Povestea lui Kamikaze, adică a Noului Caţavencu

Povestea lui Kamikaze, adică a Noului Caţavencu

Sper ca nu se vor supăra colegii dacă-mi asum public paternitatea numelui viitoarei reviste. Consemnez povestea pe scurt, pentru generaţiile care vor veni sau, cine ştie?, pentru creditorii care vor veni mult mai devreme la noi la uşă:

Era o zi friguroasă de început de martie în noua redacţie. Cred că joia trecută. Ne-am adunat 15 oameni într-o cameră micuţă, ca pinguinii care se încălzesc între ei la pol. Căutam nume pentru revista cea nouă. Iniţial, convenisem să avem “Caţavencu” în titlu. Caţavencu şi încă ceva. S-au dat sute de variante, multe foarte amuzante. Poate zilele viitoare o să le colectez şi o să vi le prezint aici, să vă rîdeţi şi voi. La un moment dat, cînd să vină rîndul meu la dat cu părerea şi citit titluri, am scrijelit ceva cu pixul pe o coală, mai mult în glumă. Le-am arătat băieţilor foaia, că m-am gîndit că-i mai de efect să le-arăt decît să le spun. “Ce ziceţi de…?” Ăia care stăteau mai departe de mine s-au chiorît un pic. Dar reacţia (aproape) unanimă a fost: “Kamikaze?! Ahahahaha!” Şi titlul a fost pus la păstrare. Apoi s-au mai dat cîteva sute. Am revenit la “Kamikaze” săptămîna asta, cînd ni s-au mai decantat ideile. Nu puteam ignora semnele/coincidenţele de bun augur:

1. Kamikaze înseamnă în japoneză “vînt divin”. Deci un upgrade la SOV. Sîntem liberi şi ne simţim bine aşa.

2. Avem stewardese în redacţie. Pe bune! Vor scrie şi vă va plăcea.

3. Băsescu pleacă azi în Japonia. Deşi nu, nu sîntem deloc apropiaţi PD-L-ului.

4. În urmă cu doi ani şi cîteva luni, cînd de-abia mă angajasem la Caţavencu, am scris acest post pe blog: http://mantzy.wordpress.com/2008/01/08/o-zi-din-viata-unui-kamikaze/

Alte chestii importante:

A. La început, revista va apărea cu supratitlul de “Noul Caţavencu”, pînă vă intră bine în cap “Kamikaze”. Deci, dacă nu ţineţi minte Kamikaze sau pur şi simplu sînteţi filoamericani, puteţi la fel de bine să cereţi la tarabe Noul Caţavencu.

B. Lansarea pe print se va face săptămîna viitoare. Pînă atunci, ne ocupăm de nişte spoturi (pentru TV şi net). Avem nişte idei foarte mişto. Abia aştept să abia aşteptaţi să le vedeţi. Logo-ul şi site-ul sînt, de asemenea, în lucru. Deocamdată ne găsiţi pe www.catavencunou.ro, la care încă se lucrează. În curînd, ne veţi putea găsi şi pe altele.

C. Încă ne mai gîndim la slogan, dar, în principiu, va rămîne “Kamikaze – Noi rîdem pînă la sfîrşit.” Dacă se schimbă, vă anunţ. Dacă, Doamne fereşte, vine sfîrşitul mai devreme decît preconizam, de asemenea.

D. Avem deja conturi de Twitter şi Facebook. Întrebaţi pe Google de Revista Kamikaze şi abonaţi-vă.

Şi, dacă e să nu ne meargă şi să ne mănînce falimentul, putem oricînd lansa campania post-mortem “Kamikaze. Singura revistă care nu v-a minţit!” Dar nu se va întîmpla. Vom rîde pînă la sfîrşit, într-adevăr, dar pînă atunci mai avem muuuulţi ani de rîs împreună. Să fie cu noroc!

71 thoughts on “Povestea lui Kamikaze, adică a Noului Caţavencu

 1. KAMIKAZE! Mişto, cum ar zice IRI. Dar un slogan cel puţin la fel de interesant a găsit Iulian, completînd pe-aici un comentariu (insipid) de-al meu: “Vom muri (de rîs) şi vom liberi”. Motto, direcţie, angajament, tot ce vrei. 😉

 2. He-he, VÎNT DIVIN, deea, măă, deci nu Vîntu de-ăsta de uscăciune, care dă iama prin averea statului şi-a pensionarilor! 😀

 3. Apropo de Vint divin, e ca atunci cand cu meciu’ ala de fotbal intre stf şpiţncurvechi si stf şpiţngardnou cand vîntu a marcat autogol. Vînt de cur vă doresc, ca sa ma’nteleaga si stewardesele din redactie.
  Si da, kamikaze suna razboinic, asa! E nume de cocktail care se bea straight up, adica inteleg, esentele tari vin in recipiente mici si faze d’astea, iar “gokkun” n’ar fi avut aceeasi rezonanta.

 4. kamikaze – aduna niste idei ok, onoare, sacrificiu, rupe-tot, coolness etc.
  da e rece, e de hat departe, e strain de romanismele noastre caragialene, de catavencu, de umor hatru, de umor acod, de umor de orice fel, e cu ochii mici, oblici si imputiti, rai, e la dracu cu carti.
  e cam ca ombudsmanu – bine, asta e mai cumsecade decat sadicii aia spalati pe creier.
  nu e o idee sa va consultati si cititorii?
  astea-s primele mele impresii
  cand apare primul numar?
  bafta!

   1. pai, zic ca nu vad legatura cu ce am spus eu.
    “Kamikaze” e o garantie ca umorul revistei nu contine romglezisme?
    un coleg zicea azi ca denumirea asta nu are nci o dimensiune intelectuala.
    “kamikaze” se poate numi, foarte lejer, un concurs la pro tv, kanal D in panama etc.

 5. inspirat titlu’.Sa vedem candidatii pentru rubrica “sinucigasu’ “. Cat despre imprevizibilul final…e prea devreme sa…-;)
  Bravos Mantzy !

 6. Ce-i cu numele asta la voi?! Ati innebunit? Pai cum o sa se numeasca trustul meu? Realitatea-Kamikaze?! Suna ca dracu! O sa-mi fie foarte greu sa ma rebrenduiesc dupa ce va cumpar prin programul “Rabla pentru ziare”.

 7. Felicitari, abia astept sa va citesc!
  Sa aveti parte de toate si mai ales de cititori si de noroc!
  Drum bun!
  P.S. O mica rezerva la pctul 3: sper ca nu sunteti prea apropiati nici de PSD…

 8. kamikaze cu vint de cur sa fie:))))
  …si sa urce pesteeee treij’ da mii de picioare, in stratosfera alora de nu-si ingroapa cele “2000 de semne pentru contracte de publicitate de milioane de euro”…

 9. ironic dar chiar v-ati ales un nume inspirat. La fel ca si respectivii piloti si voi credeti ca faceti o mare vitejie cand de fapt e doar sinucidere. Chiar daca voi scriati 90% din continutul revistei fara brandul AC sunteti 0. De mult timp AC nu mai e ce fost dar multi continuau s-o cumpere tocmai pentru ce a reprezentat candva. Si asta nu din vina mogulului, nu am avut niciodata impresia ca AC ar face jocurile lui Vantu, pur si simplu revista a scazut calitativ. Mai erau si rubrici bune insa eu personal n-am mai citit revista de la cap la coada de ani buni. Desi pe termen scurt o sa se resimta atacul kamikaze, pe termen lung sper ca Academia Catavencu sa redevina ce a fost acum 5-10 ani. O schimbare si putina concurenta nu strica.

   1. Sa-mi bag pula cateodata zici ca esti Dan Diaconescu cu intrebarile astea scurte scormonitoare :)) Bafta la revista, coi! Presupun ca ne vei mai tine la curent cu evolutia.

   1. @baixinho: Fii sigur că au. Nu se puneau ei să scoată o nouă publicaţie fără o echipă completă. Curiozitatea mea era alta: oare i-au angajat sau i-au tras după ei din vechiul colectiv? Asta ca să-mi dau seama de nivelul crizei cu care se confruntă Academia sau ce a mai rămas din ea. Dar bănuiesc că e prima variantă, altfel s-ar fi vorbit şi despre asta. Cred…

 10. Nici mie nu mi se pare noul nume potrivit 🙁

  Despre un kamikaze gandesti in fiecare zi “mai traieste” oare?

  parca miroase a inceput-de-sfarsit :<

  1. Dea, ma, plimbacios mic, asta era si ideea: sa te duci in fiecare saptamina la chiosc si sa vezi, mai traiesc aia?

 11. Asa, deci v-ati abtinut atitia ani, ati tinut in voi basina independentei si acuma brusc va usurati.
  Nu merci!
  Nu mai aveti de mult nici un haz, ptr ca nu mai aveti credibilitate.

 12. Sunt ceva mai sceptic de felul meu si nu cred ca mai sunt posibile mari lovituri in presa noastra, atata cata mai e. In plus, e vorba tot de aceiasi oameni, oarecum rotiti pe posturi, ca pe vremuri.

  In rest, sa va dea D-zeu sanatate – va ramane satisfactioa rautacioasa ca si vechiul Catavencu isi cam da duhul, nu ca n-ar merita.

 13. Salve, prieteni!

  In primul rand doresc mult succes demersului vostru. Va transmit si o modesta propunere care se refera la titlul (inca) nenascutei publicatii: “Kamicațe”.

  Salutari!

 14. Some time ago, I needed to buy a good car for my business but I didn’t have enough cash and could not buy something. Thank heaven my sister adviced to get the loan at creditors. Therefore, I acted so and was happy with my short term loan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.