Crucea mamii lor de creştini practicanţi!

Crucea mamii lor de creştini practicanţi!

De ce se închină oamenii cînd trec pe lîngă biserici? Îl încălzeşte pe Dumnezeu cu ceva că trei moşi transpiraţi şi două piţipoance în colanţi îşi fac cruce cînd trec cu troleul pe lîngă casa Lui? Îl bucură chestia asta? O fi vreo regulă, nu ştiu. O fi a unşpea poruncă. Poate ar trebui să ne închinăm toţi cei din trafic. Inclusiv şoferii. Vă daţi seama cîte maşini trec zilnic pe lîngă o biserică (oricare) din Bucureşti? Imaginaţi-vă zeci de şoferi închinîndu-se cînd intră în aceeaşi intersecţie, în acelaşi timp. În maxim o oră s-ar forma un munte sfînt de maşini buşite şi încălecate în faţa lăcaşului de cult. Iar creştinii cumpătaţi care pînă mai înainte fuseseră în spatele volanului şi se bucurau de maşina cea nouă la care vor mai plăti douăj’ de ani de rate îşi vor contempla sedanul contorsionat şi, amintindu-şi de gestul care a provocat accidentul îşi vor zice-n barbă: “Să-mi bag pula, iată o cruce care nu mi-a ajutat prea mult!”

Am mers cu 336. Statistic vorbind, în orice autobuz 336 aflat pe traseu înainte de ora 9 PM există cel puţin trei închinăcioşi. Invariabil, toţi cei trei se vor închina cînd autobuzul va trece pe lîngă o biserică. Ieri, 18 august, în 336 erau patru închinăcioşi. Care de la Universitate pînă la Piaţa Gorjului s-au crucit de cinci ori simultan. Hai să zicem de patru, că într-una din dăţi mi s-a părut că moşul împuţit (la propriu, duhnea) de lîngă mine a copiat după baba de pe scaunul din spatele şoferului. Ciudat e că, deşi mi-am propus, din autobuz nu am reuşit să văd decît o singură biserică din cele cinci pe lîngă care se presupune c-am fi trecut. În celelalte dăţi, din ce-am reuşit eu să văd pe geam, cei patru s-au închinat la la o benzinărie Shell, la căminul Leu A, la un chioşc de Fornetti şi la Grădina Botanică. Nu zic, or fi fost nişte biserici primprejur. Cert e că nu se vedeau din autobuz. Şi atunci mă întreb: care e distanţa minimă faţă de o biserică la care religia şi bunul-simţ ortodox spun că ar trebui să te închini? Trei sute de metri? Un kilometru? Doi? Sînt căit şi resemnat, gata să accept oricare dintre variante. O singură întrebare aş avea, dacă mi se permite: dar dacă eu stau, să zicem, în Motru, un oraş pătrat cu latura de 1 km şi care deţine două biserici ortodoxe, ar trebui să mă închin întruna, zi de zi?

Buni creştini, fratele vostru Mantzy vă roagă aşa: fiţi pioşi la voi acasă şi în bisericile care aparţin de cartierul vostru infect! Nu vă mai faceţi cruci! Nu vă ajută la nimic. Iar pe noi, ceilalţi, nu ne interesează că voi ştiţi, vreţi sau puteţi să vă închinaţi. Scutiţi-ne măcar vara, cînd orice potenţială cruce ascunde pericolul unui damf apocaliptic. Şi, că tot veni vorba, ce-ar fi să vă luaţi voi destinul în mîinile alea cu care vă cruciţi? Ce-ar fi să munciţi? Ce-ar fi să aveţi idei? Ce-ar fi să nu-I mai cereţi nimic lu’ Dumnezeu, săracu’, c-o fi obosit şi El? La muncă, băăă, nu la întins crucea!

0 thoughts on “Crucea mamii lor de creştini practicanţi!

 1. Pana acum am crezut ca esti un baiat destept si cu un oarecare bun simt. Si porbabil ca esti in contiuare. Dar cred ca de data asta ai scris doar pentru a atrage vizitatori, pentru nevoia de critici si de senzational. Altfel nu-mi explic. Lasa oamenii cu obiceiurile lor. Nici eu nu vad bisericile la care se inchina oamenii din troleu, tramvai sau ce o fi, dar nici nu ma deranjeaza.
  Stiu ca tu esti masculul alfa si bla bla, idei care is faine si chiar hazlii si ca o sa desconsideri ce am scris, dar si eu te desconsider pe tine pentru ce ai scris. Is chiar curios ce raspuns o sa-mi dai (daca o sa-mi dai). Sa te ajute Dumnezeu!

 2. Sincer, ma asteptam sa-mi raspunzi frumos. Si daca te intereseaza cumva, ai crescut din nou in ochii mei. Noroc si tie!

 3. Închinăcioșii nu trebuie să vadă biserica. Credința din sufletul lor le-o arată.

  Tu, fiind păgân n-ai cum s-o vezi, păgânule care ești păgân 😀

 4. Parerea mea este ca, fiecare este liebr sa faca ce doreste ,atita timp cit nu incalca cele 10 porunci.Si daca stam bine sa ne gindim, inainte, de f. mult timp, cind inca nu exista Justitia, omul si-a organizat viata creeind o fiinta fantastica,divina… care sa vegheze asupra oamenilor.
  Si care ia insotit si la bine si la rau de-a lungul timpului.
  Dar ca cum e omul, intotdeauna incearca sa calce pe linga carare, are impresia ca, cistiga ceva.
  Dar in a crede in D-zeu inseamna a crede in tine.
  Eu sincera sa fiu, nu cred ca exista D-zeu, dar sint convinsa ca fiecare dintre noi sintem D-zeul nostru.
  Pentru mine Biserica in zilele noasre este inutila,dar pentru alti mii si mii de crestini, biserica este un loc in care sufletil se simte liber, la adapost si insemna sperante…intr-o lume mai buna…

  Deci in concluzie, pina pierdem timpuul in primul rind doar ne a gindi ca de ce uni fac una si alta, mai bine ne-am gindi ce facem noi,pentru noi??????
  Ca la urma urmei toti sedem in aceeasi barca si mai devreme sau mai tirziu, chiar daca pe moment se pare ca , numai capra vecinului trage de moarte, cu siguranta in viitorul apropiat sau indelungat si a mea, a ta, a nostra, va trage de moarte.

  Cu respect
  Laura S.

 5. 😀 😀 😀 =)) =)) =)) Baaa, io nu mai pooot!! Braavo, Laura! Viata e totusi frumoasa, baa, Dumnezeu ne iubeste! Cind sintem tristi – ne-o trimite pe Laura. Cum s-a gindit El la noi, creeeind-o pe ea!

 6. Nu am spus ca viata e usoara sau frumoasa,dimoptriva lupta este tot mai grea, dar nu trebuie sa ne-o mai ingreunam si voi.
  Pacat ca am deranjat si mi-am irosit timpul pe aici.
  Respectul adresat mie, il intorc catre voi si cei ca voi inapoi!

 7. Nu am spus ca viata e usoara sau frumoasa,dimoptriva lupta este tot mai grea, dar nu trebuie sa ne-o mai ingreunam si noi.
  Pacat ca am deranjat si mi-am irosit timpul pe aici.
  Respectul adresat mie, il intorc catre voi si cei ca voi inapoi!

 8. discutia asta am mai purtat-o si acum vreo doua saptamani, cu alt suparat pe cruce (in afara de faza cu distanta). imi fac cruce in semn de respect pentru o chestie in care cred in felul meu, fie ca-i zice Dumnezeu, ca asa au vrut unii sa-i zica, sau ca-i zic eu “sefu'”, “cumetre”, sau cum ii mai zic. nu cer nimic cand imi fac cruce. ia-l ca pe un salut daca ajuta. decat sa ma trezesc in 182 zicand “noroc cumetre”, prefer sa-mi fac o cruce scurta (3), ca poate pana la urma m-ar interna careva impotriva vointei mele vazand ca in fiecare zi vorbesc singur de 3 ori pe un traseu de 8 statii. imi fac cruce si la inceputul meciurilor, chiar daca taica jiji ne zice ca Dumnezeu nu se uita la fotbal. pai de ce pula mea sa nu se uite? ca daca tot crezi in El, si se presupune ca el le-a inventat pe toate, ar trebui sa-i placa un sut al lui Gerrard sau un dribling al lu’ Messi. nu ma inchin bisericii, constructiei, il salut pe sefu’. daca treci pe ulita si e un vecin la poarta, uitandu-se ca bou’ la trecatori, nu e posibil sa-l saluti? in caz ca nu ti-a futut nevasta sau alte magarii.

 9. ba alde ue..laura aia e adevarata?si io ma inchin cand trec pe langa o biserica..si ..va poluez vizual? nu fumez,nu beau decat la restaurant si acasa..nu scuip pe strada,duc gunoiul la cos..ce va doare grija ce fac io atata timp cat nu pun mana pe curu gagicii tale,nu-ti suflu in fata sau imprejur fumul de tigara,ascult eventual muzica la casti sau in masina personala si nu ma uit la curu tau?revenind la sentimente mai crestinesti va declar ca semnul crucii ma face sa-mi aduc aminte ca sunt muritor si ca trebuie sa respect cele 10 porunci..are vre-un ue ceva de comentat?

 10. Prin anumite zone din Ardeal exista traditia ca atunci cand trece un popa pe langa tine sa te prinzi repede de floci.Se zice ca asa nu o sa-ti futa nevasta. Obiceiul imi pare la fel de util ca si inchinatul cand treci pe langa o biserica, troita sau sau fel de fel de isusi din tabla.

 11. subiect interesant……….faza cu crucea e ca faza cu o pizda de colega de a mea care din clasa 1 pana in clasa a 12 a saluta cu evlavie orice profesor care trecea pe o raza de un km pe coridoare. Ma calca pe sistem!

Leave a Reply

Your email address will not be published.