Extraordinara poveste a primilor fotbaliști care au ascultat Beatles

Extraordinara poveste a primilor fotbaliști care au ascultat Beatles

Stăteam fix pe roata din spate a autobuzului. Spate-stînga. Și doar știam c-o să mă zdruncine tot drumul. Asta îmi mai lipsea. Zdruncinătura. De parcă n-ar fi fost de-ajuns că urma să-mi petrec următoarele cîteva ore printre idioți. Colegii mei de echipă erau idioți. Dar îmi plăcea de ei. Mai ales de Stamate, pe care l-am întrebat odată, cînd mergeam spre Orșova, pe defileul Dunării: ”Ia zi, bă, Stamate, ce țară e aia care se vede dincolo de rîul ăsta mare?”. Și Stamate și-a pus mîna streașină la ochi, ca și cînd ar fi analizat atent malul opus, și-ntr-un tîrziu a zis cu un glas serios, aproape solemn: ”Japonia”. Și noi ne-am căcat pe noi de rîs și i-am dat fiecare pateul din pachețelul pe care-l primeam pentru meciurile din deplasare. În pachețel mai aveam un triunghi de brînză topită, un colț de pîine, o roșie și-un senviș cu salam. Rar o bucată de friptură. Stamate strîngea pateurile de la toată echipa, pentru că n-aveau cheiță și nouă ne era lene să le deschidem. Stamate era sărac și mînca orice. Și era portar. Cel mai slab portar pe care l-am văzut în viața mea. N-a luat Dinamo goluri tot sezonul ăsta cîte a luat Stamate de dincolo de linia de mijloc a terenului, cît am jucat eu la juniori.

Dar să revin pe roata autobuzului. Îmi turteam nasul de geam și încercam să-mi apăs cît puteam de tare căștile walkmanului pe urechi. Degeaba. Era un căcat de walkman luat din piață. Nu putea să acopere muzica populară dată în blană de șoferul autobuzului. Chiar așa, de ce dracu era populară și nu manele? Aha, știu. Nu mergeam cu autocarul nostru obișnuit. În ăla avea nea Rică, șoferul, niște manele preferate ale coechipierilor mei. Unele motivante, îi montau pe drum ca să muște din adversari cînd intrau pe teren. Dar ăsta era un autobuz de ăla ordinar, de cărat mineri și țărani. Șoferul avea bască, flanel și muzică populară. Atît.

Văd că se iscă un scandal și-mi dau căștile jos. Băieții protestau la adresa muzicii. Nu am înțeles niciodată de ce oamenii care adoră manelele nu suportă muzica populară. Se pare că sînt niște genuri total diferite. Maneliștii cu popularii sînt ca pancării cu depeșarii, cam așa. Cert e că tot autocarul (două echipe de juniori, vreo 50 de persoane) striga, pe voci diferite:

– Schimbă, băăă, căcatul ăsta de casetă, băăă!

Șoferul le explica prin semne că n-are altceva. Dar ei n-aveau de gînd să mai îndure. Se zgîrîiau pe față și urlau ca pizda din exorcistul cînd i-a arătat popa ăla crucea și i-a dat cu apă sfințită pe botic. Muzica populară le făcea rău. Se uitau în jur cu ochi disperați. Hăituiți. Nebuni. Unul dintre ei m-a ochit.

– Uitați, băăă, are Manțog muzică! Uraaaa!

Tipul era de la echipa de juniori mari. Eu eram la ăia mici. La fotbal există niște ierarhii. Nu mă puteam împotrivi foarte aprig. Zic:

– Băi, nu v-o dau, că n-o să vă placă, zău!

Și declanșez urletele exorcizaților:

– Ce vorbești, băăă?!??! Orice e mai bun decît populara asta de căcat!!! Dă caseta mai repede în față, la dom’ șofer!

Mai încerc cîteva proteste plăpînde, dar pînă la urmă trimit caseta. Era prima mea casetă cu Beatles. Luată de la Voxmarisul din Motru. Înregistrată prost de niște băieți, probabil puseseră perna pe combină ca să n-audă ce mizerie de muzică trag. Pe coperta trasă la xerox era un grifon, cred. Habar n-am ce căuta grifonul pe o copertă Beatles, dar era acolo. Știu și acum track-urile de pe ea în ordine, pe de rost. Și am dat-o în față. Muzica populară s-a oprit. Cele cinci secunde în care șoferul a schimbat casetele au trecut ca orele. S-au auzit maxim trei acorduri din ”Hey Jude”. Apoi un vuiet general:

– AOLEEOOOOO! Pune-o la loc pe aia dinainte, băăăă, că muriiiim!

Exorcistul once again. Și pac, mi-au aruncat caseta pe geam. Nu mai aveam alta la mine. Nici măcar nu puteam să dau semne de suferință. Am ridicat din umeri ca și cînd nu mi-ar fi păsat și i-am înjurat de mamă. Apoi am suportat muzica populară cu stoicism, alături de ei. Am ajuns la Severin (jucam cu Severnav) și am bătut cu 2-1, iar eu am dat un gol cu stîngul, deși mă băteau ca dracu ghetele. Singurul meu gol cu stîngul. Era clar, îmi prinsese muzica populară mai bine decît lor.

45 thoughts on “Extraordinara poveste a primilor fotbaliști care au ascultat Beatles

 1. si unde ai fost legitimat, Zico?

  ai uitat sa spui

  faza cu colegul care vede Japonia, seamana prea mult cu scena care il are protagonist pe marele C Raducanu care a confundat un pic Jiul cu Nilul; sa fie o caracteristica olteneasca sau ai plagiat matale pe marele clasic?

  1. La Minerul Motru, normal 😀

   Mai degraba el l-a plagiat pe Stamate, ca am impresia ca astea se intamplau inainte sa auda lumea de blocnotes.

   1. aha

    inseamna ca ne povestesti din deplasari pt ca nu au existat si meciuri acasa; sau poate Ticleniul se incumeta sa mearga la Motru?

 2. as dori sa licitez un pret/ de la 1 ron in sus/ pentru cine ii face cadou lorenii o pula bleaga de opt marte sa suga si ea cu maselele alea stricate ca cine stie cand mai are ocazia. ajutati-o pe cretina.

  1. iar eşti offtopic. ai putea comenta şi tu articolele de pe acest blog şi ignora viaţa mea sexuală care oricum n-o să fie niciodată problema ta, oricât te chinui să ţi-o însuşeşti?

   1. fai,
    analfabeta dracului. anacoluta. tu citesti ce scrii? iti dai importanta atat, dar esti doar o paiata care da din maini ca o centurista/ gurista care vrea si ea un ban. m/ar excita sa-mi manjesc pumnii cu tine.

   2. lorenutza, nu tz-e mila doamne, de tine? ioi, care n-ai putina stima pentru tine. mi-e rusine cand iti vad poza la avatar.

   3. ceaveti ma cu lorena? e si ea comentatoare de bloguri lataio femeia sasi faca treaba ca va raspunde cu drag la toti lorena stai cuminte ca ca tine nui alta

   4. o chestie pe care o învaţă omul în primul an la facultatea de teatru este “curtea joacă regele”. adică nu contează cum intră regele, important e să facă toţi ceilalţi reverenţă.

    adică, dacă voi nu scoateţi su(r)lele şi trâmbiţele la apariţia mea, eu trec neobservată, mă veştejesc şi mor. (haha, aţi vrea voi).

    dar dacă voi izbucniţi în deliruri mistice de câte ori mă vedeţi, îmi faceţi intrare triumfală. nu eu mi-o fac, voi mi-o faceţi. de proşti.

   5. @Lorena
    Ce facultate ai facut tu la teatru, particulara aia la ID? Cata pula uscata de-a lui Bucatarescu ai supt ca sa o platesti?
    Nu mai plange, nu te autosugestiona, ca nu se bucura nimeni cand te vede . Nici macar Mantzy 😉

   6. audienţa s-a terminat. pentru alte informaţii, accesaţi cu încredere google. inclusiv partea cu “a terminat UNATC în 2004 şi s-a alăturat companiei Attica Media (unde l-a cunoscut pe Boerescu, n. r.) în 2008.”

  2. lorena lupu este o isterica care vrea si ea mila, sila si scuipati. se simte atat de ignorata incat se multumeste si cu scuipati. nimeni nu citeste ce scrie sau comenteaza doamna lorena decat ea si familia ei de tigani de la covasna belesti pula si o iei razna.
   mars la cotineata, javret.

  3. ai terminat o particulara , dejaba te ataci, de-aia nu te angajeaza nici dracu’ ca mustesti de antitalent, esti urata, porti marimea 45 la picior, ai voce de transexual gripat si esti o provinciala imputita si urat mirositoare. esti dracului in parc si plimba-te cu cainii comunitari ca nu te crede nimeni.
   s-ar putea sa ramai fara late in cap.

   1. amice, care-i partea pe care n-ai înţeles-o din următoarele:

    a) când o să mă intereseze tâmpeniile tale, te anunţ. între timp, real info is real info and bullshit is bullshit.
    b) atâta atenţie am avut de acordat azi. nu cerşi mai multă că nu ţine.
    c) eşti la o postare care vorbeşte despre fotbalişti, muzică populară şi beatles. ai ceva de zis despre aceste subiecte? bagă cu talent.

   2. @loreno,
    ce ziceai ca scoala ai terminat? si ce ziceai ca traduci? ca nu stii nici romana, nici maghiara, nici tiganeste, iar engleza de prin dictionarele online nici atat.
    “când oRRR să mă intereseze tâmpeniile tale” , inculto, nu cand “o sa ma intereseze”. infatuata si fudula care se hlizeste ca proasta la pula.

   3. bine, uite încă o fărâmă de atenţie, dacă insistaţi atât de tare:

    “când mă vor interesa etc. etc.” dacă tot corectezi, măcar fă-o în română literară, nu în română de căcărezii-de-deal, cam de unde a luat dumnezeu materia primă pentru creierii voştri. 😉

  4. proasto, ai inventat tu o noua gramatica si un nou indreptar ortografic si ortoepic:))))
   in romana “literara” te-am corectat. dar tu pizda bolnava, n/ai auzit de viitorul doi si viitorul popular, tu ai auzit doar de cuvinte argotice. frumos te/a educat familia ta de tigani unguri, imi dau seama in ce mediu ai trait. esti o nesimtita imputita si n-ai haz, du/te-n cacat si spala/ti vasele ceva, ca te manca viermii si ciumpercile. ni/ d/acilea.

   1. bah, explica.i maciucii ca nu stie care.i pluralu si care singularu ca ea swingareste numai legata la ochi si cu maru.n gura ca scroafele. ea nu stie cand o fo facuta posta si cand o facut dragoste singura .

   2. mă, acum dacă facem contabilitatea argoului folosit de mine şi a celui folosit de tine, o să murim de râs că tot tu ai tupeul să-mi reproşezi mie argoul.

    azi n-am eu chef de argou că nu am de ce să mă cobor la nivelul vostru. apa se trage de sus, nu de la nivelul veceului.

 3. asa-i in viata. de la manele ajungi la populara doar cand te maturizezi si de la beatles la doors la fel.
  aaa, si de la pacanele la pariuri sportive. cand castigi, cand pierzi, asta e.

 4. bai deci imi place a drequ de mult sa te aud bitch about every stiu eu ce ii trece in genere la o pizda prin cap,e dificil intr-adevar sa fii bun la o grupa de juniori mai ales cand numele tau nu e alcatuit din consoane si te intrebi ce cacat cauti in harghita,greselile te duc mai departe de lecturile tale dupa ce la 16 18 ajungi sa ai o biblioteca judeteana prea mica,o arzi bilingv ca hei altfel o ardeai poate virgin,ajungi in cj unde e arbitrar,dar pentru tine ar fi fost easy ca doar hey daca ai citit jules verne in clasa 1, si ai facut profesionista de servici la bucale e olrait. Altfel mantzy esti pe pula ta . Vream sa iti zic doar ca mai is unii gunoieri ce iti impartasesc feelingu.

 5. ce texte de toaleta de fabrica avicola imi baga asta…si dupa aia se umfla in pene ca o gasca si-si zice” ce i-am zis-o” . baga texte amarato din astea lesinate de prostituate ieftine fara pesti, dar tot o agramata inculta ramai. care nus tii romaneste si care te lauzi ca esti scriitoare si traducatoarea de la toaleta de la fabrica de conserve de tampoane folosite.

 6. mai sus, era pentru biata lorena, aceasta spalatoreasa de veceuri, expirata si batuta de soarta.
  sa facem cheta sa-i cumparam niste carnita de paste sa-si faca si ea un gratar acolo in ferentari :((( trist, trist.

  1. deci, tot n-aţi înţeles.

   1. când o să am nevoie de ceva, vă anunţ eu.
   2. când o să mă intereseze aberaţiile voastre, vă anunţ eu.
   3. tema acestei postări nu sunt eu – cât mai aveţi de gând să deliraţi despre mine? ştiu că sunt un subiect inepuizabil, dar stop. încearcă să te concentrezi. e greu, dar încearcă. Repetă după mine: fotbalişti, Beatles, muzică populară. Ai reuşit? Bun. Acum bagă despre astea.

 7. daca as fi in locul lui mantzy i l-as da pe strabunicul lui sa-i dea muie lorenei. i-ar placea la nebunie. ei, lui nu.

 8. Duamna Lorena,
  mare scriitoare pe peretii toaletelor publice, corecteaza:
  ” aberatiile vostre oRRR sa ma intereseze” ca sunt mai multe.
  Mantzy lasa o agramata fara umor ca tine sa-i pishe blogu’….tzzz 😀

  1. pe asta ai zis-o deja, mai sus. şi ţi-am răspuns deja, tot mai sus.

   şi tot Manzy lasă vreo doi luzări penibili cu 18 nickuri să-i umple blogul de excremente offtopic… tzzz. ce trist. credeam că are orgoliul propriilor scrieri.

 9. aaa, uh eshti dinamovist?? 😛 shi mie imi placea de tn, esti k loomea-a , oricum. eu sunt stelista. mi-a plakut.
  si m-a amuzat si kum au facut baietii mishto de lorena, e prea inkrezuta 😛 😛 😛

 10. domnisoara lorena, as dori pentru ca sa stiu daca sunteti casatorita pentru ca eu sunt baiat serios, am masina proprietate personala, apartament ultracentral, si am un talent real , viabil cu care as dori sa particip la emisiunea “roamnii au talent” : bat si fut ca masina de cusut. sunati la:
  0767.800.684

 11. Ia mai zi-ne bre mantzy ,cum s-a petrecut pozna aia din vestiar, cand ti-au impins lutu’ la deal dragii tai colegi de echipa? Ni-ai mai povestit acu cativa ani intamplarea asta, da tu esti un povestitor asa de bun….

 12. Ba, lasati-o pe Lorena, nu de alta, dar cu cat o injurati mai vartos, cu atat ea se excita mai mult, e un pic masochista, ce naiba bre, nici macar de treburi de-astea nu va dati seama? Barbatii lu’ peste… Zi si tu, bre Mantzy, daca n-am dreptate…

Leave a Reply

Your email address will not be published.