Senzaţional! Roger Federer e om!

Senzaţional! Roger Federer e om!

Cine nu s-a uitat la US Open anul ăsta e un fraier. Dar cine nu s-a uitat la finala masculină, terminată în dimineaţa asta, e de-a dreptul bou. Pe Federer, după ce a cîştigat 15 turnee de mare şlem şi US Open-ul în ultimii 5 (!) ani, mulţi îl acuzaseră că e inuman. Că e o maşină fără sentimente care nu se unge cu Ben Gay la inghinali, ci cu vaselină. Îl urmăresc pe elveţian de ani buni. Nu mă laud c-aş fi vreun mare tenisofil, dar Federer e cu siguranţă sportivul meu preferat. După ce i s-au născut gemenele în vara aceasta, Federer mi-a părut, pînă acum, de trei ori mai bun decît era deja. Şi era cel mai bun. Nu (numai) din lume, ci din istoria tenisului. Nici nu-mi imaginam că Del Potro, argentinianul cu înălţimea puţin peste media turneului (1,98 m), l-ar putea încurca în finală. Şi, pînă pe la jumătatea setului 2, nici nu a făcut-o. Dar atunci s-a întîmplat ceva. Mie îmi place să cred că Roger s-a gîndit să le demonstreze americanilor care aproape că îmbătrîniseră fără ca el să piardă vreun meci la New York că e, împotriva tuturor aparenţelor, om. Şi a început să greşească. La fel de senin cum o făcuse şi cînd era imbatabil. Revere lovite cu rama în tribune, forehand-uri explodate în baza fileului, cîte o dublă greşeală aproape la fiecare game. Cu siguranţă, marea performanţă a lui Federer din noaptea asta a fost că a reuşit să greşească atît. Nimeni nu-l credea capabil de asta. A pierdut setul decisiv calm, fără măcar să ofteze, apoi a declarat că nici nu era atît de important să cîştige el aici şi că Del Potro merită mult mai mult decît el trofeul pentru turneul senzaţional pe care l-a făcut. O dovadă subtilă de mărinimie fără nici o urmă de ironie, aroganţă sau desconsiderare a adversarului. Federer a pierdut al şaişpelea turneu de grand şlem, dar şi-a cîştigat statutul de om în faţa lumii, care se îndoia din ce în ce mai tare. Şi deja nu mai glumesc.

Oricum, după US Open 2009 rămînem cu uimitorul Del Potro, pentru care victoria în faţa lui Federer (aşa cum recunoştea şi în interviul de după meci) e mai importantă decît cîştigarea turneului însuşi şi cu minunata penultimă minge a semifinalei Federer – Djokovic. Mingea care l-a făcut pînă şi pe Dragoş Vasile, colegul meu mai specialist în tenis ca mine, să spună despre Federer azi, la redacţie, că “ăsta nu e om, e Dumnezeu!”. Mingea despre care Federer însuşi a spus că e cea mai frumoasă pe care a jucat-o în viaţa lui. Mingea care, din păcate, aproape că l-a obligat să piardă finala. Dacă o cîştiga, nimeni nu l-ar mai fi crezut pe Roger că e muritor.

Iat-o aici: http://www.youtube.com/watch?v=5Q7iuxqeWPE&feature=related

Şi aici:  http://www.youtube.com/watch?v=O_XUyJvIb3I&feature=related

Şi neapărat aici: http://www.youtube.com/watch?v=8p89NFkZB2k&feature=related

0 thoughts on “Senzaţional! Roger Federer e om!

 1. nu se ntelege ce am vrut sa zic mai sus si seamana a spam :)) asa ca o sa zic si ceva on topic:

  del Potro nu vine chiar de nicaieri,e chiar singurul jucator care i-a batut pe anul asta pe nr 1,2 si 3 mondiali..dar Federer n-a fost nici pe departe as sharp ca in finala de la Wimbledon de ex
  si toata lumea stie ce poate..chiar si condus cu 2 gameuri nu credeam ca o sa piarda

  daca m-a enervat ceva a fost lipsa de tact a organizatorilor: baba aia si-a repetat discursul aiurit de la finala feminina si in plus au considerat ca e mai imp sa-i fluture banii lui del Potro decat sa-l lase sa multumeasca si sa planga in limba materna

 2. Ba, cum plm puteti sa le intoarceti asa voi, jurnalistii lu peste!? Adica asta a pierdut la un cvasinecunoscut, a cacat steagu chiar in finalu care trebuia sa fie apoteotic, si tu ca nuuu, ca-i uman, ca-i plm, betmen, betmen! Plm, poetii lu peshte, pe criterii de-astea s-a mers mereu si-acu’ e Romanica in cacat! Criterii de LUUZAARI, baa, chiar tu ziceai in articolu despre Lucescu jr.! Deci, pina una-alta, avem: marele Federer a pierdut finala U.S. Open la unu, Del Potro. Punct.

 3. @daddy cool: ba, ti-am zis sa taci din gura cand nu te pricepi. Del Potro are 20 (!) de ani si e numarul 5 mondial. Un tenisman fenomenal. Mult peste Nadal sau orice alti batranei pe care i-ai vazut tu jucand tenis. Bine ca te gasesti tu sa vorbesti, care ai vazut doua meciuri de tenis in ultimii zece ani.

  1. Să ştii, daddy cool că nu am nevoie de laudele nimănui pentru faptul că informez lumea atunci când deschide gura (tastatura în cazul de faţă)fără să aibă un minim de habar, doar pentru că se simt iritaţi de un cuvânt sau o expresie ce nu le convine.
   Lui nu i-a convenit că am spus că diferenţa dintre Federer şi locul 2 s-a redus (ceea ce era adevărat) şi ţie nu ţi-a convenit că l-am numit roboţel (pentru mai multe detalii găseşti un răspuns la postul meu). Deci sunteţi chit. 😛
   Pe curând băieţi! :-h

 4. Hai sa par si eu foarte cool si sa zic ca toti cretinii: “cine e roger federer?”, asa fac cretinii, zic d’astea, mereu. Atat am avut de zis. Si vroiam sa mai zic ca-l dau in dumnezeii ma-sii pe federer ca prea a castigat tot in ultimii ani, sa-i mai lase si p’astia tineri(i) care e si ei suflete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.