Octavian Paler și pițipoancele lui

Octavian Paler și pițipoancele lui

Săracul Paler! Ați observat? A devenit post-mortem idolul tuturor gagicilor neajutorate intelectual care vor să pretindă că citesc și, mai rău, că gîndesc. Eu am citit o singură carte de Paler. Slabă. Un fel de Coelho mai prețios și mai fără haz. Dar eram destul de mic cînd am servit-o și tocmai de aia nu-mi puteam explica cu exactitate motivele pentru care ABSOLUT toate pseudointelectualele îl invocă pe Paler drept reper literaro-filosofic absolut. Ei, și azi am lecturat niște citate de Octavian Paler. Știu că nu-i frumos să citești idei de-a gata, dar Paler chiar a fost transformat de domnișoarele de care vă spuneam mai sus în zeul cugetărilor sfertodocte, deci sînt scuzabil. Ia uitați aici, adîncii lu’ tata, ce-a zis Octavijean Paler ăsta:

”Politica nu are principii. Are numai interese.” – Uooooaaaa! Adică, mă-nțelegi, politicienii sînt niște hoți care fură de la populație și nu au nici un principiu!!!

Mă tem de moarte, pentru că nu cred în viaţa de apoi.” – Iooooi! Adică, cum ar veni, Paler se temea de moarte pentru că îi era frică să nu cumva să moară cînd moare!

Nu există fericire de care să-ţi aminteşti fără tristeţe.” – Filosoful Evident lovește din nou! Da, tataie. Știm. Se numește nostalgie. Altceva? Avem!

Unii tac pentru că visează o elocinţă mai profundă decât a cuvintelor. În schimb, alţii tac pentru că nu mai vor să spună nimic. Pentru că nu mai cred în nimic. Nu mai cred în dragoste şi se hotărăsc să nu-i mai pronunţe numele, nu mai cred în fericire şi se hotărăsc să uite de ea.” – Asta e o versiune pentru sfertodocți pretențioși a frazei: unii tac ca să facă pe deștepții și alții tac pentru că-s supărați.

Și acum, cea mai tare: ”Nu dispreţui lucrurile mici; o lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.” HAHAHHAHAHAHAHAHA! AHAHAHAHAHAHAHA! V-ați prins? Paler avea impresia că Soarele luminează PE LUMINĂ. Bine, bine. Știu c-a fost o metaforă trasă de păr. Dar totuși, parcă nici chiar așa. Pe bune, domnu Tavi (și dragi fane ale lui): Soarele chiar e o lumînare care luminează în întuneric. Doar că una mult mai mare. Dacă te îndepărtezi doar un pic de el, gen cîteva sute de milioane de kilometri, vă garantez că veți fi în întuneric și va părea o lumînare. De fapt, nici atît. Bine, pisi?

Și acum, un mesaj al lui Paler pentru fanele lui, rostit într-un moment de maximă sinceritate și luciditate: ”Viaţa ne-a fost dată pentru a o trăi, nu pentru a o gândi.” În fine, un sfat bun. Și-un corolar de la mine: dacă vrei să-ți trăiești viața cu adevărat, nu-ți omorî timpul cu Paler!

29 thoughts on “Octavian Paler și pițipoancele lui

 1. Cineva si-a batut joc de tine sau, asa cum imi place mie sa cred, ti-ai masturbat-o singur. Oricum, mai bune fanele alea de filosofi de supermarket decat gagicile topite dupa smardoi imberbi care le orgasmeaza aruncand cu muci in diverse nume pe care le aud si ele la tv, in pauzele dintre reclame.
  Asa-zisele citate de mai sus sunt, in cel mai bun caz, trunchiate. In cel mai grav, complet inventate. De ce e asta cazul grav? Pentru ca, desi inventate la misto, n-au nici un haz.
  Nici eu nu sunt fan Paler, dar acest post duduie de prostie si de fudulia pustiului cordit.

  1. D.na Morena Lupu, va rog sa ma iertati ca intervin in aceasta disputa. Apreciez faptul ca doriti sa alungati incultura, aroganta si indolenta din spatiul cultural romanesc, atat din cel public cat si din cel privat. Apreciez de asemenea metodele variate alese de domnia voastra pentru a duce aceasta lupta. Dar va rog, nu mai apelati la notiuni de sexualitate , unele dintre ele cel putin vulgare sau injositoare, chiar daca sunteti mai mult sau mai putzin dezamagita. Totusi va acord circumstante avand in vedere ora la care ati incropit cele cateva randuri. Pot numai presupune ca atunci ati ajuns acasa, nesatisfacuta (neorgasmitata), scarbita de atitudinea pustanilor corditi care habar nu au cum sa procedeze cu o doamna intelectuala. Nu disperati, exista solutii! Pe alese! Va exista si lege (legea Prigoana)in sensul asta.
   In final, va indemn sa continuati lupta.

  2. Doino, m-acuzi cumva ca i-am pus mortului vorbe in gura? Le-am luat de pe un site de citate din Paler (sunt vreo 50 de pagini), scuza-ma ca nu i-am citit toata opera ca sa extrag esentialul, era totusi un post de sambata despre dudui stupide 🙂

 2. Moshu’ s-a cordit la greu, ajunsese membru in CC PCR si minca cacat cu vagonetu’ pe vremea lu’ ceasca. Dupa ce l-au impuscat pe al batrin, s-a pocait si a-nceput sa manince cacat cu lopatica despre democratie, omu’ romanesc, taranu’ ancestral, politichie si misteru’ vietii si al mortii. Un fel de Brucan cu vrajeala mai buna, da’ mai prost la meserie. Ala, barem a spus ca sintem o natie de dobitoci si ca ne trebuie cel putin 20 de ani ca sa ne revenim. Putin, doamna, putin, din cite se vede, mai tre’ sa bagam inca p-atita.

 3. Bă, tu nu te mai lua de alţii! Scrie, dracului, dume aici, că cine ştie când dai colţu şi ajungi vedetă!
  O şi văd pe Morena propovăduindu-te pe la Cărtureşti, la hipstări…

 4. Bravo, bă, ai pus-o drept in vinclu. Paler ăsta e-un fel de filozof de ţară. Un Moromete transilvan plecat s-o ardă cultural în Bucureşti, da’ rămas prin Voluntari. Un fel de Dinu Săraru eseist. Şi care, ca şi ăsta, s-a lins copios în cur cu comuniştii pentru un pic de trai…burghez. Da-i bun pentru pizde, pasul necesar între Chiriă-Puric-Chilian şi zona Pleşu-Liiceanu. Dar pe care cele mai multe nu-l mai fac, după ce constată că se regăsesc pe deplin în el, şi le ajunge.

   1. Ca să nu mai zic ce-i mai plăcea moşului la televizor, ca dătător universal cu părerea. Un fel de Monica Tatoiu, numai că arăta ceva mai bine. Gata! 😀

 5. pe mine ma intereseaza sa aflu unde le-ai cunoscut tu pe alea doua gagici neajutorate intelectual si daca ati facut ceva pina la urma.

 6. asteptam cu mare angajament sa moara si adrian paunescu, sa mai invete pizdele si poezii, ca de probe de memorie buna cu citate in proza din pseudoinctelectuali ni s-a cam luat…

 7. krossfire, pe Tutea n-ai de ce sa-l injuri. adica n-ai de ce sa-l compari cu paler. de-aia zic. il injuri pe Tutea cand il injuri pe Cioran, Noica, astia. cand il injuri pe paler, po’ sa zici ceva si de intelectuali gen adrian paunescu, mircea badea sau dan puric.

 8. Mantzy, ce chef avem de-o lectura manzoasa!Si tu-mi vii cu AHAHAHA.
  Intrebare:Cine zice A-HA in padure?
  Raspuns: O bufnita legastenica.

  Si inca un raspuns: bai, lumina nu se vede!

 9. Cu tot respectul iti spun ca esti putin pe langa. Te dai mare analist de orice si iti permiti sa critici pe unul dintre cei mai mari autori romani. De fapt in Romania de azi asta face oricine se crede mare scriitor/filosof/analist/, isi permite luxul de-a critica fara “critica literara” orice intelectual. Daca macar i-ati citi operele, atunci as intelege, dar lenea e mare si citim doar citate. Sa-ti fie rusine!

 10. eh, asta e moda zilei… mai deunazi era Cioran si manuscrisele lui, inaintea lui fuse Coelho. Pe vremea mea era cool sa citezi din Eliade si sa-ti dai ochii peste cap suspinand plumburiu ca Bacovia. Recunosc c-am avut si eu un citat preferat, din Marin Preda si-anume: “viata e o scara de cotet, scurta si plina de cacat”. Intre timp, m-am dedulcit la putin New Age si nu mai citez pe nimeni 🙂

 11. domnul meu (stai sa termin de ras, ca zgaltai tastatura):
  esti rau cu Paler (sper c-am pus numarul necesar de “l”-uri) – nu uita ca pentru el farul calauzitor al partidului chiar lumina, fie zi, fie noapte. crezi ca i-a fost usor sa fie membru al CC al PCR, director al TVR (in anii 60, ani frumosi pentru calauzitorul far) si, imediat dupa 89, sa fie perceput (desi n-a cerut-o veci) drept mare anti-comunist?

Leave a Reply

Your email address will not be published.