Vine criza, bine-mi pare / În grădini avem cazare!

Vine criza, bine-mi pare / În grădini avem cazare!

E început de criză. Lucrurile sînt rele şi vor fi mult mai rele. Unele lucruri. Dar să privim zecimea plină a paharului. Eu cred că criza poate îndrepta unele chestii. De exemplu, poate rezolva, măcar parţial, problema incompetenţei. La cîţi şomeri cu copii de crescut, rate de plătit şi amante de întreţinut vor fi, românii se vor vedea nevoiţi să înceapă să se priceapă la chestii. La chestiile pentru care sînt plătiţi, cel puţin. Doctorii vor şti să opereze, şoferii să conducă şi sudorii să sudeze. Imaginaţi-vă cum ar fi să trăiţi într-o ţară în care fiecare îşi vede de treaba la care se pricepe. It isn’t easy even if you try, I know…

Strîns legat de primul aspect, vine al doilea: şefii inutili cu salarii de mii (uneori zeci de mii) de euro sînt specie pe cale de dispariţie. Manageri cu titulaturi pompoase, directori cu sarcini inexistente, consultanţi impostori cu costume scumpe, toţi vor deveni brusc, în noua lumină a banului, absolut dispensabili. Şi îşi vor petrece restul zilelor pe canapea, în chiloţi găuriţi şi maieuri scorojite, întrebîndu-se cum de reuşiseră să păcălească pe toată lumea pînă atunci.

O altă parte bună este aceea că idioţii vor suferi mult mai tare decît oamenii decenţi. O, da! Horoscopul tîmpiţilor nu arată deloc bine pentru următorii ani. Tîmpiţii care şi-au cumpărat apartamente de 150 de mii de euro în condiţiile în care ei cîştigau doar 400 pe lună. Tîmpiţii care şi-au luat Q7 ca să meargă cu el pe contrasens fără teama că s-ar putea lovi la cap dacă dau peste ceva. Tîmpiţii care şi-au cumpărat/construit blocuri mizînd pe faptul că vor (re)vinde apartamentele cu o sutică bucata. Moartea va sta pe şezlong cu coasa sub cap şi le va rîde în nas micilor investitori. Ca şi noi, ceilalţi, de altfel.

Dar cea mai bună parte ştiţi care va fi? Serviciile. Nu vom mai avea noi bani, ce-i drept. Dar şi cînd vom hotărî să ne bucurăm de munca altora, ne vom simţi nababi. Taximetriştii vor deveni aproape politicoşi, futu-i în gît de ţărănoi. Te vor trece şi strada cu taxiul pentru 2 lei, cu tot cu bacşiş. Asta cu ceasul pus, desigur. Funcţionarii publici vor avea zîmbete forţate pe faţă şi se vor preface că le face plăcere să te servească. Iar noi o să ne aplecăm suav spre gaura nemiloasă care îi separă de lume şi o să le şoptim: “deci se poate şi aşa, căca-ne-am în sufletul vostru!”. Ameninţate de dispariţia totală, pizzeriile de căcat îţi vor aduce pizza cu 25 de minute mai devreme decît au promis, nu cînd s-a răcit deja, ca pînă acum. Frizerii te vor bărbieri şi la pulă, gratis, din partea casei. Vînzătorii de la non-stop vor fi răbdători,, corecţi şi îşi vor face o operaţie ca să nu mai doarmă niciodată. Îţi vor da restul chiar şi-n monede mici şi se vor bucura ca nişte cîini hămesiţi dacă le laşi ăia 50 de bani pe tejghea. Iar curvele… Ah, curvele! Curvele se vor întrece în promoţii. Vor opera reduceri atît de mari încît se va ajunge la a te plăti ele prima dată, numai ca să te convingă că fac ass to mouth fără să comenteze, doar-doar te vei întoarce şi vei marca banul a doua oară.

Da, o să ne fie rău de criză. Dar unora o să le fie mult mai rău. Şi asta, vorba unui prieten, înseamnă să fii fericit: să-ţi fie mai bine decît celor din jurul tău.

Iar acum, apropo de criză, iată un sketch Divertis pe care l-aş numi vizionar. Mare om ăla care-a zis că istoria ne condamnă să-i repetăm greşelile. Sau gen. Mai degrabă vă va da fiori pe şira spinării decît vă va faceţi să rîdeţi, dar, una peste alta, un film de excepţie, îngrijorător de actual în cele mai mici detalii:

http://www.youtube.com/watch?v=4uRgsBflFNo

0 thoughts on “Vine criza, bine-mi pare / În grădini avem cazare!

  1. Noua ne trebuie o criza cu foamete, sa moara in plua mea toti imbecilii asistati de guvern. Cu ei se vor duce si shmecherii cu Q7, nemaiavand cui si cu ce sa faca shmecherii. Ori dispar de prosti, ori pleaca dracu de aici sa-si pape banii in alta parte, sa fie problema altora. Sa ramanem 10 milioane, dar buni de munca si constiinciosi de frica. Japonezii s-au scuturat de cenusa de la Hiroshima si Nagasaki si au trecut la treaba.

    Eu nu mai merg pe litoralul romanesc de vreo 3 ani. Nu vreau sa vad cum arata nici in trecere, vreau sa-mi rezerv o surpriza pentru anii 2020. E atat de mare planeta asta incat nu merita sa ma scald in haznaua Marea Neagra. Exista pe aproape Grecia, Malta, Azore, Canare, Austria.

  2. Mantzy, visezi cu ochii deschisi, poa’ sa fie criza crizelor ca noi tot o natie de mocartani cu Q7 albe ramanem, chiar daca nu le vom mai avea fizic. Oricum, am citit si am avut parte de cateva minute de reverie. A fost misto, sa-mi bag pula!:)

  3. Ar fi ideal si de dorit ca horoscopul tau sa se adevereasca. Dar cred ca nici in ruptul capului nu vor renunta la Q7 chiar daca nu au bani de benzina, servirea la crasma va fi si mai proasta ca patronii renunta la angajati iar aia ramasi o sa fie chaiuni dar cu sar’mana ca mai au un loc de munca. In rest, vorba aia – noi sa fim sanatosi!(e parca dintr-un banc, nu?)

  4. Imi place viziunea asta, dar pentru o brave new world trebuie umblat la ADN, ca romanii isi adapteaza naravul pentru timp de criza.

  5. Și eu sunt în cor cu restul. Cocalarii și parveniții nici la lumina atomica nu vor dispărea, darămite la o puță de criză. Să nu uităm că ei au creat-o, ăia cu banii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.