii incordati ma cac.

 5. acuma, deşi sunt de acord cu articolul îmbibat de mânie proletară al lui mantzy (subiectul este totuşi banal şi răscomentat), nu pot să nu recunosc că pizde mai bune ca-n buca city nu se esicstă. dacă vrei să dai de vreo tipă semisărutabilă prin ardeal toceşti vreo 3 perechi de gumari. probabil că toate bunăciunile futabile din ţară au înţeles că piatra filosofală se găseşte în rinichii ţiganilor cu lănţău de vacă din aur şi câte 3 ghiulane pe fiecare deşt. din bucureşt.
  ţăranilor, nu vă ţine nimeni legaţi de stâlpii semafoarelor din bucureşti! nu vă pace, sugeţi pula la praşilă la păpuşoi. pe de altă parte, dacă pleacă toţi ţăranii din bucureşti, apartamentele se vor vinde ca-n motru, cu 2 lei mp, cu mobilă cu tot. sau vor fi preluate de ţiganii care execută silit proprietarii din anglia – vezi ştirea cvasirecentă…

Leave a Reply

Your email address will not be published.