Şi proştii citeşte, nu-i aşa?

Şi proştii citeşte, nu-i aşa?

Vă anunţ cu mirare că, de vreo cîteva săptămîni, am redescoperit plăcerea de a cumpăra cărţi. Azi, de exemplu, am luat o ediţie frumos legată din “Toamna patriarhului”, un volum cu povestiri de Cehov (m-am c#%ăcat pe mine de rîs în autobuz, către casă), un roman mai obscur al lui Steinbeck şi “Trei dinţi din faţă”, care a apărut recent cu Jurnalul Naţional. Cărţile sînt nişte obiecte foarte frumoase şi, la o adică, şi folositoare. Puteţi fixa piciorul mesei cu una, să puneţi ceaşca de cafea pe ele, ca să nu murdăriţi mobila, şi sînt minunate cînd aveţi de strivit gîndaci. În plus, au marele avantaj că, la o adică, poţi să le şi citeşti.

Ştiu că azi nu se mai citeşte decît din două motive: că-ţi dă la şcoală sau că eşti un snob coclit. De prima situaţie am amintit într-un post anterior. A doua este de zece ori mai enervantă şi am regăsit-o scîrbit într-o leapşă care circulă pe net. Ia priviţi aici. Ei? Sinistru, nu? Iată, deci, o nouă activitate preferată a snobilor cocliţi cu băşini de intelectuali, pe lîngă număratul cărţilor pe care le citesc: răspunsul la nişte întrebări legate de cărţi. Dar răspunsurile ca răspunsurile, dar ia fiţi atenţi la întrebări! Ce australopitec o fi reuşit să le încropească? Cică “din ce carte ai mai multe exemplare?“!!! Ahahahaha! Băi, deci toţi idioţii cu ochii pe mine, că vă explic! Oamenii normali, care chiar citesc (nu ca voi), nu au mai multe exemplare dintr-o carte. Dacă mă-ta şi tac’tu nu s-au vorbit şi, întîmplător, ţi-au luat amîndoi “Romanul adolescentului miop” cînd au venit de la serviciu, că te-au văzut că nu faci decît labă şi dup-aia plîngi, faceţi-o în pula mea cadou pe una din ele. Sau: “ce carte ai citit cel mai DES?”. Observaţi, desigur, că ăştia nici n-au limbajul format, cînd vine vorba de citit. Mă mir că n-au zis “Pe ce carte ai silabisit cel mai des“. Pe la întrebarea 18, între toate întrebările legate de cărţi, autorul chestionarului are un moment de rătăcire. Cică: “Joci ceva?“. Asta aşa, că s-a săturat de toate căcaturile cu cărţile şi chiar vrea să te cunoască mai bine, pentru numele lui Dumnezeu. Sau poate se gîndea că joc Shakespeare? Staţi, că mai am: “ce te deranjează cel mai mult în activitatea lecturii?“. Activitatea lecturii, da? Faptul că adorm mereu la prima pagină, ar fi un răspuns onest. În fine, ajungem şi la senzaţionala “care este cartea cea mai puţin cultă pe care ai citit-o?“. Deci, carte cultă. Atît, mînca-ţ’-aş! Nu mai zic de dezacordul de la “cea mai putin”, că deja e chestie de fineţe.

Cît despre fata îndrăgostită de Zburătorul lui Eminescu care a răspuns conştiincioasă la întrebări n-are rost să mai vorbesc, că m-am mai luat de ea într-un post anterior, mai demult, şi-o să spună că-i ceva personal. Un sfat, doar: cînd eşti pasionat de zburătoare, ai citit “des” Jurnalul lui Bridget Jones şi-ţi “apare” Edgar Allan Poe în bibliotecă, e grav. Şi e imperios necesar nu numai să încetezi imediat orice activitate care implică scrisul, ci şi să taci. Să taci pentru totdeauna, fără regretul că cineva (inclusiv tu) ar avea de suferit din asta.

PS – cred că mîine mă apuc şi eu să răspund la chestionarul ăla. So stay tuned.

0 thoughts on “Şi proştii citeşte, nu-i aşa?

 1. În ziua de azi mulţi citeşte, de ce spui tu că nu citeşte? Revişti de mozi, rezumate la telenovele, cul gărl etc.
  Ah! Cărţi, de ce să citeşte cărţi că doar nu au ceva de învăţat din ele. Piţi trebuie să afle cum să fie tru, ori cocă trebuie să ştie cum să fie emo, dar şi emo şi manelist. Aici este multe de învăţat. Plus, ia întreabă tu un emo tru să vezi că el citeşte. Îi place Bacovia. Nu întreba de ce! Nici măcar un titlu de poezie nu cuteza ori fondatorul cărui curent literar a fost… el ştie, dar nu o să vrea să-ţi spună.

  🙂

 2. Eu m-am apucat acu’ vreo doi ani de o carte,da’ nu mi-a prea placut.Am subliniat cu markeru’ verde pasajele pe care le-am citit,cu markeru’ rosu pe alea pe care nu le-am inteles,si le-am lasat nemarcate pe alea pe care nu le-am citit.

 3. Mi-e mio citit mamămea din Şexpir a fost o carte cultă mia plăcut ce-l mai mult că şi Romeo era emo…. Acas avem multe cărţi…. mi-e numi place să le citesc… că câţi care citesc nus tocilari tâmpiţi…. Io fac experienţă de viaţă cum î-mi place. Că cărţile s pentru proştii….

  1. dute la dracu cezare imputzituet

   dute la dracu curva cretina

   tot timpu imi vine sa vars la ce te-ai pretat cezare.
   iti vine randul.stai linistit

 4. Am auzit pe cineva care vorbea de cartile ce se dau gratuit(ma rog, pe sume modice) la diverse ziare. Parere lui era urmatoarea si citez: “mai bine le comand pe toate o data decat sa alerg dupa ele, nu de alta, dar dau bine in biblioteca”

 5. Mantzi, trebuie să fiu cineva pentru a posta la tine pe blog? ie. la tine comentează doar cunoscuţii şi prietenii? Nu, tu scuză-mi încercarea de a răspunde şi de a fi în ton cu postul iniţial.

  La revedere 🙂

 6. Hai, nu fi defensiva. Vezi doar c-am vrut sa fiu finutz, ca de aia am scris prescurtat. Vrei sa fii prietena mea?

 7. Cu Crina aia cu leapşa parcă încercai să faci trebi ruşinoase. N-ai reuşit, ai reuşit şi a fost naşpa, sau prostia cruntă a fătucii a fost un impediment prea mare chiar şi pentru tine? 🙂

  1. Nop. Te pup parinteste pe frunte. (Aici m-am abtinut mult de la continuarea “cu catarama de la curea” :D) Inteligento.

 8. Total off topic dar am o curiozitate morbida: fgrahram e psihopata aia nefututa care avea ceva cu Cezar acu ceva luni si polua blogul cu comenturi cu “Shaize” sau cum pula mea se scrie (ca eu sunt snob cu fizte maxime si nu citesc decat in latina, greaca si sanscrita si sunt precis ca in engleza si germana citeste doar tocilarii cu muci in nas)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.