Șoferii, fotbalul și o superbă baladă

Șoferii, fotbalul și o superbă baladă

Partea pozitivă cu șoferii este că nu sînt niciodată oameni plictisitori. Partea proastă e că sînt mereu mai mult sau mai puțin idioți. E ceva care-i face interesanți în acea experiență de viață căpătată în miile de kilometri pe care i-au parcurs și grație miilor de oameni cu care au intrat în contact în drumul lor. La fel cum e ceva și în incapacitatea lor de a face calcule simple sau de a rezolva probleme de logică de clasa a noua care i-a împins către această meserie nu tocmai onorabilă. Experiența de care vă vorbeam îi face pe șoferi să se creadă mereu nedreptățiți de aspra scară socială. Mereu, șoferii se cred mai buni, mai competenți și mai inteligenți decît sînt. Iar charisma lor te poate înșela, uneori, făcîndu-te să crezi că, într-adevăr, sînt cu mult deasupra răutăților și prejudecăților. Dar apoi te gîndești ”hei, ăsta e totuși un șofer! A ALES SĂ FIE ȘOFER, cam cît de inteligent ar putea fi?”. Și atunci îți revii.

Dar nu mi-am propus să înfierez șoferii. Dimpotrivă, vreau să-i laud.

Nu știu dacă ați observat, dar pe lîngă faptul că nu sînt plictisitori și sînt idioți, șoferii mai au o însușire comună: sînt talentați la fotbal. N-aș zice tocmai buni, că un idiot nu poate fi, în mod pur idealist vorbind, bun la ceva. Cert e însă că, la o confruntare fotbalistică într-o firmă oarecare, șoferii vor fi, per total, mult mai buni decît oamenii care se presupune că ar trebui să lucreze cu creierele, nu cu covrigul și maneta. Mereu îți vine să rîzi cînd îi vezi venind la fotbal îmbrăcați ca niște țărani (atenție, băieții absolut paraleli cu fotbalul care se îmbracă precum niște fotbaliști, cu jambiere lungi, bentițe, echipament de firmă, etc, sînt cu totul altă categorie). Dup-aia însă vezi că țăranii joacă bine spre foarte bine și rîsul începe să se transforme în nervi.

Șoferii sînt foarte enervanți la fotbal. Dar nu vă vorbește invidia acum, că încă nu am întîlnit, totuși, un șofer mai bun la fotbal decît mine. Ce-i face enervanți pe șoferi la fotbal (ca și în alte situații de viață, de altfel) este faptul că (așa cum am convenit încă de la primul alineat) sînt idioți. Un băiat bun la fotbal, dar idiot, se va manifesta pe teren cam așa: pune mult suflet, încearcă să trișeze, șutează extrem de tare în absolut orice situație, faultează dur de mai multe ori într-un joc, driblează mai mult decît este necesar, bea bere în pauze, aleargă pînă cînd sufocarea și infarctul par iminente și mereu, dar mereu, pare chitit să demonstreze ceva. Dacă vedeți un băiat pe terenul de fotbal manifestîndu-se astfel, este foarte probabil să fie șofer.

Altfel, ca să închei într-o notă optimistă, șoferii rămîn niște personalități fascinante. Dar cel mai bine i-a surprins fabulosul rapsod Marian Nistor, într-o odă plină de muzicalitate, adevăruri și, inevitabil, mister al cărei refren este fix așa: ”Hei, șofer șofer șofer / Viață plină de mister”. Amin, frate! Din păcate, nu pot găsi melodia nicăieri, simțiți-vă liberi să ne-o împărtășiți dacă dați de ea.

19 thoughts on “Șoferii, fotbalul și o superbă baladă

 1. ba, e un fapt de fizica si biologie: un corp viu, eventual cu coada, se cam storcofleseste, daca intra in contact cu un corp cu tabla tare, mai ales in viteza.
  lasa soferii in pace, ca nu fac intentionat ce vezi tu pe sosele.

  PS – daca nu-mi aprobi comentariul ala, o sa ti se-ntoarca ceakra sau nu stiu ce pula mea si o sa ajungi sa te intorci la Vantu, sa te duci cu batista la el la aprobat articolele.

 2. I-auzi acilea:
  ” Soferii vor fi, per total, mult mai buni decat oamenii”; Voi, oamenii, sunteti conducatori auto?
  @nea: Corect era: “E biologic: conducatorii auto au mentalitatea spermatozoidului, nu le trebuie decât viteză, restul face ovulul”. Ca de-aia pe sosele ai sa vezi “112” in echipa completa (pol, desc, salv) foarte, foarte, rar la soferi. De regula, numai la conducatorii auto. De altfel, c.a. nu se incurca: cand se apuca sa faca vreun accident fara zece vatamati nu-s multumiti.

 3. Pe de alta parte, ce cred ca vrei tu sa spui aci e valabil pt. toti semidoctii cu oarecare talent la activitati fizice (sport, timplarie, s.a.): buni pe bucatica aia, dar adesea INADECVATI si EXCESIVI in ceea ce fac. Cum ai fost si tu in postul anterior despre caini. Uite, io iubesc cainii aproape ca mai mult decit oamenii – de altfel si cred ca dragostea pt. caini nu tre’ sa fie decit un exercitiu pt. a invata sa iubesti (si) oamenii- dar alaltaieri m-a muscat unul f. rau de gamba. Dac-ar fi fost acolo gitu unui copil de 3-4 ani, acu’ era mort. Mergeam io pe bicicleta, pe linga Piata Veche, si-a inceput unul sa ma latre, dupa care s-au strins pe mine vreo 15-20 de dupa tarabele alea, tot mai agresivi. Am inteles perfect de unde vine expresia “spirit de haita”, cum devine haita (inclusiv umana) tot mai periculoasa, autoalimentindu-si agresivitatea. In fine, asta mi se intimplase de sute de ori in ultimii ani de cind ies cu bicicleta, dar tot timpu s-au multumit sa latre si sa clantane “pe linga”, deci eram relativ relaxat, oricum, nu-mi era frica, ca sa zici ca frica mea i-a stimulat. Deci cum pedalam io fericit si cu dureri in plua de cainii aia, unul – HAAP de picior, jigodia dreacu. Ei, si sa revin: cainele ala a fost EXCESIV si INADECVAT. La caini asta se cam pedepseste cu moartea. Ba chiar si la oameni, adesea. Deci io inca iubesc cainii, dar cred ca locul lor nu tre sa fie pe strada, fara stapin, in haite, pt. ca adesea si-aduc aminte ca au fost cindva lupi. Cu scuzele de rigoare pt. lungime si pt. c-am plasat comentariul la alt post. 😉 P.S.: Nu stiu insa dac-o sa pot sa-l iert ca mi-a sfisiat cracu pantalanilor de la treningu meu favorit, ala Lotto, albastru cu galben. 🙁

  1. sa´mi bag cerebelu´, parca vizualizez un treling albastru cu galben si cracu´sfasiat cum ma priveste cu ochii aia timorati de sub o cutie de carton..
   Hai ca mi s´a facut mila dedicule, acu´silabiseste dupa mine: P, hai ca poti gandeste´te la echipa favorita a lu´asta mic..U, asea ai vazut? gata de acu e simplu L,A. Gataaa poti rasufla usurat. Nuuu, nu´i nevoie sa´mi multumesti, iubesc animalele.

   1. Sa-mi baag puula, inca unul care militeaza pentru PULA scrisa citet pe internet. Bine ma, daca vrei tu… Mie-mi ia tot atit. Da’ sa nu ziceti dup-aia ca io v-am invatat.

   2. haidi bre, lasa vrajeala, ca nu te confunda niminea cu aia care scriu doar pula;)(pardon, decit).
    Nici daca vreau io.

 4. frumoasa meserie colegii dar si grea asa e vieata de sofer, frumoasa dar si grea. odata ce te urci pe un TIR nu te mai dai jos, asa sînt TIR-urile, grele dar si frumoase!! drumuri bune colegii fara evenimente rutiere dar si libere!!!

  Fortza Iveco Turbo Star

   1. destul de bun, înainte jucam mai mult, acuma prin parcari doar din cînd în cînd cu colegii, “încingem” o miuta. pîna acum jucam cu mingi normale dar aveam probleme daca dadeam mai tare ca se duceau pe autostrada si unii colegi au avut probleme cînd s-au dus sa le ia si au fost evenimente rutiere (i-a calcat). acuma jucam cu mingi medicinale, noi sîntem obisnuiti cu greul… drumuri bune tuturor care scriu aici!

   1. Tati, unii nu au acces asa departe ( la net ma refer) de la servici. Iar acasa ne uitam pe cancan, liberatea s.a.m.d. Adica site-uri grele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.